In een tijdsbestek van zes jaar heeft Best Kept Secret zich gevestigd bij de grote namen in festivalland. Het Nederlandse festival zet al vijf edities de toon met alternatieve programmeringen, innovatie en aandacht voor de beste festivalervaring. We blikken terug op de prille geschiedenis van Best Kept Secret.

1. Arctic Monkeys tijdens de eerste editie (2013)

Best Kept Secret pakt meteen uit: niemand minder dan Arctic Monkeys is aanwezig tijdens de festivaldoop in 2013. Op het moment dat de Britse formatie ‘Brianstorm’ inzet op de festivalweide in Hilvarenbeek is het meteen duidelijk: Best Kept Secret is een blijvertje.

2. Plenzen bij Two Door Cinema Club (2013)

Een andere Britse band die zijn opwachting maakt tijdens de allereerste Best Kept Secret is Two Door Cinema Club. Helaas probeert het Nederlandse weer roet in het eten te gooien. Dat laat het publiek gelukkig niet gebeuren. Het resultaat is een grote dansende massa voor het hoofdpodium.

3. Buikschuiven bij FOUR (2013)

Sommigen vonden de regen heerlijk! Aanstekelijk optimisme noemen ze dat.

4. IJslandse pracht bij Sigur Rós (2013)

Als afsluiter boekt Best Kept Secret 2013 de IJslandse groep Sigur Rós. Een doodstil publiek staat aan de grond genageld tijdens de show. Het blijkt een voorbode voor de alternatieve programmering die in de jaren erna nog zou komen.

5. Klein-België op Camping A (2014)

Ieder jaar weer reist een grote groep Belgen af naar Hilvarenbeek. Ook in 2014. Maar wat doe je als de Rode Duivels tegelijkertijd figureren op het WK? Gelukkig laat de organisatie deze fans niet aan hun lot over. De wedstrijd tegen Rusland is op grote schermen te volgen. De ontlading na het winnende doelpunt van Origi maakt het feestje alleen maar mooier.

6. FIVE (2014)

Al na de eerste editie weet Best Kept Secret uit te breiden. Voortaan zal podium FIVE een plek bieden aan aanstormend talent. Velen herinneren zich nog de nachtelijke feestjes die het podium de afgelopen jaren heeft geprogrammeerd.

7. Vinyl voor de vroege vogel (2015)

Het is 2015 en inmiddels is allang duidelijk dat Best Kept Secret een festival is waar rekening mee gehouden dient te worden. Toch stopt de organisatie niet met het zoeken naar de ultieme festivalervaring. Zo krijgen bezoekers die tijdens het eerste weekend hun kaartje kopen een exclusief vinyl van Editors cadeau. Wie heeft hem nog in de kast staan?

8. Rickrollen met Gus van alt-J (2015)

Dé internethype van 2015 maakt ook zijn opwachting op de editie van dat jaar. Toetsenist Gus Unger-Hamilton van alt-J doet alsof hij iets vergeet en geeft zo het startsein aan een uitzinnig publiek. Al snel verspreidt de rickroll zich over de festivalweide.

9. Iemand houdt het niet droog bij Future Islands (2015)

Je zult het maar hebben: terwijl de camera de acrobatische frontman van Future Islands volgt, verschijn jij in beeld met je hand in je broek. Balen!

10. Het paard bij Band Of Horses (2016)

Terwijl de Amerikaanse band Band Of Horses zijn kunsten op het podium vertoont, bestormt een levensgroot paard ineens het publiek. Paardception indeed.

11. Barbecue-selfservice (2016)

Best Kept Secret staat bekend om het uitgebreide culinaire programma. Zo komen de meest excentrieke delicatessen voorbij tijdens een weekend. Denk je echter dat je het zelf beter kan? Speciaal voor jou zijn er barbecues neergezet op het strand, zodat jij je kunsten kunt vertonen.

12. Editors sluit de zaterdag af (2016)

Ongeveer 25.000 man zien op de zaterdag van Best Kept Secret 2016 hoe Editors de Main Stage afsluit. Onder de poncho’s – want voor de verandering regent het weer eens – wordt menig hart verwarmd.

13. Cashless 2.0 (2017)

Op Best Kept Secret 2017 test de organisatie een nieuwe feature: voortaan betaal je op het festivalterrein gewoon met je pinpas of creditcard. Tijdens het weekend zijn de meningen overwegend positief, maar dan moet de echte schok nog komen. Menig festivalganger draait zich maandagmorgen na het checken van de bankrekeningen nog maar een extra keer om in bed.

14. Verrassingsset 2manydj’s (2017)

Feest! 😎🕺👍👙#bks17 #2manydjs

A post shared by Philippe Denayer (@philippe_dn) on


Ineens is daar 2manydj’s met een optreden tijdens Best Kept Secret 2017. Niet gepland, wel leuk. Onverwachte feestjes zijn misschien wel de mooiste, en dat bleek ook bij stage FOUR die dag.

15. De show van Radiohead (2017)

Bron: Best Kept Secret

Tijdens de vijfde editie is daar dan eindelijk de droomheadliner voor Best Kept Secret: Radiohead. En wat wás het genieten! De engelachtige klanken van Thom Yorke vulden de festivalweide en jullie harten. Radiohead is niet alleen een live-sensatie in Hilvarenbeek, maar blijkt ook jullie favoriete headliner van het jaar. Gelukkig hebben we de beelden nog.