Het gras is altijd groener aan de overkant. En dus staken we afgelopen weekend het Het Kanaal over, op weg naar Leeds voor het gelijknamige festival, waar je jezelf he-le-maal kunt verliezen in een prachtige omgeving en een eindeloze line-up.

Festileaks was er dit jaar (voor het eerst) bij en vroeg meer dan 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Leeds 2017 volgens de bezoekers.

Programma: 8,4

© Kylian – Festileaks

Het betreden van de botanisch groene weide is als de beleving van een toverbal; in rap tempo komt een scala aan artiesten uit verschillende genres en smaken voorbij. Doordat alle artiesten hetzelfde weekend nog in Reading op de bühne staan kom je in het blokkenschema voornamelijk gigs van 30 en 45 minuten tegen. Met het goed gevulde affiche is het dus een kwestie van headliner hoppen. Overdag kom je de artiesten van nu tegen – waaronder Halsey, Bastille en Glass Animals. Ook oude bekenden als Two Door Cinema Club en Korn weten het publiek vanaf de eerste minuut mee te slepen. Als headliners zien we dit jaar Muse, Kasabian en – de 2017 exclusive – Eminem voorbij komen. En daar blijft het niet bij. Als konijn uit de hoge hoed weet de organisatie Queens Of The Stone Age en DON BROCO te strikken voor een verrassingsoptreden.

Sfeer: 8,0
© Kylian – Festileaks

Op de sfeer van het festival en haar tienduizenden bezoekers is niets aan te merken. De glimlach gaat hand in hand met uitgelaten outfits en feestelijke glitter-versieringen. Ook wel ‘glitz‘, weet een jonge Brit te vertellen. Wanneer de zon aan de hemel staat, vind je de menigte voornamelijk op het lang gestrekte grasveld met een biertje en versnapering. Naarmate de dag vordert zwakt de relaxte setting af en wordt er uitbundig gefeest. Niet alleen de reguliere podia, maar ook de silent disco die ’s nachts haar deuren opent valt goed in de smaak. Hier leer je al gauw dat elk nummer goed uit de verf komt wanneer onderbouwd door een uit volle borst meezingend publiek. “Boom-hey-ay!“.

Locatie: 6,3
© Kylian – Festileaks

Als een oase in de woestijn pronkt Leeds als waar toevluchtsoord. Maar dan groener, en gekker. Het heuvelachtige grasland heeft als middelpunt haar festivalweide, dat beter bekend staat als The Arena. Binnenin stuit je op een tiental podia. Ondanks dat deze dicht op elkaar staan is er geen overlappend geluid te bekennen. Wel zorgt de plaatsing ervoor dat de geluidsinstallaties alle uithoeken van terrein voorzien van muziek. In complete rust van een maaltijd genieten is dus wat tricky.

De organisatie investeert voornamelijk in de line-up. De aankleding blijft hierdoor zichtbaar liggen, waardoor de decoratie wat karig uit de bocht komt. Naast de tenten en kraampjes zijn er verschillende kermisattracties te vinden waar je voor een prima prijs de lucht in geslingerd wordt. Voor overig vermaak reis je af naar één van de dixie-clusters. Deze worden rond de klok van toiletpapier voorzien en zijn spoelbaar. Yes, spoelbaar!

Eten en Drinken: 7,1

© Kylian – Festileaks

Het spotten van een hongerige festivalganger op Leeds is als het zoeken naar een speld in een hooiberg: vet lastig. De weide is gevuld met een uiteenlopend aanbod aan maaltijden en dorstlessers. “Van de Hollandse poffertjes tot aan Indiase curry, we hebben het allemaal al op”, vertelt een ouder paar op dag één. Voor de kieskeurige eter is het andere koek. Slechts enkele tenten bieden vegetarische maaltijden aan, waardoor de snelle hap weinig afwisseling kent.

De non-alcoholische drankjes zijn wel overal te vinden. Wie liever lekker wilt bieren dient aan te sluiten bij één van de drie immens grote bars. Op piekmomenten is het hier wat dringen, maar de standaard halve liters maken het wachten zeker waard. De prijzen zijn voor festivalbegrippen te doen. Voor een warme maaltijd blijft de prijs steken rond de 8 pond. Drankjes gaan over de toonbank vanaf 2,5 pond en lopen op tot 6 pond voor een speciaalbiertje. Uiteindelijk maak je het zo duur als je zelf wilt.

Bereikbaarheid: 6,0
© Kylian – Festileaks

Vanuit geheel Engeland gingen ook dit jaar weer tienduizenden festivalgangers op pad. De omgeving wordt compleet gedomineerd door auto’s, die nabij de camping geparkeerd worden. In een straal van 30 minuten zijn al verkeersborden te vinden die netjes aangeven hoe en wat. Voor wie geen auto tot de beschikking heeft, of gewoon niet van invoegen houdt, is het mogelijk vanuit de stad of het vliegveld de pendelbus of taxi te nemen. Voor 6 pond word je met de bus voor de festivalpoorten afgezet. Met een taxi reken je al gauw 25 tot 40 pond af.

Het klinkt allemaal vrij simpel, maar toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Bussen en taxi’s vertrekken enkel vanaf de Yellow Gate. Sta jij met jouw spullen bij een andere gate, dan kan de reistijd flink oplopen door het overbevolkte pendelvervoer. Desondanks wordt er in de rijen vrolijk door gezongen en gedanst. Stop wat optimisme in de mix en je hebt de formule voor een compleet nieuw feestje.

Overnachten: 8,1
© Kylian – Festileaks

Voor de ingeburgerde Leeds-ganger voelt de tent opzetten als thuiskomen. In no-time wordt het veld voorzien van een huiskamersetting waar campingstoeltjes en bier vanaf druipen. Door het ideale festivalweer, 24 graden met zon en een briesje, is het dan ook heerlijk vertoeven. De hoeveelheid barbecues die tevoorschijn worden getoverd zouden Piet Paulusma ongekend trots maken. Hierdoor verlaat men pas tijdens het avondprogramma de post. Vanaf de camping is het slechts een kleine 10 minuten lopen tot aan de festivalpoorten.

Een schaarste aan beschutting zorgt ervoor dat de felle zon al vroeg het tentdoek streelt en de schone slaper wat extra nachtrust ontneemt. Slapen doen we gelukkig al een derde van ons leven. Het klokje rond sluit je in alle gezelligheid aan bij totaal vreemden, wordt er rekening gehouden met elkaar in de nachtelijke uurtjes en worden vriendschappen gevormd die sterker zijn dan die van de Power Rangers. Leeds is een onbetwist feest.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.