Voor het Britste trio alt-J is het festivalseizoen al in volle gang. Hoewel ze al vele shows gegeven hebben, zal de band dit festivalseizoen ook nog op Sziget en Lowlands het podium betreden. Afgelopen dinsdag hebben jullie met FestiTinder laten weten welke nummers van Joe Newman en co jullie het liefst horen. De vijftien meest gekozen nummers vormen samen de Droomsetlist van alt-J. Nu is het de hoogste tijd om de uitslag te bekijken!

15. ‘Intro’

We beginnen de setlist toepasselijk met het nummer ‘Intro’ op #15. De openingstrack, afkomstig van het debuutalbum An Awesome Wave, is sinds dit jaar weer vast onderdeel van de setlist. Verrassend genoeg niet als opener, maar eerder als de introductie van het sluitstuk van het optreden.

14. ‘Deadcrush’

‘Deadcrush’ – afkomstig van het laatste studio-abum RELAXER – dankt zijn naam aan een verzinsel van alt-J. Het woord werd bedacht door de band voor mensen waar je een ‘crush’ op hebt, maar die allang overleden zijn. Bizar, maar het verhaal is nog sterker… Het nummer is zelfs specifiek voor twee historische vrouwen geschreven: de Amerikaanse fotografe en fotomodel Elizabeth “Lee” Miller en Anne Boleyn, Henry VIII’s tweede vrouw.

13. ‘Adeline’

Op de dertiende plaats vinden we wederom een nummer afkomstig van de laatste plaat. Hoewel jullie ‘Adeline’ bombarderen tot onderdeel van de Droomsetlist, is het nummer nog niet live gespeeld. Zullen we getrakteerd worden op een primeur tijdens Sziget of Lowlands?

12. ‘Dissolve Me’

Al bij de eerste tonen van ‘Dissolve Me’ wordt je geconfronteerd met de o zo typische sound die de band in 2012 de wereld inslingerde bij de release van An Awesome Wave. Vijf jaar later is het nummer nog steeds een publiekslieveling en wordt het bijna altijd live ten gehore gebracht.

11. ‘3WW’

‘3WW’ staat voor ‘3 worn words’. Hiermee wordt de uitspraak ‘I love you’ aangeduid. Op #11 vinden we deze openingstrack van RELAXER, die in de huidige tour dienst doet als set opener. Het nummer begint instrumentaal, maar na ruim 90 seconden worden ook de vocalen ingezet. Een hele mooie start van een festivalshow!

10. ‘Something Good’

Op de tiende plek vinden we weer een bijdrage van het debuutalbum van alt-J. En nog zeker niet de laatste. Maar liefst acht (!) nummers van An Awesome Wave hebben jullie genomineerd voor deze Droomsetlist. ‘Something Good’ mag daarin natuurlijk niet missen!

9. ‘Hunger Of The Pine’

Hè-hè, eindelijk wat afwisseling. Op #9 hebben jullie de eerste bijdrage van het tweede album This Is All Yours genomineerd. Halverwege ‘Hunger Of The Pine’ horen we ineens Miley Cyrus joinen. Een sample uit haar hit ‘4×4’ geeft het refrein een extra zetje. Het Amerikaanse popidool is groot fan van alt-J en bezoekt – als ze niet zelf op tournee is – regelmatig een concert van de heren. Wie weet loop je haar wel tegen het lijf in Boedapest of Biddinghuizen 😉

8. ‘Taro’

Het verhaal van ‘Taro’ gaat over de Hongaarse oorlogsfotograaf Robert Capa, die overleed toen hij op een landmijn stapte tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het lied bespreekt de gebeurtenissen van twee seconden vóór het ontploffen van de mijn, tot twee seconden erna. Doordat die vier seconden worden opgerekt tot vier minuten, lijkt de tijd op de festivalweide voor éven stil te staan.

7. ‘Fitzpleasure’

‘Fitzpleasure’ is gebaseerd op een boek van Hubert Selby uit 1964. Dat “tra-la-la” aan het begin van het nummer is er overigens niet alleen om de 3 minuten en 41 seconden vol te krijgen. Het verwijst naar een personage uit het boek, namelijk de prostituee Tralala.

6. ‘Every Other Freckle’

Alt-J windt er geen doekjes om, dus dan doen wij dat ook niet: ‘Every Other Freckle’ gaat keihard over seks! Het nummer bevat behoorlijk wat lyrics die de wenkbrauwen doen fronzen. “Turn you inside out to lick you like a crisp packet” is daar een voorbeeld van. Frontman Joe Newman zei over deze regel: “Ik vond het uitlikken van een chipszakje vroeger net zo lekker als de chips zelf, maar ik schaamde me daarvoor en deed dat dus vaak stiekem op het toilet.” Gelukkig durft hij er wel voor duizenden mensen over te zingen.

5. ‘In Cold Blood’

De meeste artiesten gebruiken tijdens het opnemen van een album een heel arsenaal aan dure instrumenten. Met ‘In Cold Blood’ bewees alt-J echter dat een goed nummer helemaal niet veel hoeft te kosten. De keyboard-partijen werden namelijk ingespeeld op een tweedehands Casio, die ze via eBay voor € 1,20 op de kop hadden getikt. Het resultaat is onbetaalbaar.

4. ‘Matilda’

Alle wereldbands beginnen klein, zo ook alt-J. De studio waarin het eerste album An Awesome Wave werd opgenomen, was niet helemaal geluiddicht. Als je goed luistert, hoor je in dit nummer hoe een bus afremt op de weg langs de studio. Gelukkig is daar op de festivalweide weinig van te merken; wij remmen voor niemand af!

3. ‘Left Hand Free’

Hoewel ‘Left Hand Free’ jullie op-twee-na lievelings is, vindt de band er zelf weinig aan. De track werd er in twintig minuten uitgeperst, omdat het platenlabel in ‘Hunger of the Pine’ geen commercieel succes zag en toch graag een radiohit wilde. Drummer Thom Green zei over het nummer: “Ik heb geprobeerd de drums zo cliché mogelijk te maken, er zit niks van mijn persoonlijkheid in.” Persoonlijk of niet, jullie vinden het een lekker nummertje!

2. ‘Tessellate’

Op de tweede plek vinden we het ingetogen ‘Tessellate’. Letterlijk betekent dat: in een mozaïek leggen. Maar hier wordt het gebruikt als metafoor voor lichamelijk contact. in het bijzonder: lepeltje-lepeltje liggen. Het nummer is duidelijk het ontbrekende puzzelstukje in jullie Droomsetlist.

1. ‘Breezeblocks’

De gouden medaille gaat natuurlijk naar alt-J’s grootste hit: ‘Breezeblocks’! Met bijna 200 miljoen streams op Spotify is deze track uitgegroeid tot een echt indie-anthem. Bovenstaande beelden, die we afgelopen weekend schoten op Electric Castle, zijn de ideale opwarmer voor Sziget en Lowlands. Zien we jullie daar?

Droomsetlist op Spotify

Kun je geen genoeg krijgen van alt-J? En wil je je ultiem voorbereiden op wat nog komen gaat deze zomer? Check dan jullie Droomsetlist op ons Spotify-kanaal!