15 onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van Best Kept Secret

750
Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Komend seizoen blaast Best Kept Secret alweer zeven kaarsjes uit. In korte tijd wist het festival zich op de kaart te zetten. Hoog tijd dus om terug te blikken op 15 onvergetelijke momenten uit de nog recente geschiedenis.

1. Het best bewaarde geheim (2013)

In december 2012 maakte boekingskantoor Friendly Fire al bekend met een nieuw festival te komen. Dit alles bleef geheim tot de eerste week van januari (2013), waarmee Nederland een nieuw festival rijker was.

2. ‘Brianstormen’ met de Arctic Monkeys (2013)

Met Arctic Monkeys als afsluiter van dag één werd de toon al snel gezet. Alex Turner op het podium is altijd al een stap in de goede richting, maar het enthousiaste publiek dat vanaf minuut één losging op ‘Brianstorm’ is te omschrijven als ‘ongekend’.

3. Two Door Cinema Club in de regen (2013)

Voor de een is het glas halfvol, voor de ander halfleeg. Bij het optreden van Two Door Cinema Club liep het glas echter over en vormde de regen een magische combinatie met de dansbare indierock.

4. Afsluiten op z`n IJslands (2013)

Er is maar één manier om je festival op adembenemende wijze af te sluiten: Sigur Rós. Het optreden van de mannen resulteerde in een doodstil publiek, dat van verbazing en verwondering aan de weide was genageld.

5. Rode Duivels koloniseren Hilvarenbeek (2014)

Dat voetbal en muziek vaak hand in hand gaan, werd duidelijk op Best Kept Secret 2014. Tijdens deze editie namen de Rode Duivels het festival over. Na 88 minuten van spanning zorgt Origi voor het winnende doelpunt in de WK-wedstrijd tegen Rusland, met een bierregen en groots feest op camping A tot gevolg.

6. Decibellen rapen bij Mogwai (2014)

In alle rust bijkomen van je maaltijdbroodje van Saté-man? Daarvoor was het optreden van Mogwai misschien niet de beste optie. De decibellen vlogen er om de oren. Meeluisteren van achter uit de tent was alles behalve een probleem.

7. Editors vinyl voor de vroege vogels (2015)

Bezoekers die in het eerste weekend van de verkoop een kaartje over de toonbank trokken werden beloond: een exclusief vinyl van Editors. Nog meer reden voor een ticket!

8. Rickroll na afloop van Alt-J (2015)

Er is er maar één die de beste kan zijn: dé internet-meme van Rick Astley. Alt-J toetsenist Gus Unger-Hamilton deed alsof hij iets vergat, gaf het startschot en het ‘ge-rickroll’ verspreidde zich als een lopend vuurtje over het aanwezige publiek.

9. Wildplasser bij Future Islands (2015)

Samuel T. Herring, frontman van Future Islands, kreeg al eens eerder veel lof op het internet na een publieke stunt. Op Best Kept Secret werden echter nieuwe hoogtes bereikt. Tijdens het optreden klom Herring in de hekken, om er enkele seconden later weer vanaf te springen. Niet alleen de acrobatische kunsten verschenen op de livestream, maar ook de wildplasser, die op een kleine meter afstand de blaas aan het legen was, werd levensgroot in beeld gebracht.

10. Barbecue-selfservice (2016)

In de rij staan voor een frietje mayo met een frikadel, vers uit de frituur? Dat kennen ze niet op Best Kept Secret. Om de culinaire food line-up nog toffer te maken, werd het terrein aangekleed met barbecues op het strand, waar je zelf die Michelinster kon bemachtigen.

11. De ‘Editors-zaterdag’ (2016)

Waar het terrein op de andere dagen niet helemaal vol was, werd op zaterdag elke vierkante meter gevuld. Opgetogen keken 25.000 man in poncho naar het optreden van Editors. Ondersteund door het nodige vuurwerk zorgde dit voor een knallend einde van het zaterdagprogramma op ONE.

12. Levensgroot paard bij Band of Horses (2016)

Wat maakt een optreden van Band of Horses? Yes, correct. Een levensgroot paard dat als een heilige over het publiek werd getild. Paardception!

13. Radiohead voor 5e editie (2017)

De organisatie maakte eind vorig jaar bekend zijn droomheadliner te hebben gestrikt. Radiohead speelde een volledige headline-set op Best Kept Secret 2017. Deze afsluiter van de zondagavond kan worden bestempeld als de natte droom voor menig festivalganger.

14. Het vraagteken op de line-up

In de aanloop naar Best Kept Secret 2018 hield het grote vraagteken in het blokkenschema bij FOUR, de stage die werd gehost door dj St. Paul, de gemoederen nogal bezig. Uiteindelijk bleek het te gaan om onaangekondigde sets van verschillende dj’s. Zo gaven onder andere STUFF., Niek Nellen en Khruangbin een extra show.

15. De frikandellenvlaai van Mirelle Frikandelle

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Eke Bosman (@snackspert) op

In 2018 introduceerde Aldi de droom van elke derde klas havo-leerling: de frikandellenvlaai. In de supermarkt gingen ze als warme (frikandellen)broodjes over de toonbank. De bezoekers van Best Kept Secret kregen echter een tweede kans om de opvallende versnapering te proeven. Bij de foodtruck Mirelle Frikandelle waren namelijk 3000 porties Frikandellenvlaai te scoren.

Speelt alles van Moderat en St. Vincent, tot Spinvis en Brockhampton af op zijn aftandse platenspeler. Heeft aan het eind van zijn geld altijd een stukje festival over en is er heilig van overtuigd dat Kendrick Lamar de beste rapper ooit is.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.