Down The Rabbit Hole werd in 2014 in het leven geroepen als het kleine broertje van Lowlands en viert dit jaar alweer haar zesde verjaardag. In die jaren heeft het festival voor vele onvergetelijke momenten gezorgd. Wij zetten er vijftien voor je op een rij.

1. De eerste editie wordt geopend met een fanfare en De Staat (2014)

Een nieuw festival is in Nederland neergestreken en dat is een officiële opening waard. Via de paden op het campingterrein neemt De Staat, samen met Drumfanfare Michaël, de kersverse festivalkonijntjes mee in een heuse optocht naar de ingang van het festivalterrein. Ondanks de regen, hèt ideale startschot van Down The Rabbit Hole.

2. Het festival kleurt oranje tijdens Nederland – Mexico (2014)

DTRH 14 nedmex

Op de zaterdag staat een groots dilemma op de planning: ga je The Naked And Famous kijken in de Hotot of kies je voor de achtste finale tussen Nederland en Mexico op het WK 2014? De festivalgangers op de heuvelachtige weide zeggen genoeg: een groot deel van het publiek loopt de hele dag al in oranje tenue rond. Op de Groene Heuvel, in de zomerse zon, zien we hoe Nederland de winst pakt. Feeststemming AAN!

3. Foals sluit ijzersterk eerste editie af (2014)

Er gingen geruchten rond dat Jack White de eerste editie van Down The Rabbit Hole zou afsluiten. De bekendmaking van Foals zorgde daarom bij velen voor teleurstelling. Onterecht, blijkt op de laatste avond. De Hotot staat vol en de sfeer zit er onmiddellijk in. Dankzij een ijzersterk optreden, een lasershow en – hoe kan het ook anders – een crowdsurfende frontman bewijst Foals de terechte afsluiter te zijn.

4. Een geheime bosrave met De Staat (2015)

Vanuit het bos klinkt muziek, hoewel daar niks over in het programma vermeld staat. Nieuwsgierige konijntjes worden beloond: niemand minder dan De Staat geeft daar een optreden weg. In de tijd dat de circle-pit zijn intrede nog niet heeft gedaan, wordt er gewoon keihard geraved tijdens ‘Witch Doctor’!

5. De Wall Of Love van Jungle By Night (2015)

Jungle By Night verspreidt tijdens hun optreden liefde op de ultieme wijze: The Wall Of Love. De setting begint hetzelfde als bij een Wall Of Death, maar in deze variant ren je met open armen naar elkaar toe om vervolgens te knuffelen. Voel de liefde!

6. De allereerste headlineshow van The War On Drugs (2015)

dtrh15
Foto door Paul Thijssen

In 2018 is de band headliner op SzigetPukkelpop én Lowlands. Drie jaar nadat de heren uit Philadelphia hun allereerste headlineshow speelde op Down The Rabbit Hole. Tijdens de set kleurde de lucht boven de Groene Heuvels van Beuningen vuurrood. Een perfecte setting voor ‘Red Eyes’.

7. Waar is het feestje? Op de Desperados partyboot! (2015)

DTRH desperados

Heineken deed in 2015 zijn intrede als sponsor. Dit bracht naast nieuw festivalbier ook Desperados naar het festival en daarmee een heuse Desperados partyboot. Vooral dat laatste werd met open armen ontvangen. Het hele weekend was de boot afgeladen vol met springende mensen en Desperados-ballonnen. Naast een hoop watergevechten werd er vooral gigantisch veel gedanst op sets van onder meer Spacekees en Jiggy Djé.

8. Kussengevecht van FeestDJRuud (2016)

In 2015 stond Wilde Haren nog op de partyboot, in 2016 heeft het een eigen stage in een schuur. En niemand minder dan FeestDJRuud is geboekt voor het feestje. Wie zich ’s nachts naar de schuur begeeft, krijg bij de ingang een kussen aangereikt. Wat volgt, is een uitzinnige én pluizige menigte.

9. Modder, modder en nog eens modder (2016)

DTRH 16 challenge moddergooien

De weergoden deden er alles aan om het weekend in het water te laten vallen, maar het festival kon er enkel om lachen. Wachtrij bij de pendelbus? De gemiddelde festivalbezoeker lijkt het niet te deren. Modderig terrein? Dat is alleen maar leuk met je regenlaarzen aan. De konijntjes lieten zich niet tegenhouden door een beetje modder!

10. Zon, zon en nog meer zon (2017-2018)

It’s summertime in juni en de afgelopen twee edities hebben dat geweten. De temperaturen stegen in 2017 en 2018 tot grote hoogte. Voor de pechvogels die geen staanplaats in het bos konden vinden betekende dit vroeg uit de veren of de kater uitzweten in de tent. Vele bezweette konijntjes zochten overdag (en sommigen ook ’s nachts) verkoeling in het meer en er gingen schrikbarende hoeveelheden zonnebrand over de toonbank. Gelukkig was het bier altijd koud waardoor dat alles een stuk dragelijker was.

11. Moderat betovert met één van hun laatste shows in Nederland (2017)

Moderat
Foto: Eric Pamies

Jullie kozen massaal voor Moderat als beste optreden van Down The Rabbit Hole 2017. Niet helemaal een verrassing; neem alleen al de spectaculaire visuals om de hype te snappen. Betoverend! Dus ogen dicht en genieten maar bij een van de laatste optredens van Moderat.

12. Oscar and the Wolf ontpopt zich tot superster (2017)

In 2015 stond Max Colombie ook al op het festival, maar moest toen genoegen nemen met een middagslot. In 2017 is Oscar and the Wolf terug, en hoe! Met een geweldige show inclusief bellenblaaskanonnen, confetti en de band, die opgesloten zit in een grote kooi vol led-verlichting, bewijst hij zijn status als superster. De Hotot ontploft bijna van de dansende en euforische mensen.

13. Heineken gaat ondergronds (2018)

Heineken secret bar DTRH18
Photo credit: Festileaks

Velen hebben hem wel zien staan, het kleine hutje vlakbij de campings. Een grote gele ster op de deur en een bewaker ervoor. Maar wat er zich achter de deur afspeelde, bleef voor veel konijntjes een mysterie. Toch waren er enkelen die het raadsel wisten op te lossen. Het huisje bood namelijk toegang tot ‘Het Tamme Konijn’. Deze ondergrondse bar van Heineken was alleen te betreden met een speciale sleutel die alleen door twee dames in gemarkeerde kleding kon worden uitgedeeld. Dat zorgde voor een intensieve zoektocht.

14. Dansen met de zonsondergang (2018)

DTRH18 MGMT Hotot
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

In plaats van een tent was de Hotot dit jaar een groot open podium aan de rand van het meer. Dit nieuwe hoofdpodium zorgde voor de zogenoemde ‘sunsetspot’ in de programmering. Bands die rond zonsondergang op de mainstage stonden werden getrakteerd op een van de beste lichtshows die een artiest zich maar kan wensen, geheel verzorgd door Moeder Natuur. Zo werden acts als David Byrne en Nick Cave extra in het zonnetje gezet.

15. De inmiddels legendarische Porto Parties (vanaf 2016)

Noem één ander festival waar een disco-dip discofeestje op het programma staat. Of waar elke vijf minuten Oud en Nieuw wordt gevierd. Of twee uur lang non-stop ‘I Can’t Get No Satisfaction’ door de speakers beukt. Deze legendarische Porto Parties worden door het publiek zelf bedacht en dat maakt ze misschien nog wel het meest onvergetelijk.

Down The Rabbit Hole 2019

DTRH18 Hotot
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Niet lang na afloop van het festival was het hoge woord eruit: Down The Rabbit Hole 2019 vindt volgend jaar plaats in het weekend van 5 tot en met 7 juli. Afgelopen jaar waren onder andere Queens of the Stone Age, Fever Ray, David Byrne en Franz Ferdinand in Beuningen te bewonderen. Tickets gaan 15 december om 11:00 in de verkoop. Voor een weekendkaart betaal je €159,-, exclusief 10 euro servicekosten. Er zijn geen dagkaarten beschikbaar. Voor meer informatie over de aankomende editie check je de website.

Voorbereiden? Beluister dan onze playlist op Spotify hieronder of bekijk de sfeerfoto’s op ons Instagram-account. Ook kun je in ons Festivalrapport de ervaringen van bezoekers lezen.