Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat een gezamenlijke tour van Guns N’ Roses en Metallica abrupt ten einde kwam. Metallica frontman James Hetfield raakte namelijk zwaar gewond tijdens het optreden en ook de set van Guns N’ Roses die hierna doorgang vond verliep niet geheel vlekkeloos. 

Tijdens het optreden in het Olympisch stadion in Montreal maakte James Hetfield een misstap die onopgemerkt bleef bij de pyrotechnicus. Hierna lanceerde hij een vlam recht onder de zanger, wiens arm hierdoor volledig verbrandde. Ook verbrandde een deel van zijn gezicht en haar. Hetfield werd naar eigen zeggen nogal onhandig afgevoerd. “De beveiligers liepen maar wat rond, en één van hem botste op een gegeven moment tegen mijn hand op. Ik schreeuwde het uit van de pijn en gaf die man een trap in zijn ballen.”

Guns N’ Roses

135 minuten na het vertrek van Metallica, betrad Guns N’ Roses het podium. In die tijd hielden fans hun hart al vast, aangezien er onderling al wat conflicten zouden zijn. Bovendien zou Axl Rose last hebben van zijn stembanden. Die zorgen bleken niet voor niks, want ook Guns N’ Roses verliet ver voor de show eigenlijk af zou zijn het podium. “This will be our last show for a long time”, liet Axl Rose het publiek weten voor hij het podium verliet. Het resultaat? Gigantische rellen. Naast het feit dat de merchandise stands compleet geplunderd werden, sneuvelden een hoop ramen en werden er brandjes gesticht. De schade kwam neer op ongeveer een half miljoen dollar en Guns N’ Roses kreeg een levenslang stadion-verbod in Montreal.

Montreal

Hoewel Guns ’n Roses geen voet meer gezet heeft in het Olympisch stadion van Montreal, heeft de band er nog wel in andere venues opgetreden. Daar ging echter wel bijna 20 jaar overheen. Metallica was wat vlotter met het inhalen van hun concert: zij keerden het jaar erna al terug voor een nieuw concert, maar dan wel in een andere zaal.