Advertisement

5 november 1971: “Elvis has left the building.”

Elvis

Elvis Presley is misschien wel het meest beroemde figuur uit de popgeschiedenis. Die eindeloze roem had natuurlijk ook zo zijn duistere kanten. Na een optreden wist de nachtegaal uit Memphis niet hoe snel hij in zijn krijtwitte limousine moest kruipen. Terwijl de duizenden fans in het stadion bleven roepen om een toegift, sprak Elvis’ manager 46 jaar geleden de legendarische woorden die we nog steeds op menig festival horen: “Elvis has left the building”.

Al Dvorin wordt voor het blok gezet


Al Dvorin was in de jaren 70 onder andere bandbegeleider, boekingsagent en producer van Elvis. Hij had dus een groot aandeel in het succes van The King of Rock ’n Roll. In 1971, vlak voor een optreden in Minneapolis, was Elvis niet helemaal gelukkig met de aankondiger van dienst en wilde hij graag dat Dvorin zijn taken zou overnemen voor de komende tour. De bandbegeleider was helemaal geen man van de spotlights en oefende zenuwachtig zijn openingszinnen voor de spiegel van zijn kleedkamer. Hij wist toen nog niet dat hij – en niet de superster zelf – aan het einde van die show geschiedenis zou schrijven.

‘Elvis has left the building’


Het was elke avond hetzelfde liedje. Na het slotakkoord van het laatste nummer namen de hysterische (vrouwelijke) fans het over. Vele tienermeisjes vielen flauw, maar de dertigers zagen hun kans schoon: ze bestormden de coulissen om zo een glimp van hun idool op te kunnen vangen. De superster zelf was hem natuurlijk allang gepeerd in zijn limousine en aan Al Dvorin de taak om het uitgelaten publiek weer enigszins tot bedaren te brengen. Hij sprak de legendarische woorden “Ladies and gentlemen, Elvis has left the building!”. Een uitdrukking die nog altijd wordt gebruikt om aan te geven dat een concert of evenement is afgelopen of dat het over is met de pret. Dvorin overleed op 81-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk op weg naar huis van een concert van – jawel – een Elvis-imitator. Zijn beroemde uitspraak zal echter altijd voortleven.

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.