Foto: Eric Pamies
Geruchten

De headliners van 2018: alle geruchten op een rijtje

De eerste namen voor het nieuwe festivalseizoen druppelen binnen. De geruchtenmachine draait weer op volle toeren, en zeker niet de minste namen worden genoemd. Maar wie zien we volgend jaar terug op bijvoorbeeld Rock Werchter, Pinkpop of Best Kept Secret? Wij hebben de geruchten voor 2018 voor je verzameld!

Queens Of The Stone Age

qotsa
Na een stilte van vier jaar kwam er dit jaar eindelijk weer een nieuw album van Queens Of The Stone Age. Met Villains touren ze dit najaar in Europa, en hiermee lijkt de kans dat de heren de komende zomer terugkeren voor de Europese festivals zeer groot. Sterker nog: de eerste bevestigingen zijn al binnen! Josh Homme en co. zullen twee dagen (!) voor Rock Werchter optreden op het Kroatische INmusic Festival. Ook staan zij begin juni op Northside.

The National
The National
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

The National heeft dit jaar met Sleep Well Beast een prachtig album afgeleverd. Met dit album doen ze al een aantal zaalshows dit jaar. Voor volgend jaar is het eerste festival al bevestigd, de band staat namelijk op Northside in Denemarken. Aangezien Northside in hetzelfde weekend als Best Kept Secret 2018 plaatsvindt, zijn ze een veel genoemd gerucht voor Best Kept Secret én andere festivals die in juni (en wellicht juli) gehouden worden.

Pearl Jam

Pearl Jam
Do we need to say more? Er gaan – net als ongeveer ieder jaar – geruchten rond dat Pearl Jam komende zomer gaat touren door Europa. De band staat in maart al op de Zuid-Amerikaanse Lollapalooza’s, maar volgens Pearl Jam-expert dimitrispearljam hebben de Amerikanen meer voor ons in petto volgend jaar. Op zijn Twitter post hij opmerkingen als “Save money for the summer!” en na de aankondigingen voor de Lollapalooza’s volgende de woorden: “Now we wait for the next one… I’ll try to get the full Europe tour this time.”. Of er daadwerkelijk een Europese tour aankomt? Dat blijft voor nu afwachten. Hij bleek het volgens Alternative Nation in ieder geval al meerdere keren bij het juiste eind te hebben, dus wellicht dat het nu eindelijk écht gaat gebeuren.

Gorillaz


Naast de geruchten voor het opnieuw uitbrengen van een verrassingsalbum, gaan er ook geruchten dat Gorillaz hun Humanz-tour volgend jaar opnieuw naar Europa zullen brengen. Na de zaaloptredens van dit najaar in Europa zal de band achter Blur-frontman Damon Albarn onder andere Estereo Picnic aandoen. Van de voorgaande jaren weten we dat artiesten die op dit festival staan vaak in de zomer in Europa te vinden zijn. Zo zagen we afgelopen festivalseizoen onder andere The xx, Flume en The Weeknd op verschillende Europese festivals terug, hopelijk geldt dat ook voor Gorillaz volgend jaar!

The Killers


Wonderful wonderful! Met een nieuw album op zak zijn de zaalshows begin volgend jaar niet de enige shows in Europa voor The Killers in 2018. Ook zij staan op Estereo Picnic, de kans op optredens op Europese festivals lijkt dan ook aanwezig. Begin mei zitten ze nog in Australië, het is nog even afwachten of ze daarna de oversteek naar Europa maken.

Arctic Monkeys

arctic monkeys
Eindelijk! De opvolger van AM lijkt in zicht en daarmee mag Arctic Monkeys zonder twijfel als een gerucht voor de Europese festivals genoemd worden. Studio Brussel wist eerder al te melden dat de opnames voor het nieuwe album zijn begonnen en het album er snel aan lijkt te komen. In 2016 zagen we Alex Turner nog samen met Miles Kane als The Last Shadow Puppets op onder andere Lowlands en Rock Werchter. In de zomer van 2014 stond de band op onder meer Pinkpop en Rock Werchter.

Foo Fighters

Foo Fighters

Foo Fighters deed dit jaar een klein aantal festivaloptredens, onder andere Rock Werchter, Glastonbury en Roskilde wisten de band vast te leggen. Deze optredens zouden eigenlijk al in 2015 plaatsvinden, maar helaas brak Dave Grohl zijn been en werden de optredens geannuleerd. Dit jaar waren ze dan eindelijk terug, maar enkele gemiste optredens – waaronder die op Pinkpop – zijn nog niet ingehaald. Dave Grohl had beloofd dat ze terug zouden komen, komen ze deze belofte in 2018 dan eindelijk wél na? Met de tour voor het net uitgebrachte album Concrete And Gold lijkt dat wel eens te kunnen gebeuren. Ook zijn er recent drie optredens in Londen en Manchester aangekondigd, op respectievelijk 19, 22 en 23 juni. Slechts een paar dagen na Pinkpop dus!

Muse
Muse
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Wie Muse weer wil zien, hoeft waarschijnlijk niet lang meer te wachten. De afgelopen dagen was er op de Instagram-accounts van de band te zien dat ze weer in de studio zijn. Wellicht dat het album precies op tijd uit is om wat festivals mee te pakken! Frontman Matthew Bellamy beloofde zelf al eerder in een gesprek met Studio Brussel dat ze in 2018 weer naar België zouden terugkeren.

LCD Soundsystem

Foto: Cambria Harkey/Lollapalooza 2016

Nog niet zo heel lang geleden stond LCD Soundsystem nog in Paradiso, maar misschien dat we niet zo lang meer hoeven te wachten totdat we James Murphy en de rest weer in ons land kunnen bewonderen. De band tourt tot eind dit jaar in Amerika en is ook in maart te zien op Estereo Picnic, wat hen een kanshebber maakt voor een headlinespot op een van de Europese festivals. In 2016 sloot LCD Soundsystem Lowlands af.

Metallica

Iets meer dan een maand geleden stond Metallica nog in de Ziggo Dome, en wat een shows waren dat! De zaaltour voor Hardwired… To Self-Destruct gaat zelfs nog tot mei door in Europa. Voor dit album heeft de band nog geen festivalshows in Europa gedaan. Aangezien Metallica voorgaande jaren vaak een festivaltour deed bij een nieuw album, staan we er niet van te kijken als ze hun opwachting op festivals als Pinkpop maken.

Nick Cave & The Bad Seeds

nick cave
Ook rond Nick Cave & The Bad Seeds blijft het niet stil in 2018. Op hun Facebook-pagina lieten ze weten in 2018 terug te komen naar Nederland. De band wordt met deze aankondiging ook veel genoemd als mogelijke headliner voor Best Kept Secret of Down The Rabbit Hole. Ook werden ze eerder al gespot op een poster voor Rock Werchter.

The War On Drugs


Met het nieuwe album A Deeper Understanding liet The War On Drugs de harten van veel muziekliefhebbers sneller doen kloppen. In het najaar staat er een zaaltournee op de planning, voor volgend jaar staat het eerste festival al gepland. In februari staan ze namelijk op St. Jerome’s Laneway Festival. Ook van dit festival weten we van de voorgaande jaren dat een aantal namen in de zomer de oversteek zullen maken naar Europa. Zo zagen we Glass Animals, Floating Points en Aurora, wie allen op dit festival stonden, al terug op bijvoorbeeld Best Kept Secret of Lowlands.

The xx

Het was een groots jaar voor The xx: het langverwachte album I See You kwam uit en ze waren te vinden op de grootste festivals. Maar dat lijkt nog niet genoeg te zijn: The xx lijkt volgend jaar opnieuw op tour te gaan. Eind dit jaar touren ze door Amerika en begin 2018 staan er shows door Australië op de planning. Mogen we volgend jaar hier ook nog een keer genieten van hun heerlijke shows?

Editors

Editors
Editors is een graag geziene gast op de festivals in Nederland en België: dit jaar stonden ze onder andere op Lowlands en Pukkelpop en in de jaren daarvoor speelden ze onder andere al meerdere keren op Rock Werchter en Pinkpop. In maart doen ze de Ziggo Dome en het Sportpaleis aan. Aangezien de heren druk bezig zijn met het zesde album, kan het zomaar zijn dat ze niet lang weg zullen blijven.

Bruno Mars

De eerste festivals voor Bruno Mars zijn binnen: de Hawaiiaane popzanger komt volgende zomer naar Britih Summer Time en Rock In Rio. Voorlopig is hij nog wel even aan het touren met zijn huidige tour, maar het lijkt er nu alweer op dat hij volgend jaar terug zal keren. Brengt hij zijn 24k Magic naar de Benelux dit jaar?

Snow Patrol

Snow Patrol Live Gary Black White 2012
Een band die ook al een aantal jaren als gerucht wordt genoemd is Snow Patrol. We wachten nog steeds op de opvolger van het prachtige album Fallen Empires. Na zes jaar is het eindelijk zover: de band hoopt het album nog dit jaar uit te kunnen brengen. Zien we ze met het nieuwe album dan eindelijk ook terug op de festivals?

P!nk


P!nk is helemaal terug van weggeweest! Dit jaar was ze al te bewonderen op Sziget en haar langverwachte album Beautiful Trauma komt op 13 oktober uit. Daarna gaat ze op tournee door Amerika tot begin juni 2018 ter promotie van haar nieuwe album. De tour staat op haar website aangekondigd als ‘Beautiful Trauma World Tour’, er lijkt dus meer aan te komen. Pakt ze gelijk wat Europese festivals mee na haar Amerikaanse tour?

Daft Punk

Daft Punk
Er gaat geen geruchtenseizoen voorbij zonder dat Daft Punk genoemd wordt. Voor dit jaar gingen er geruchten de ronde dat er na Alive 1997- en Alive 2007-tour ook plannen waren voor een Alive 2017-tour. Helaas bleef het bij de geruchten. Voor komend jaar is er nieuwe hoop: Primavera Sound-directeur Gabi laat in een Facebook-livestream weten dat het dj-duo aan een nieuwe tournee werkt. Hopelijk brengen ze deze tournee in 2018 naar Europa!

Elbow

Throw those curtains wide… want na een korte festivaltour dit jaar lijkt de kans aanwezig dat we Elbow het komende jaar nog een keer kunnen bewonderen op de festivals. De tour ter promotie van Little Fictions, waarmee ze in februari ook Amsterdam en Antwerpen aandoen, loopt nog door tot maart. In de maanden daarna staat er nog niets op de planning, dus misschien dat ze na een korte pauze nog een festivaltour zouden doen.

About the author
Amber

Amber

Student Media, Informatie & Communicatie. Muzieksmaak gaat van Muse tot Kendrick Lamar en van Flume tot The xx, maar eigenlijk luister ik bijna alles. Besluit soms random om nog naar een concert te gaan terwijl ik al in de trein naar huis zit. Mede-verantwoordelijk voor het Spotify-kanaal van Festileaks.

Add Comment
Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *