Vandaag staat Foster the People eindelijk weer op de planken in Nederland. Op 21 juli brengt de band een nieuwe plaat uit, getiteld Sacred Hearts Club. Festileaks sprak toetsenist Isom Innis over festivalherinneringen en de mogelijkheid dat we de band binnenkort weer op de Europese festivalplanken zien. Spoiler alert: het antwoord is ja. 

Jouw festival-ontgroening was best bijzonder hè?

“Het eerste festival waar ik ben geweest was Coachella, in 2011. Vlak daarvoor hadden we enkele shows gedaan voor ongeveer 200 mensen. Speel je op Coachella in een tent, staan er opeens 10.000 mensen! Ik ben nog wel eens teruggegaan als bezoeker.”

Is het ook je favoriete festival?

“Dat is Glastonbury, ondanks dat ik het nooit écht heb bezocht. Voor ons was het optreden en daarna meteen door. Het weer is er vaak super slecht, maar de sfeer nooit. Iedereen danst in de modder. Het is niet alleen muziek, er is ook veel kunst. Je kan er uren rondlopen en steeds nieuwe dingen ontdekken.”

Heb je er bijzondere herinneringen aan overgehouden?

“In 2011 stonden we daar op de John Peele stage, het podium voor nieuwe artiesten. Na het optreden haastten we ons naar de Pyramid Stage voor het optreden van Paul Simon. Hierna moesten we razendsnel weer naar onze tourbus, maar onderweg raakten we verstrikt in een moddergevecht.”

Welke act moet op ieders bucketlist staan?

“Een band die iedereen móet zien is New Order. Zet er dan wel vaart achter, want niemand weet hoe lang ze nog zullen optreden. Een concert van New Order is zo overweldigend dat de muziek je lichaam overneemt. Ontzettend bijzonder.”

Staan er nog festivals op jullie wishlist?

“Over Primavera Sound in Barcelona hoor ik veel goede verhalen. Het is sowieso een van mijn favoriete steden. Ik kom er regelmatig en er wonen veel vrienden. Ze zijn allemaal lyrisch over het festival. Het evenement is in de buurt van het water in een prachtige omgeving. Ja, ik wil er nog wel een keer heen.”

Foto: Kmeron / Flickr.com

 

Dit jaar staan jullie nauwelijks op Europese festivals. Wat betekent dat voor 2018?

“Dat we volgend jaar veel op Europese festivals staan. We willen graag weer optreden op Rock Werchter. Backstage bij het hoofdpodium staat namelijk een tafeltennistafel. Elk festival met een tafeltennistafel heeft een streepje voor. Momenteel spelen we vooral headlineshows.”

Is dat anders, headlineshows?

“Er zit veel verschil tussen een festival- en headlineshow. Voor een festival moeten we flink schrappen in de setlist. Bij een headlineshow spelen we meer nummers van de nieuwe plaat.”

Je noemde de backstage al even. Zijn jullie daar een beetje rock and roll?

“In 2012 stonden we drie avonden in Brixton Academy in Londen. Na de laatste avond trokken we met de hele band en crew de champagne open. Na een paar glazen kreeg iemand het geniale idee om een wedstrijdje pijn lijden te houden. Uiteindelijk sloeg Mark (Foster, zanger, red.) zó hard dat ik boos werd en een foto van de muur ramde. Het glas spatte alle kanten op. De security rende meteen de ruimte binnen en gooide ons het gebouw uit. Het gebouw waar we drie avonden hadden opgetreden.”

Dan het nieuwe album. Een nummer als ‘Loyal Like Sid & Nancy’ klinkt best wel modern.

“Onze nieuwe plaat is gericht op beats. Voor de meeste nummers maakten we eerst een beat om er vervolgens een nummer omheen te schrijven. We hebben twee en een half jaar aan Sacred Hearts Club gewerkt. Het eerste jaar dat we opnamen was het vooral experimenteren en improviseren. Daar is het album eigenlijk uit ontstaan.”


Op 21 juli komt Sacred Hearts Club uit. Vanavond staat de band in Paradiso, dat concert is uitverkocht.