Festivalrapport: Liquicity 2017 brengt ‘drum and bass’-liefhebbers van over de hele wereld samen

Duizenden liefhebbers van over de hele wereld kwamen afgelopen weekend samen op Liquicity Festival 2017, om er twee dagen lang helemaal los te gaan op de vetste drum and bass. Het muzieklabel geniet een bijzonder hechte fanbase, waardoor het festival aanvoelde als een soort familiebijeenkomst voor de Liquicity community.

Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Liquicity Festival 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 8,1

Foto: Yara Bakker / Festileaks

Aangezien het Liquicity-publiek voornamelijk bestaat uit die-hard drum and bass fans, sluit de line-up van het festival hier perfect op aan. Voor de trouwe volger van het Liquicity YouTube-kanaal, komen de namen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen; voor hen zijn de artiesten oude bekenden. Als Liquicity-fan volg je de dj’s op de voet op hun weg naar succes, en dat schept een band. Vooral de yearmix-set van oprichter Maduk vormde een aaneenschakeling van herkenning, en er werd dan ook flink meegezongen met de klassiekers. Ondanks de overwegende focus op het liquid subgenre (het is niet voor niets een Liquicity-event), kwamen er ook regelmatig hardere nummers langs. Hierdoor werd het niet te eentonig, een bewonderenswaardige prestatie voor een festival dat zich beperkt tot een enkel muziekgenre.

Sfeer: 9,0

Foto: Yara Bakker / Festileaks

Zoals we eerder al zeiden, is de fanbase van het Liquicity label een zeer hechte community. Er heerste hierdoor een gemoedelijke sfeer, waar de bezoekers elkaar zagen als lid van eenzelfde familie. “Als je hier niet heen bent geweest, heb je nog nooit echte liefde gevoeld”, merkte een enthousiaste festivalganger dan ook op. Voordat het festival begon vonden er al meetings plaats, geregeld via de speciale Facebook-groep van het evenement. Velen kenden elkaar al van eerdere events, maar ook solo-festivalgangers gaven aan makkelijk contact te kunnen leggen. Het festivalterrein was niet al te groot, waardoor het knus aanvoelde. Na afloop van de laatste acts kwamen mensen massaal samen bij het kampvuur en de outdoor bioscoop, in plaats van zich in kleine groepjes af te zonderen op de camping.

Locatie: 7,5

Foto: Yara Bakker / Festileaks

De kersverse locatie van het festival lag er prachtig bij. Rondom het meer waren er drie stages te vinden: de een wat beter aangekleed dan de ander, maar al met al goed voor een ruime voldoende. Vooral de kleurrijke aankleding van de ‘Solar’-stage werd geprezen, iets wat het uiterlijk van de andere twee enigszins deed verbleken. Dit werd echter meer dan gecompenseerd door de verdere decoratie van het terrein, dat volhing met sfeervolle lampjes en andere blikvangers (zoals een ouderwetse zweefmolen). Er was gezorgd voor genoeg fijne plekjes om even tot rust te komen van het voortdurende dansen en springen, iets wat nog wel eens ontbreekt op grotere festivals. “Wat water om in te zwemmen zou fijn zijn” was een wens die meermaals klonk, vooral op de zonovergoten tweede dag was een frisse duik niet onaangenaam geweest.

Eten & drinken: 6,0

Foto: Yara Bakker / Festileaks

Een kritiekpuntje was het voedselaanbod, wat niet erg divers te noemen was. Veel keuze was er niet voor vegetariërs of mensen op een glutenvrij dieet, maar ook onder anderen heerste ontevredenheid. Er werd veel fast food verkocht, tegen prijzen die aan de dure kant waren. Ook gingen sommige stands al eerder dicht dan het terrein zelf. Wie wat later in de nacht nog een frietje wilde halen, werd teleurgesteld. Ruimte voor verbetering dus! Wat betreft het drankaanbod was men over het algemeen tevreden, al werd op de tweede dag de keuze wel erg minimaal. Sommige drankjes (zoals het citroenbier) waren op, wat voor de een natuurlijk een grotere teleurstelling vormde dan voor de ander.

Bereikbaarheid: 6,4

Foto: Yara Bakker / Festileaks

De bereikbaarheid liet volgens menigeen te wensen over. Op de heenweg hadden wel wat meer borden mogen staan, iets wat vooral voor degenen die met de auto of fiets kwamen van belang was. Wie met het OV kwam, ging het soepeler af. Vanaf het station pakte je dan gewoon de pendelbus, die je tot vlakbij het festival bracht. Er heerste aanvankelijk wat verwarring over de pendelbustickets, aangezien er online enkel retourtjes gekocht konden worden. Gelukkig bleken er ter plekke ook enkele ritten te koop te zijn. Een groter probleem deed zich echter voor met betrekking tot de Maximal busreizen. Een aantal reizigers kreeg namelijk op het laatste moment te horen dat hun busroute gecanceld was, een zeer onaangename verrassing.

Overnachten: 7,4

Foto: Yara Bakker / Festileaks

De festivalcamping werd over het algemeen positief beoordeeld. Deze lag naast het festivalterrein, prettig dus als je je even snel wilde omkleden. Ook dagjesmensen mochten een nacht op het grasveld bivakkeren, waardoor zij zonder stress konden genieten van de laatste acts. Minder handig was dat alle wc’s zich aan het begin van de camping bevonden, waardoor een nachtelijke wandeling voor velen een noodzakelijk kwaad bleek. De campingregels werden ietwat streng bevonden, vooral het minimale vloeistoflimiet van 4 liter werd bekritiseerd. Aangezien er redelijk wat bezoekers vanuit het buitenland kwamen, waren de upgrade-mogelijkheden (waarbij je zelf geen tent mee hoefde te nemen) geen overbodige luxe.

Ondanks wat kritiekpuntjes, blijkt er volop animo te zijn voor een meerdaags ‘drum and bass’-festival in Nederland. Maar liefst 99% van de ondervraagde festivalgangers gaf aan een herhaalbezoek in 2018 te overwegen.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Liquicity Festival Logo

Liquicity Festival 2024

Locatie
Nederland
Noord-Scharwoude, Nederland
Datum 19-21 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen