Lowlands

Historie

A Campingflight to Lowlands Paradise of kortweg Lowlands, is een driedaags festival dat sinds 1993 jaarlijks in Biddinghuizen (naast Walibi) gehouden wordt. Mojo Concerts begon ooit Lowlands als tegenhanger van festivals als Pinkpop en Dynamo Open Air en probeerde hier haar wat alternatievere muziek uit. Inmiddels is Lowlands een directe concurrent te noemen van het Hongaarse  Sziget en Belgische Pukkelpop. Het afgelopen decennium veranderde Lowlands van alternatief muziekfestival naar een totale culturele beleving. De economische crisis en de groeiende concurrentie in het festivallandschap leken tot voor kort op Lowlands geen effect te hebben. Waar in 2013 de kaarten binnen 2 uur uitverkocht waren, was dit in 2014 ‘pas’ op 13 mei het geval (zo’n 3,5 maand na de start van de voorverkoop). Dit wordt door velen geweten aan een weinig vernieuwende line-up en de hogere kosten van het totale festivalplaatje (ticketprijs, afschaffing statiegeld en invoering parkeergeld).

Programma

Het programma van 2014 leek inderdaad weinig vernieuwend, veel van de acts hadden al eerder Lowlands podium gestaan. Toch bleek gedurende het festival de optredens goed aan te sluiten bij het publiek, en was Lowlands wederom een succes.  Volgens de Festileaks-lezers waren de optredens van QOTSA, The National, Royal Blood, Stromae en Portishead de beste. Maar Typhoon, Flume en Gesaffelstein waren ook allen een ware traktatie voor de Lowlander. Onderscheidend zijn het rand- en het nachtprogramma. Klassieke muziek, het yoga-uurtje en de Tïtty Twïster, bleken de afgelopen jaren erg populair te zijn onder de Lowlanders. En waar de meeste festivals om 23 uur ophouden, gaat het feest in Biddinghuizen 3 dagen lang tot 5 uur 's ochtends door met een dj-programma.

Het Terrein

Het festivalterrein van Lowlands is groot: in totaal zijn er 12 podia/tenten, allen vernoemd naar het NAVO-spellingsalfabet (m.u.v. de Grolsch wegens sponsortechnische overwegingen en Tïtty Twïster, een project van Joost van Bellen). Alpha is de grootste tent en en heeft een capaciteit van 15.000 mensen. Met zoveel te zien, moet je niet raar opkijken als je het einde van het weekend zo'n 10 tot 15 kilometer in je benen hebt zitten.

Naast het festivalterrein biedt Lowlands een campingterrein met acht campings, waarvan er één bedoeld is voor bezoekers met een camper of caravan (waarvoor je een extra ticket dient aan te schaffen). Ook biedt het diverse campingwinkels en het Lowlands-café. Wanneer je om 5 uur van het festivalterrein wordt geveegd, maar nog niet naar bed wilt, biedt het Lowlands Café je een laatste toevlucht (i.i.g. tot 12.00). Maar het grootste feest hier is op donderdag. Want hoewel het festival officieel op vrijdags begint, zijn de campings op donderdag al open en kent Lowlands een heuse pre-party op het campingterrein. Waar is het feestje?

 

Festileaks beschouwt Lowlands samen met Pinkpop en Best Kept Secret als de absolute top drie van de Nederlandse festivals. De redactie besteedt daarom maximale aandacht aan al het nieuws en geruchten rondom Lowlands. Houd deze pagina in de gaten en ben als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Check ons sfeerverslag van Lowlands 2014 hier. Bekijk ook de programma’s van Lowlands 2013, 2014 en 2015.

Vergeet daarnaast niet onze app te downloaden in de App Store of de Google play Store. Ideaal om zelf ook snel een nieuwtje, gerucht of (zelf)bevestiging aan ons door te geven! Dat kan overigens ook in ons Lowlands 2015 Forum.

Lowlands Artikelen
Tweede plek Beste festival 2015
LL15 Aftermovie

Lowlands Programma 2016