In deze nieuwe rubriek blikt Festileaks terug op de meest memorabele, herkenbare en lachwekkende momenten die je tijdens een festival kan beleven.  Dit keer gaan we een stukje terug in de tijd, maar blijven we wél dichtbij huis: Lowlands 2011.

1. Het noodweer (gevolgd door 3 zonovergoten dagen)

Lowlands 2011 kende een slecht begin. De donderdagavond werd getekend door noodlottig nieuws uit het zuiden: één dag voordat Lowlands van start ging, werd het land geteisterd door een zware storm. Op dat moment was Pukkelpop in België aan de gang, al mocht het festival door het noodweer niet lang duren. Door de storm stortte één van de tenten in waarna er 5 mensen om het leven kwamen. Pukkelpop werd afgelast, en hoewel Lowlands de volgende dag zoals gepland aanving, was de sfeer enigszins getekend door de gebeurtenissen van de dag ervoor. Gelukkig kwam na regen zonneschijn: drie prachtige dagen volgden.

2. De legendarische line-up met o.a. Arctic Monkeys & Elbow

Schermafbeelding 2016-02-06 om 00.01.55

Het programma-boekje van Lowlands 2011 zal bij sommige festivalgangers ongetwijfeld een mooi plekje in de vitrine gekregen hebben. Het affiche was namelijk gi-gan-tisch goed ingevuld. Naast het derde optreden van de immens populaire Arctic Monkeys op Lowlands, waren ook Elbow, Aphex Twin, Chase & Status en nog veel meer prachtige namen te vinden op het affiche. Ook de Jeugd van Tegenwoordig bracht een hoop bangers ten gehore. Zin om te kwijlen over de volledige line-up? Check ‘em hier!

3. De Titty Twister

Een kleine 2 maanden voordat het festival plaatsvond maakte de organisatie bekend dat er een nieuwe tent te vinden zou zijn op het terrein. De naam bleek voor zich te spreken: in de late uurtjes vonden binnen de vier zeilen van de Titty Twister de meest bizarre praktijken plaats. Wat overdag een onschuldige boekenwinkel was, werd ’s avonds omgetoverd in een heuse nachtclub met strippers en hardrock-karaoke. Na 3 edities deed de Lowlands-directeur een schokkende uitspraak: de tent zou sluiten. Vanaf 2015 maakt hij plaats voor de Oh Mega.

4. De prijs van de tickets

Schermafbeelding 2016-02-06 om 00.02.24Vroegâh was alles betâh, zo ook de kosten van drie dagen door de modder rollen in Biddinghuizen. Hoewel de prijs van de tickets in die tijd al een jaarlijkse stijging kende, betaalde je in 2011 slechts 165 euro voor 3 dagen dolle pret, inclusief camping. Dat het festival in recordtijd uitverkocht raakte had overigens niets met de fantastische line-up te maken. Sterker nog, op het moment dat de kaarten in de verkoop gingen was er nog geen enkele naam bekend. De kaarten gingen op 26 november in de verkoop, zo voorkwam het festival dat de prijzen omhoog gingen vanwege de aankomende btw-verhoging. Ondanks het lege affiche raakten de tickets in recordtijd uitverkocht. Slechts 2 uur na de start van de verkoop waren ze opperdepop. Gelukkig verscheen kort na de verkoop wel al een mooie ‘gelekte poster’ (hiernaast afgebeeld).

 

5. Worstenfeestjes in de Hema

Een fenomeen wat in de jaren daarvoor langzaam uitgroeide tot een heuse traditie, kende in 2011 zijn hoogtepunt. Na de zoveelste afterparty in de Hema campingwinkel, vond na het festival een kleine reünie plaats. Lowlandsgangers die de smaak nog te pakken hadden kwamen massaal samen in de Hema bij de Kalvertoren om daar nog eens goed na te genieten van hun weekend in Biddinghuizen. Opblaasrookworsten en “Waar is dat feestje?” namen de winkel korte tijd over. Hoewel de medewerkers van de desbetreffende Hema maar een kwartiertje van tevoren ingelicht waren over het festijn, waren ze allen positief verast. Toen de winkel verlaten werd, werden er plakjes worst uitgedeeld. Feestgangers blij, Hema blij, iedereen blij.

6. De toilet-rave

Hoewel het terrein op de laatste avond absoluut niet vroeg sloot, leek het publiek een ontembare dorst voor meer feest te hebben. In het holst van de nacht barstte het feest los rond de toiletgebouwen op meerdere campings. Stokken van verlaten partytenten gingen de lucht in en binnen no time werden alle gebouwen gesloten en omringd door beveiligers. Dit had dan weer als gevolg dat bezoekers met hoge nood tegen tenten aan gingen plassen.

 

Win 2 tickets voor Pohoda Festival!

Deze hele week maak je bij Festleaks kans op 2 weekendtickets inclusief camping voor Pohoda Festival in Slowakije. Samen met een vriend of vriendin genieten van onder andere Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975 en Mura Masa onder een stralende zomerzon: kekke deal toch?