30 augustus 1992: Rondslingerende tampons en Kurt Cobain in een rolstoel op Reading Festival

Nirvana

Dit jaar was Festileaks voor het eerst aanwezig op Reading & Leeds Festival, in Leeds weliswaar. Het was een geweldige editie, maar we hadden ook niet anders verwacht. 25 jaar geleden bewees Reading Festival zich namelijk al als legendarisch evenement. Het festival werd dat jaar compleet gemaakt door onder meer een grap van Nirvana-frontman Kurt Cobain.

Reading Festival 1992 bracht een hoop bijzondere verhalen met zich mee. Het festival betekende wellicht de grote doorbraak van Manic Street Preachers, maar ook gevestigde namen haalde memorabele streken uit. Zo nam Kurt Cobain een 50,000-koppig publiek in de zeik en nam L7-frontvrouw Donita Sparks wraak op haar publiek met een bebloede tampon.

Nirvana in een rolstoel

Vlak voor het optreden van Nirvana ging er een gerucht door het publiek dat het optreden misschien niet door kon gaan. Frontman Kurt Cobain zou namelijk ziek zijn. Toen Cobain op de hoogte werd gebracht van de roddels, besloot hij hiermee aan de haal te gaan. Hij trok een ziekenhuisgewaad aan, zette een oude vrouwenpruik op en liet zich vervolgens in een rolstoel het podium op rollen. Het nummer ‘The Rose van Bette Midler’ werd ingezet in, wat een slimme verwijzing was naar de gelijknamige film. De film gaat namelijk over een artiest die op het podium ineens inzakt. Hierna bootste Cobain dan ook dramatisch zijn dood na, waarna knetterhard ‘Breed’ werd ingezet. Niks aan het handje dus.

L7 smijt met tampons

De Amerikaanse rockband L7 had minder geluk dat jaar. Vanwege technische problemen moest de set ergens halverwege stil worden gelegd. Het publiek was het daar uiteraard niet mee eens en begon modder richting het podium te gooien. Frontvrouw Donita Sparks verwijderde vervolgens op het podium haar tampon om deze het publiek in te gooien, vergezeld door de woorden ‘eat my tampon, fuckers!’. Sparks veroorzaakte later dat jaar opnieuw commotie door zich uit te kleden tijdens een optreden wat live op televisie werd uitgezonden.

Reading Festival Logo

Reading Festival 2022

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Reading, Verenigd Koninkrijk
Datum 26-28 augustus 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.