Festileaks was deze zomer aanwezig op 39 van de grootste festivals van Europa om daar het Festivalrapport op te stellen. Op ieder festival vroegen we minstens 100 festivalgangers een cijfer te geven in 6 vaste categorieën. Deze week bekijken we tijdens de Festileaks Festival Awards welke festivals het hoogst scoorden op welke categorieën. Vandaag in de aanbieding: de 5 festivals met de beste line-up van 2017.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen binnen de festivalindustrie. In totaal gaven deze zomer 4000 festivalgangers hun cijfers op 6 vaste categorieën binnen de rubriek ‘Festivalrapport‘. Dit is de top 5 binnen de categorie ‘Programma’.

Bekijk hier alle Festivalrapporten van 2017.

5. [UK] Leeds Festival (8,40)

© Kylian – Festileaks

Het programma van Leeds Festival is net een toverbal; in rap tempo trekt een breed scala aan artiesten uit verschillende genres en smaken aan je voorbij. Het affiche is bijzonder goed gevuld en eigenlijk is het dus een kwestie van ‘headliner hoppen’. Overdag kom je de artiesten van nu tegen – waaronder Halsey, Bastille en Glass Animals. Ook oude bekenden als Two Door Cinema Club en Korn weten het publiek vanaf de eerste minuut mee te slepen. Als headliners zien we dit jaar Muse, Kasabian en – de 2017 exclusive – Eminem voorbij komen. Daar blijft het echter niet bij. Queens Of The Stone Age en DON BROCO worden als een konijn uit een hoge hoed tevoorschijn getoverd voor een verrassingsoptreden.

Lees het volledige Leeds Festival-rapport!

4. [NL] Jera On Air (8,43)

Een opvallend hoge eindnotering voor het relatief kleine Jera On Air! Is dat gek? Helemaal niet! De grootste namen uit de punk, post-hardcore en metalscene waren afgelopen zomer in Ysselsteyn te bewonderen. Van metalcore grootheden als Architects en Of Mice & Men tot de supergroep Me First & the Gimme Gimmes. Voor de liefhebbers van het hardere werk speelt er altijd wel iets boeiends op het festival. Het zijn groepen als Deez Nuts en Comeback Kid die veel volk trekken, maar ook Nederlandse groepen als No Turning Back en The Charm The Fury mogen op veel applaus en gespring rekenen. In de onderste regionen van de affiche zijn veel toffe bands te vinden en het tijdschema is op zo’n manier samengesteld dat het publiek bijna niets hoeft te missen. Chapeau!

Lees het volledige Jera On Air-rapport!

3. [ES] Mad Cool Festival (8,6)

Foto: Festileaks / Jos Willemsen

Met Foo Fighters, Green Day en Kings of Leon is een krachtig headlinertrio binnengehengeld, maar het totaalplaatje van de line-up van Mad Cool is misschien nog wel indrukwekkender. Alternatieve lievelingen als Wilco, alt-J en Kurt Vile? Check! Een reuze interessant nachtprogramma met o.a. Boys Noize, Moderat en Trentemöller? Check! Exclusieve boekingen? Check: Foster The People, Röyskopp en Belle And Sebastian geven hier één van de weinige festivalshows van het jaar. Het feit dat hier zo veel internationale stemmen worden gehoord bevestigt wel: Mad Cool had één van de beste line-ups van Europa in 2017 en staat met recht in de top 3.

Lees het volledige Mad Cool Festival-rapport!

2. [ES] Primavera Sound (8,8)

primavera-2017

Primavera Sound is één van de eerste grote festivals van Europa. Vaak is het dan ook een goede graadmeter van wat we de zomer erna mogen verwachten. Ook in 2017 wisten ze weer een indrukwekkend affiche neer te zetten, met daarop veel namen die we nog vaak elders hebben terug gezien, zoals Arcade Fire en The xx. Maar er was ook ruimte voor wat exclusievere artiesten zoals Bon Iver, die naast Primavera slechts twee keer te zien was in Europa. En wat te denken van MacDemarco, Run The Jewels en Solange. De spreekwoordelijke kers op de taart. Keuzestress is ook stress, natuurlijk, maar wel verdomd lekker op een festival.

Lees het volledige Primavera Sound-rapport!

1. [UK] Glastonbury (9,3)

Er zijn maar weinig zekerheden in het leven, maar je mag er gerust vanuit gaan dat Glastonbury al-tijd een indrukwekkend programma neer weet te zetten. En ja hoor, ook dit jaar is het weer raak! Aan de top van de affiche pronken knallers als Foo Fighters, The xx, en Radiohead. Ook weet het festival een aantal exclusieve acts aan te trekken. Een festivaloptreden van Ed Sheeran, Katy Perry en The Jacksons is tegenwoordig opmerkelijk te noemen. Als het bekende programma je nog niet overtuigd heeft kun je ook nog rekenen op de secret sets die het festival voor je in petto heeft. Dit jaar gaven onder meer The Killers en Elbow een onaangekondigd optreden! En dan te bedenken dat we hier slechts acht van de ruim 1800 acts benoemen die dit jaar op Worthy Farm speelden! Het mag dus geen verrassing zijn dat Glastonbury 2017 er met de Festileaks Festival Award voor ‘beste programma’ vandoor gaat. Wat gaan we ze volgend jaar missen…

Lees het volledige Glastonbury-rapport!

De volledige uitslag:

[one_third]

1. Glastonbury, UK (9,3)
2. Primavera Sound, ES (8,8)
3. Mad Cool, ES (8,6)
4. Jera On Air, NL (8,43)
5. Leeds Festival, UK (8,40)
6. Appelpop, NL (8,3)
7. Rock Werchter, BE (8,2)
8. Balaton Sound, HU (8,2)
9. Pukkelpop, BE (8,2)
10. Liquicity, NL (8,1)
11. Benicassim, ES (8,0)
12. Down The Rabbit Hole, NL (7,9)
13. Mysteryland, NL (7,9)

[/one_third] [one_third]

14. FM4 Frequency, AT (7,9)
15. Dauwpop, NL (7,7)
16. Lowlands, NL (7,7)
17. Graspop, BE (7,7)
18. Lollapalooza Berlin, DE (7,7)
19. We Are Electric, NL (7,5)
20. Suikerrock, BE (7,5)
21. Bospop, NL (7,4)
22. Space Safari, NL (7,4)
23. Best Kept Secret, NL (7,4)
24. Milkshake, NL (7,4)
25. Zwarte Cross, NL (7,3)
26. Rock Am Ring, DE (7,3)

[/one_third] [one_third_last]

27. Paaspop, NL (7,2)
28. Rock en Seine, FR (7,2)
29. Electric Castle, RO (7,1)
30. Welcome To The Village, NL (7,1)
31. Colours of Ostrava, CZ (7,1)
32. Groezrock, BE (7,0)
33. Melt!, DE (7,0)
34. TW Classic, BE (7,0)
35. Retropop, NL (6,9)
36. Sziget, HU (6,6)
37. Solar, NL (6,6)
38. Pitch, NL (6,6)
39. Pinkpop, NL(5,8)

[/one_third_last]
Festileaks Festival Awards

Iedere zomer is Festileaks te vinden op de grootste festivals van de Benelux en Europa. We doen verslag aan de hand van Festivalrapporten, waarin minimaal 100 festivalgangers hun mening presenteren over de festivalbeleving. We recenseren eens niet de acts, maar juist al die andere punten die een festival succesvol maken. Deze week maken we de balans op en delen we de prijzen uit. Elke categorie heeft een winnaar en elke winnaar verdient een heuse Festileaks Festival Award. Eerder las je al over de festivals met de beste locatie, de beste overnachtingsmogelijkheden, de beste bereikbaarheid en het beste eten en drinken. Morgen sluiten we af we je de winnaars in de categorie ‘Sfeer’. Hou daarvoor de website, maar ook onze Facebookpagina in de gaten!

Bekijk alle winnaars van de Festileaks Festival Awards

DELEN
Boy
Chef Formatredactie en trots lid van de Festileaks Feestcommissie. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Student Human-Technology Interaction in Eindhoven en UX/UI Developer bij Appart Media. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de carnaval van toeten noch blazen.