This post is also available in: English

De laatste festivals zijn pas net afgesloten en de indoorfestivals staan voor de deur. Maar de eerste headliners voor de zomer van 2019 zijn al bekend en de nodige geruchten gaan rond. Wie maken er kans op een plekje op de jubileumeditie van Pinkpop? 

Pinkpop had een succesvolle 49ste editie met headliners Foo Fighters, Bruno Mars en Pearl Jam. In 2019 is de jubileumeditie en dus moet Jan Smeets alles uit de kast trekken om 2018 te overtreffen. De eerste headliner is bekend: niemand minder dan Fleetwood Mac sluit Pinkpop 2019 af. We nemen de kanshebbers voor de overige twee headlinerspots met je door.

The Cure

The Cure gaf al aan een drukke festivalzomer tegemoet te gaan. Met de aankondiging voor onder andere Rock Werchter, Rock en Seine en Exit is The Cure volgend jaar officieel op de festivals te vinden. Zeven jaar geleden stonden Robert Smith en de zijnen ook op Pinkpop. In 2019 weer, of gaat Best Kept Secret met The Cure aan de haal? Of slaat de band Nederland helemaal over?

Eminem

Afgelopen zomer was Slim Shady zuinig met zijn Europese festivals. Enkel Roskilde en Openair Frauenfeld werden aangedaan. Verder deed hij een handjevol andere shows, waaronder een optreden in het Nijmeegse Goffertpark. Keert de rapper volgend jaar terug in Europa voor een uitgebreidere (festival)tour?

Neil Young

Twee jaar geleden stond Neil Young voor het laatst in Europa op de planken. De Canadees heeft inmiddels laten doorschemeren in 2019 naar de UK te komen. Hoort daar ook een rondje Europa bij? Festivaldirecteur Jan Smeets heeft er in ieder geval nooit een geheim van gemaakt Neil Young graag een keer bovenaan het affiche te willen hebben.

Lenny Kravitz

Lenny Krevitz
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz heeft al een Europese tour aangekondigd voor volgend jaar, van april tot juni. Hij gaat op tournee in Slovenië, Bulgarije, Roemenië, Polen, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en België. En in Nederland, want de zanger is inmiddels bevestigd voor het Nederlandse Hello Festival (voorheen Retropop) in Emmen. Hello Festival 2019 vindt plaats in hetzelfde weekend als Pinkpop 2019. Hebben ze het op een akkoordje gegooid en verschijnt Kravitz op beide festivals?

Florence + The Machine

Florence + the Machine speelde afgelopen seizoen al enkele festivals en bracht tevens een nieuw album uit: High as Hope. Op 25 maart staat Florence Welch met haar band in Ahoy en eind juni staat de band op Rock Werchter. Komt Florence ook naar Pinkpop?

Lana Del Rey

Lana Del Rey

Lana del Rey speelde afgelopen zomer exclusief op Sziget. Maar ze lijkt nog niet klaar te zijn in Europa. Met een eerste optreden bevestigd, namelijk in Dublin op 22 juni, lijkt het een kwestie van tijd voordat er meer data volgen. Staan hier ook festivals tussen? Dan is Pinkpop een goede optie.

Afvallers

Het lijkt erop dat zowel Coldplay als The Police geen Pinkpop aan doen komende zomer. festivaldirecteur Jan Smeets ontkrachtte die geruchten in gesprek met Giel Beelen.

In september kondigde Ed Sheeran een nieuwe grote Europese tour aan, zonder Nederlandse datum. Maar met twee Spaanse shows tijdens Pinkpop, lijkt een uitstapje naar Landgraaf niet aannemelijk.

Verder kunnen we ook Muse, P!nk, Mumford & Sons, ToolBon Jovi en Metallica afschrijven. Zij hebben allen al een grote show in Nederland gepland en lijken daarmee niet op Pinkpop te staan. Ook Rammstein treedt op elders in het land, namelijk in De Kuip. Ondanks het doorgaan van Foo Fighters komende zomer, lijkt de terugkeer van Dave Grohl en de zijnen, slechts een jaar na hun optreden op Pinkpop 2018, ook niet logisch.

U2 was al eerder door Smeets van het lijstje geschrapt.

Pinkpop 2019

Eerder deze zomer prijkte Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars op de line-up van de 49e editie van het festival in Landgraaf. Over de jubilieumeditie van volgend jaar is tot op heden weinig bekend. Het festival vindt in ieder geval plaats in het Pinksterweekend: 8, 9 en 10 juni 2019. Pinkpop keek daarnaast nog naar een eventuele extra dag, om de 50e editie van het festival nog meer kracht bij te zetten. Dat lijkt er niet meer van te komen, nadat het festival de festivaldatum onthulde.