De videoclip van ‘Smells Like Teen Spirit’ is vandaag maar liefst 26 jaar geleden voor het eerst verschenen op MTV. Deze videoclip is niet onopgemerkt gebleven en ook de opnames gingen er heftig aan toe.

Deze legendarische videoclip werd op 17 september 1991 geschoten. Twee dagen voor de opnames van de videoclip werden de bezoekers van een Nirvana concert opgeroepen om naar de opnames te komen. Deze oproep bleef niet ongehoord, totaal niet. Er kwamen zoveel jongeren op af, dat een groot deel weer naar huis werd gestuurd. De studio was niet groot genoeg voor de grote hoeveelheid fans.

Uit de hand gelopen opnames

De opnames van deze videoclip, geregisseerd door de toen nog erg onervaren Samuel Bayer, was een complete chaos. Na zo’n twaalf uur op de set waren de jongeren niet meer te houden. Toen zanger Kurt Cobain ze toestemming gaf een moshpit te vormen, ging letterlijk alles naar de klote. Apparatuur en instrumenten werden niet gespaard. Dit zien we dan ook terug in de clip.

Doorbraak Nirvana

In 1991 was Nirvana nog een nieuwkomer. de clip van ‘Smells Like Teen Spirit’ heeft ervoor gezorgd dat de band niet onopgemerkt bleef. De band heeft een groot deel van zijn populariteit dan ook zeker aan deze plaat te danken. In 2011 heeft Nirvana zelfs besloten het nummer te re-releasen. Ook zette deze clip de toon voor een nieuwe generatie bands die er in de jaren 90 aankwam. Fun fact: ’Smells Like Teen Spirit’ is de meeste gedraaide clip op de Europese MTV.

DELEN
Iris
Doordeweeks geld aan het verdienen om dit in het weekend weer uit te geven. Fan van bijna alles en iedereen, van Metallica tot Oliver Heldens en van Skrillex tot Oscar and the Wolf. Daarnaast wil ik overal heen dus #ripgeld.