Tijdens de afgelopen 48 jaar heeft Pinkpop vele mooie en memorabele tijden gekend. De regenboog van de Foo Fighters, het legendarische optreden van Pearl Jam, de show van Arcade Fire, het biertje van John Coffey. Allemaal staan ze in de top twintig van onvergetelijke momenten uit de Pinkpop geschiedenis.

1. 5 gulden per ticket (1972)

Iggy PopIn 1972 kostte een dagticket nog maar vijf gulden, inmiddels is de prijs verhoogd naar €95,- (2017). Gelukkig krijgen we daar nu ook andere namen voor. Komende editie staan o.a. Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars op het programma.

2. Mick Jagger backstage op Pinkpop (1979)

Mick JaggerMick Jagger kwam langs voor een gastoptreden met Peter Tosh. Het beviel hem niet dat er opnames gemaakt werden en hij besloot het niet te doen. Jan baalt hier nog steeds van, maar Mick kan het zich niet meer herinneren.

3. The Police (1979)

The PoliceTijdens de tiende editie van het festival ging The Police er helemaal voor. Daarna duurde het niet lang meer voor de band van Sting definitief doorbrak.

4. Pearl Jam (1992)

Pearl JamDeze kan niet ontbreken in de top twintig. Het legendarische optreden van Pearl Jam waarin Eddie Vedder, in zijn groene Tivoli-shirtje, vanaf de camera-arm zijn stagedive inzet. Wat. Een. Optreden.

5. Voor het eerst meerdaags festival (1994)

OutkastYes, meer dagen dus meer bands en meer plezier! Maar het Pinkpop-publiek kreeg er maar geen genoeg van, twee jaar later wordt er nóg een dag aan toegevoegd.

6. Aardbeving door Rage Against The Machine (1994)

rage against the machineRage Against The Machine breekt de tent zo hard af dat er een aardbeving ontstaat. Vijf jaar later krijgt System Of A Down hetzelfde voor elkaar. Tijdens Prophets Of Rage in 2017 werd er ook gesprongen, maar was er geen aardbeving.

7. De geboorte van het roze hoedje (2000)

jennifer lopezDé iconische roze hoedjes maakten hun intrede pas in het jaar 2000, maar is niet meer weg te denken van het Megaland terrein. Sindsdien shinet iedereen op de weide met het onmiskenbare roze Amnesty-hoedje.

8. Muse onderaan poster (2000)

MuseToen Mattew Bellamy nog een broekie was, stond Muse nog onderaan de poster. Na hun doorbraak hebben we ze gelukkig nog als headliner kunnen zien terugkeren.

9. Krezip valt in voor Amy Winehouse (2007)

Amy WinehouseAmy schijnt nog niet nuchter te zijn van haar huwelijksfeest en zegt Pinkpop af. Dat kan maar één ding betekenen op Pinkpop:Krezip to the rescue! Hoewel Amy gemist werd, mochten we niet klagen met zo’n invaller.

10. Eén miljoen voor Coldplay (2011)

ColdplayVoor het eerst wordt er een bedrag met zes nullen neergeteld voor een act.

11. Foo Fighters zien regenboog (2011)

Foo FightersToen in 2011 bijna het het hele publiek met een poncho in Landgraaf stond, brak daarna gelukkig de zon door. Dave Grohl wijst naar boven: “First rainbow in a rock show I’ve ever seen in my life.”

12. The Rolling Stones naar Pinkpop (2014)

Rolling StonesLaten we vooral ook niet deze verrassende bekendmaking vergeten. Jan werd tijdens de perspresentatie via de roze telefoon (midden op het podium) opgebeld en kwam er zogenaamd op dat moment achter dat de deal rond was.

13. Alle records verbroken (2014)

Arctic MonkeysIn 2014 breekt Pinkpop alle records. Er reizen 134.000 unieke bezoekers af naar Landgraaf. Dat mag ook wel met headliners als Rolling Stones, Arctic Monkeys en Metallica.

14. De show van Arcade Fire (2014)

Arcade FireHet zit gebrand in het geheugen van iedereen die erbij was. Deze weergaloze show waarin de regen losbarst is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot beste festivalconcert van 2014.

15. Noodweer bij Metallica (2014)

bliksemOp ‘metal maandag’ trok er noodweer over het terrein in Landgraaf. Het hele voorvak bij Metallica moest een paar stappen naar achteren en het optreden werd uitgesteld. Gelukkig mocht de band haar optreden na enige tijd weer vervolgen.

16. Het biertje van John Coffey (2015)

John CoffeyDeze kun je niet gemist hebben, het perfect gevangen biertje ging de hele wereld over.

17. Dave Grohl breekt been (2015)

Foo FightersAuw, het is nog steeds pijnlijk om terug te zien. Doordat Dave Grohl twee dagen voor de show op Pinkpop zijn been brak in Zweden moesten de Foo Fighters helaas afzeggen. Heb je ze toen gemist? Zorg dan dat je kaartjes scoort voor komende editie, dan komen de Foo’s hun optreden namelijk inhalen!

18. Een Beatle op Pinkpop (2016)Paul McCartneyJahoor, na The Rolling Stones weten ze ook Beatle Paul McCartney te strikken.

19. De Staat twee keer op Pinkpop (2016)


Met het afzeggen van Ghost kwam er een plekje vrij voor dé festivalkoning van 2016, die zijn Witch Doctor circlepit zowel in de Brand Bier Stage als voor het 3FM podium mocht vertonen.

20. Bieber op Pinkpop (2017)


Er is hoogstwaarschijnlijk vooraf nog nooit zoveel geschreven over een headliner als Justin Bieber op Pinkpop. Ondanks de negatieve publiciteit verkocht hij als enige headliner een Pinkpop-dag uit. Een popshow die bij gillende meisjes goed in de smaak viel, maar bij de rest wat minder.

Pinkpop 2018

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

Pinkpop wordt dit jaar gehouden van 15 tot en met 17 juni. Dat is twee weken later dan vorig jaar en wederom niet tijdens Pinksteren. De komende editie zijn Foo FightersBruno Mars en Pearl Jam de headliners. Het volledige affiche van het festival wordt op 21 februari bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse perspresentatie in Paradiso. De voorverkoop start drie dagen later: vanaf 24 februari kun je een ticket voor het festival bemachtigen. Wil je weten wie kanshebbers zijn? Bekijk dan het Festileaks geruchtenoverzicht.

Kun jij niet wachten op het moment dat er meer nieuws over de komende editie komt? Op ons forum kun je al speculeren over de rest van de line-up.