Dit jaar wordt het meest eigenzinnige festival van Nederland voor de 22ste keer georganiseerd. Met inmiddels 21 Zwarte Cross-edities achter de rug zijn er eindeloos veel verhalen te vertellen, maar deze 15 momenten zullen we nooit vergeten.

1. De eerste zwarte cross (1997)

Op een dag hadden de mannen van Jovink en de Voederbietels opeens een idee: een klein crossbaantje maken en een flink feest bouwen. Met 1000 bezoekers en 150 crossers was het weiland van (toen nog) Teunis en Ans al goed gevuld, maar het jaar daarop was dat aantal al verviervoudigd. De essentiële elementen waren die eerst editie wel al aanwezig: gekkigheid, motoren en een eindeloze stroom bier.

2. De eerste camping (2001)

Vier jaar later werd Zwarte Cross groots. Het festival werd namelijk voor het eerst een heel weekend georganiseerd, inclusief camping. Met meer dan 30.000 bezoekers mocht Zwarte Cross zich uitroepen tot het grootste festival van Oost-Nederland met bovendien de grootste motorcross van West-Europa. Niet mis voor een vierde editie!

3. Jovink’s zelfgemaakte motorlooping (2001)

Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Wat zou Zwarte Cross tegenwoordig nog zijn zonder bizarre stunts? Die traditie begon al in 2001 toen Jovink en de Voederbietels hun eigen motorlooping bouwden. Het eerste jaar wist geen één coureur de looping te voltooien. Het was pas op de tweede editie dat er iemand zonder blauwe plekken uit kwam.

4. Verhuizing naar Lichtenvoorde (2006)

Foto: Kamiel Scholten

In 1999 verhuisde de Zwarte Cross al naar Halle, een grotere locatie. Zeven jaar later barstte het festival daar echter ook uit haar voegen. Tijd voor een grote verhuizing naar de locatie waar het festival tot op de dag van vandaag wordt gehouden: Lichtenvoorde. Dat bleek de juiste beslissing; het festival verwelkomde maar liefst 78.000 bezoekers.

5. Iedereen gratis naar binnen op vrijdag (2008)

De organisatie van de Zwarte Cross dacht een mooie actie te hebben bedacht. Op vertoon van een buitenlands paspoort mochten allochtone bezoekers gratis naar binnen. Dat schoot bij Hollanders in het verkeerde keelgat. Gelukkig wist de Zwarte Cross slim met de kritiek om te gaan. Ze besloten de vrijdag gratis toegankelijk te maken voor iedereen, oer-Hollander of allochtoon, iedereen was welkom in 2008. Het resultaat? Een nieuw bezoekers record: ruim 100.000 mensen bezochten dat jaar de weide in Lichtenvoorde.

6. Stuntweide en een wereldrecord (2009)

Waar in 2001 de motorlooping z’n entree maakte, introduceerde de Zwarte Cross in 2009 een heuse stuntweide. En hoe kon die beter worden ingewijd dan met een gestoorde stunt? Aan Johan Vervoort de eer om de hoogste motorsprong ooit te maken. Vervoort wilde het record verdubbelen. De opbouw van een toren van 70 meter duurde weken, maar het bleek niet voor niets. Johan scheurde van de toren af en trok zijn parachute open, terwijl zijn motor in de modder uiteenspatte.

7. Een zwart randje door een storm (2010)

Helaas kan het niet altijd feest zijn, zelfs niet op de Zwarte Cross. 2010 ging voor het festival de geschiedenis in als een rampenjaar. Een storm die tijdens de opbouw van het festival over het terrein woedde, richtte enorme schade aan. De tenten, die bestendig zouden zijn tegen windkracht 12, vlogen de lucht in. Gelukkig kon het festival door de inzet van het productieteam en buurtbewoners gewoon doorgaan. Diezelfde editie raakte een medewerker van een attractie bekneld tijdens een proefrit. Hij overleed aan zijn verwondingen. De editie zou de boeken in gaan als de zwartste Zwarte Cross ooit…

8. De geboorte van Nozemoil (2012)

De OG Nozem Oil, het authentieke drankje van de Zwarte Cross, is slechts zes jaartjes oud. Hoe we het zo lang zonder de unieke Nozem Oil hebben kunnen volhouden? Geen flauw idee. Waarschijnlijk met liters bier. Hoe dan ook was het iconische drankje een flinke aanwinst voor het festival, want je weet hoe het gezegde gaat: ‘Zonder smering loopt alles naar de tering!’

9. Bloodhound Gang vangt bier (2013)

Wat ze op Pinkpop kunnen, dat kunnen ze in de Achterhoek natuurlijk beter! Tijdens het optreden van Bloodhound Gang gooit een bezoeker z’n bier richting het podium. Als je op de Zwarte Cross komt moet een beetje bier gooien je natuurlijk niet afschrikken. Bloodhound Gang weet perfect te reageren en grist het biertje kundig uit de lucht, om hem vervolgens natuurlijk achterover te tikken.

10. De krattedraal domineert het terrein (2013)

Tante Rikie, de ultieme festivalbaas, werd al rondgedragen op haar eigen troon én werd al overal vereerd. In 2013 ging er in Lichtenvoorde nog een schepje bovenop. Het boegbeeld an de Zwarte Cross kreeg een waar heiligdom in de vorm van de ‘Krattedraal’. Het bouwwerk bestond uit ruim 1.800 bierkratjes, uiteraard van Grolsch.

11. Naakt rennen voor vrijheid (2013)

Op de Zwarte Cross is natuurlijk een hoop gekkigheid te vinden. Je moet dan ook niet bang zijn voor een piemel of wat tetten. In 2013 gingen de kleren echter uit voor een goed doel. De Naked Run For Freedom was één grote middelvinger naar de Russische regering. Nadat het startschot werd gegeven door één van de leden van Pussy Riot, holden 450 poedelnaakte bezoekers over de crossbaan. Allemaal om hun steun te betuigen voor de vrijheid van meningsuiting.

12. De grootste motorflip ooit (2014)

Dat Zwarte Cross niet vies is van een wereldrecord of twee wisten we al. In 2014 was het de beurt aan Jackson “Jacko” Strong. Hij zette een unieke prestatie neer. Door tweemaal een gigantische flip van maar liefst 44.18 meter te maken, vestigde hij een wereldrecord. Hij verbrak het oude record van 42.062. Check vooral de spectaculaire beelden!

13. Stiletto race (2015)

Bier, modder, motoren. De Zwarte Cross lijkt van buitenaf toch echt een mannenwereldje. Om het tegendeel te bewijzen vond in 2015 de eerste women only crossrace plaats: de Stiletto-race. Tijdens deze race enkel vrouwen de baan op. Sierlijke wagens en bruut motorgeweld inbegrepen.

14. Heel veel vuurwerk op de jubileumeditie (2016)


Voor de jubileumeditie werd gigantisch uitgepakt op het gebied van vlammen en knallen. Zelfs op klaarlichte dag ging er vuurwerk de lucht in. Voor optredens, na optredens, maar vooral tijdens optredens. Zo ook bij De Staat tijdens het nummer Witch Doctor. Uiteraard in combinatie met een gi-gan-tische circle pit.

15. Het beste van beide werelden: cross én muziek (2017)


Het kan natuurlijk nooit gek genoeg op Zwarte Cross. Muziek? Mooi! Motorcross? Machtig! Muziek + Motorcross? Machtig Mooi! Tijdens het optreden van Bökkers in de Megatent vlogen een aantal crossmotoren door de tent, vlák langs en over het publiek. Alles onder het mom van ‘Vaak bu’j te bang!’.

Zwarte Cross 2018

Zwarte Cross
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

De Zwarte Cross vindt plaats van 12 tot en met 15 juli 2018. De editie van 2018 wordt de 22ste van het festival in Lichtenvoorde. Vier dagen lang kun je jezelf onderdompelen in de doldwaze wereld van muziek, gezelligheid en natuurlijk heel veel modder. Gedurende 96 uur is het in elke hoek van het terrein feest. Het is dus niet voor niets dat het festival twee keer op rij de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Sfeer’ heeft gewonnen.

Dit jaar staan onder meer Kaiser ChiefsVolbeat en Triggerfinger op het affiche. Check voor meer informatie de website van het festival. Heb je op dit moment nog geen ticket weten te bemachtigen? Dan ben je helaas te laat. Zwarte Cross 2018 is namelijk compleet uitverkocht.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.