Het festivalseizoen van 2017 zit er bijna op. Tijd om terug te blikken op alle fantastische optredens dus! Zoals ieder jaar gaan wij samen met jou op zoek naar dé beste festivalact van het jaar in het kader van de Festivalacts Top 100. Twijfel je nog? Hier zijn alvast 7 redenen waarom Foo Fighters die titel verdient!

1. De shows zijn nooit saai

Een saaie show? Niet bij de Foo Fighters! Met een setlist van twintig nummers zijn de optredens goed voor minstens anderhalf uur meezingen, springen en dansen. Ook is er ruimte voor covers, gastoptredens, verhalen van Dave Grohl, grapjes en jamsessies. Misschien wel hét ultieme festivaloptreden.

2. Nieuw materiaal

Wat maakt een optreden nog beter? Juist ja, nieuw materiaal! Met het negende studioalbum op komst hebben Dave Grohl en co. afgelopen jaar al wat laten horen aan de fans. Halverwege dit jaar speelden zij de nieuwste single ‘The Sky Is A Neighborhood’ al tijdens een optreden in San Francisco, enkele weken later was daar het keiharde ‘Run’. Nu is er nog maar sprake van enkele dagen voordat het album Concrete And Gold uitkomt. Op 15 september ligt hij in de schappen. The hype is real!

3. Twintig jaar hits

Al meer dan twintig jaar zijn de Foo’s onderdeel van de muziekwereld. Zo’n lange carrière met maar liefst acht studioalbums staat garant voor veel hits die iedereen mee kan zingen. Tijdens de shows van de Foo Fighters komen ze uiteraard allemaal voorbij. Wat dacht je van ‘The Pretender’, het nu ietwat ironische ‘Walk’ of klassiekers als ‘All My Life’ en ‘Best Of You’? Het zit er allemaal in! Het is dan ook niet gek dat je je stem kwijt bent na een show met zoveel hits.

4. Ze zijn eindelijk weer terug

Festivalgangers die aanwezig waren op Rock Werchter of Pinkpop 2015 kwamen voor een flinke tegenvaller te staan. Dave Grohl brak zijn been tijdens een show in Gothenburg. Het gevolg: alle optredens in de weken daarop werden afgezegd. Dave Grohl beloofde toen wél dat ze zo snel mogelijk terug zouden komen. En dit jaar was het dan eindelijk zover: de Foo Fighters haalden hun optreden op Rock Werchter in. Wat een show was het!

5. De band is multi-instrumentaal

Een vast nummer in de setlist is ‘Cold Day In The Sun’: een nummer afkomstig van het album In Your Honor uit 2005. Dit nummer is anders dan alle andere Foo Fighters-nummers: je hoort hier namelijk niet Dave Grohl, maar drummer Taylor Hawkins op de vocalen. Tijdens de optredens wordt er soms ook van bezetting gewisseld. Dave Grohl kruipt achter de drums en Taylor Hawkins neemt de rol van frontman voor zijn rekening.

6. Steengoede covers

Buiten de heerlijke nummers uit hun eigen enorme oeuvre, blinken de Foo Fighters ook uit in het maken van steengoede covers. Afgelopen zomer op Glastonbury brachtten zij ‘Under Pressure’ en ‘Another One Bites The Dust’ van Queen, maar ook Sex Pistols’ ‘God Save The Queen’ ten gehore. Stuk voor stuk goede covers.

7. Een herinnering voor altijd

Wie naar een show van Foo Fighters is geweest weet het: het is een show die je niet snel zal vergeten. De show van circa twee uur met een fantastische liveband en alle fijne nummers zorgt ervoor dat je met een mooie herinnering naar huis zal gaan.

Festivalacts Top 100

De komende weken blikken we terug op de geweldige tijd die we afgelopen zomer hebben gehad en laten we enkele prominente spelers aan het woord om hun favoriete act van 2017 te pushen. Maar uiteindelijk bepaal jij wie de opvolger wordt van Arcade Fire (2014), Muse (2015) en De Staat (2016). Dus: stemmen maar!

Stem op Foo Fighters!

DELEN
Amber
Student Media, Informatie & Communicatie. Verslaafd aan concerten, festivals en eigenlijk gewoon muziek in het algemeen. Favorieten: Kendrick Lamar, Muse, Arctic Monkeys, Anderson .Paak en The xx. Daarnaast trots lid van de nieuwsredactie en tevens mede-verantwoordelijk voor het Spotify-kanaal van Festileaks.