Donald Trump is al enige tijd de president van America en niet iedereen is hier even blij mee. Wat is nou een betere manier om protest te uiten dan via muziek? Deze festivalacts hebben afgelopen zomer op geheel eigen wijze hun anti-Trump statement aan de man gebracht.

Prophets of Rage


Als er één band is die deze zomer krachtig zijn mening over Trump heeft laten horen, of voornamelijk laten zien, dan is het wel supergroep Prophets of Rage. Bij hun opkomst op de Main Stage van Pinkpop had gitarist Tom Morello een papieren boodschap op zijn gitaar geplakt met de korte maar krachtige tekst ‘Fuck Trump’. Prophets of Rage’ opmars tegen Trump is eerder deze maand naar een compleet nieuw level gestegen toen de band de videoclip van ‘Hail To The Chief’ uitbracht. In deze video zien we onder andere hoe het Witte Huis, met daarop de tekst Trump Tower, afbrandt en hoe de Amerikaanse president zijn tegenstander Hillary Clinton doodschiet. Een video met een duidelijke boodschap dus. YouTube geeft bij het aanklikken van de video een waarschuwing dat deze niet overal vertoond mag worden. Zeker het kijken waard dus!

Eminem


The real Slim Shady oftewel Eminem is niet bang om zijn afkeer tegen Trump duidelijk te maken. Tijdens zijn optreden op Reading Festival kon hij het dan ook niet laten om hier toch even over te beginnen. Hierna begon het publiek “Fuck Donald Trump” te roepen. Eminem deed daar uiteraard nog een schepje bovenop: “When I say ‘fuck’ you say ‘Trump’!”.

Green Day


Dat Green Day het niet eens is met hoe alles eraan toegaat in Amerika werd wel duidelijk toen in 2004 het nummer ‘American Idiot’ uitkwam. Nu Trump president van Amerika is, is het geen hele grote verrassing dat Green Day hier tijdens het spelen van ‘American Idiot’ ook even aandacht aan schenkt. Zo veranderen ze regelmatig de lyrics van dit nummer om er “Fuck you, Donald Trump” of “I’m not a part of a dumb Trump America.” tussendoor te gooien. Zo blijft de live-performance van de grote hit wel steeds vernieuwen.

The Lumineers


Een band waar je een protestactie minder snel van zou verwachten, maar toch deden ze het. Tijdens een concert vlak voor het intreden van Trump veranderde de band de lyrics in het nummer ‘Big Parade’ van “Blue eyed boy United States, vote for him, the candidate” naar “Blue eyed boy with real estate, I didn’t vote for him, the candidate.” Een iets subtielere actie dan de voorgaande drie, maar nog steeds een duidelijke anti-Trump boodschap.

Bastille

Ook Bastille vond Reading Festival de uitgelezen plek om hun afkeer tegen Trump te laten horen. Voordat het nummer ‘The Current’ werd ingezet, zei frontman Dan Smits het volgende: “This song is dedicated to a giant, orange baby.” We weten allemaal wel wie hij hiermee bedoelt. Vervolgens paste hij ook nog een stukje van de lyrics aan naar “Why won’t Trump stop firing up the crazies?”. Het aanpassen van lyrics blijkt populair onder onze anti-Trump festivalacts.

DELEN
Iris
Doordeweeks geld aan het verdienen om dit in het weekend weer uit te geven. Fan van bijna alles en iedereen, van Metallica tot Oliver Heldens en van Skrillex tot Oscar and the Wolf. Daarnaast wil ik overal heen dus #ripgeld.