18 onvergetelijke momenten uit de Pukkelpop geschiedenis

Pukkelpop 2018
Photo: Pukkelpop

Pukkelpop maakte deze week de eerste vier namen voor 2019 bekend. Maar wat zijn de meest onvergetelijke momenten van het Belgische festival? Zo bijvoorbeeld Nirvana als beginnend bandje op het podium en kwam Major Lazer opdraven als vervanger van Neil Young. Wij hebben de 18 meest indrukwekkende momenten voor je op een rijtje gezet.

Chokri (festivaldirecteur, red.) en zijn verenging Humanistische Jongeren Leopoldsburg (HJ) besluiten in 1985 een festival op te richten. Voor de de naam hoefden ze niet ver te zoeken: ze vernoemen het gewoon naar het bestaande clubhuis: De Pukkel. Pukkelpop is dus geboren en wie had toen kunnen voorzien dat het zo groot zou worden? Hier volgen wat legendarische momenten van het festival.

1. Who the f*ck is Nirvana? (1991)

Limbomaniacs, de kleinste naam op het affiche van Pukkelpop 1991, moet haar optreden cancelen. Maar goed ook, want de vervanger is het tot dan toe onbekende Nirvana. De band speelde rond 10 uur, voor een klein publiek waarvan de helft dronken was. “De grootste show die ik tot dan toe gedaan had”, aldus drummer Dave Grohl. Dat veranderde een paar luttele dagen na dat bewuste Pukkelpop-optreden, toen ‘Smells Like Teen Spirit’ uitkwam en de Nirvana-gekte losbrak.

2. Verhuizing naar de Kempische Steenweg (1992)

Na veel verschillende locaties verhuist Pukkelpop naar het huidige terrein aan de Kempische Steenweg. Daarvoor werd het festival georganiseerd bij de plaatselijke voetbalclub, een vliegveld en zelfs op een kinderboerderij.

3. Een editie vol hoogtepunten (1995)

Na zijn bizarre avontuur met Nirvana start Dave Grohl een nieuwe band: Foo Fighters. Hun eerste Europese festivaltour begint in 1995 in Hasselt. Amateurisme troef toen, want Grohl kon nog amper gitaarspelen. De Foo’s stonden op de gloednieuwe tweede dag van Pukkelpop als subheadliner voor Neil Young. Tja, dan boek je Neil Young, krijg je gratis Pearl Jam erbij. Koopje! De muzikant had zijn vrienden van Pearl Jam meegenomen als zijn band. Weliswaar zonder Eddie Vedder, die tot op de dag van vandaag nog nooit op Pukkelpop stond.

4. Een waar droomaffiche (1997)

pkp 97

In 1997 presenteert Pukkelpop een affiche waar je nu – 21 jaar later – nog steeds je vingers bij aflikt. Is het niet vanwege de headliners Metallica en Chemical Brothers, dan wel om de artiesten die zich later nog ontpopte tot (sub)headliners. Rammstein! Foo Fighters! Faithless!

5. Creamfields @ Pukkelpop (1999)

In 1999 wordt op de eerste festivaldag van Pukkelpop het dance-event Creamfields verwelkomd. Als gevolg daarvan is het op de meeste podia dance wat de klok slaat. Chokri was apetrots op de schare internationale dj’s op Pukkelpop dat jaar, maar niet iedereen was overtuigd…

6. Niet twee, maar drie dagen vol muziek (2001)

In 2001 werd het festival voor de eerste keer een driedaags evenement en bereikte een opkomstpiek van 115.000 bezoekers, een stijging van 76% (!) ten opzichte van het voorgaande jaar.

7. Robots nemen Pukkelpop over (2006)

Eén van de meest exclusieve acts van de afgelopen twintig jaar staat op Pukkelpop. Daft Punk is één van de eerste dance-acts die mag headlinen op een rockfestival. Speciaal voor deze act, wijzigt de Pukkelpop-organisatie de hoogte van het hoofdpodium. Met een gigantische piramideconstructie en lichtshow zet Daft Punk de weide op zijn kop. Ben jij er bij geweest? Dan zullen velen jaloers op je zijn!

8. Surprise! (2009)

In 2009 viert Pukkelpop haar 25e jubileum en mag als cadeau voor het eerst het bordje ‘uitverkocht’ aan de deur hangen. Maar liefst 180.000 festivalgangers worden verwelkomd, een waar record. Als verrassing staat een ‘surprise-act’ op het affiche. Daarover wordt veel gespeculeerd: Muse? Milk Inc.? Evil Superstars? Nee, niemand minder dan Them Crooked Vultures. Wie? Nou, de supergroep van Foo Fighters’ Dave Grohl, Led Zeppelin-bassist John Paul Jones en Josh Homme van Queens Of The Stone Age. Le-gen-darisch.

9. Een sprong in het diepe (2009)

Tja, er hangen niet voor niets bordjes met ‘No Stagediving’ bij het podium. Tijdens een optreden van Faith No More besluit een geluidsman toch een poging te wagen. Helaas mist hij de mensenmassa en knalt hij zo op de stenen vloer. Actie vanaf 2:25!

10. Duistere tijden… (2010)

Pukkelpop 2010 had een zwart randje. De geluidsman van Black Rebel Motorcycle Club overleed aan een hartaanval. Maar dat was helaas niet alles. Charles Haddon, zanger van Où Est Le Swimming Pool?, beroofde zichzelf van het leven op de parkeerplaats. Hierboven beelden van zijn laatste optreden.

11. De verschrikkelijke storm (2011)

2011 is een rampjaar voor Pukkelpop. Op de eerste dag trekt een vreselijke storm over het terrein. Eén van de tenten zakt in elkaar. Vijf mensen komen daarbij om het leven, meer dan honderd raken gewond. De editie – met o.a. Foo Fighters en Eminem – wordt gecanceld.

12. Pukkelpop rouwt met Foo Fighters (2012)

Een van de mooiste concerten in de Pukkelpop-geschiedenis is die van Foo Fighters in 2012. De band stond zich een jaar eerder tijdens de storm voor te bereiden op hun headline-show. Een jaar later rouwt de band met het publiek om de verloren levens. Een traan, een lach en de Foo Fighters. Mooier dan dit wordt het niet. 2012 markeerde de symbolische terugkeer van de band, dat met een emotioneel geladen concert het festival afsloot voor het grootste publiek dat we ooit op Pukkelpop hebben aanschouwd.

13. Neil Young ingeruild voor Major Lazer (2013)

In 2013 komt Neil Young terug naar Pukkelpop. Dit keer niet met Pearl Jam, maar met zijn Crazy Horse band. Maar helaas moet Young vier dagen voor het festival cancelen. Want zijn bandleden zijn betrokken geweest bij een auto-ongeluk. Nou ja, dan maar een groot feestje met Major Lazer. De vervanger van Neil Young laat de Hasseltse weide ontploffen.

14. Hoera! Pukkelpop 30 jaar (2015)

Pukkelpop bestaat 30 jaar. En dat moet gevierd worden. De festivalpoorten openen een dag eerder voor een grote pre-party met niet één maar drie stages, waarbij de beats van 2manydj’s en Tiga het feestelijke decor vormen. Het begon ooit met The Neon Judgement: het was de eerste band ooit op het festival en krijgen ter ere van het 30e jubileum opnieuw het podium aangeboden. De cirkel is dus rond.

15. De nieuwe Food Wood (2015)

In hun jubileumjaar ging Pukkelpop mee met de foodtrucks trend en kwam met de geboorte van Food Wood. We hebben de lofzang al een paar keer gedaan, maar we pakken nog eens de kernpunten mee: meer dan twintig foodtrucks, veel variatie en niet duurder dan op de rest van het terrein.

16. ‘Ons Oranje’ (2017)

De Petit Bazar staat in 2017 jaar in het teken van ‘Ons Oranje’. Zo was er de Mora-snackmuur die ons natuurlijk deed denken aan thuis. De enige echte Cora & Flora van Mora presenteerden een snackmuur-bingo. Ook de Wallen konden natuurlijk niet ontbreken. De sportievelingen onder ons konden zelfs ‘fierljeppen’ op het festival. Hoe leuk was dat?!

17. De ein-de-loze polonaise bij Willy Somers (2018)

Rockster Daan, gitarist Mauro Pawlowski, Songfestivalkandidate Sennek en Callboy Rik Verheye brachten zaterdagmiddag de Marquee al in beweging, maar de tent barstte pas echt uit haar voegen toen charmeheld Willy Sommers het podium op kwam. Onder begeleiding van een fanfare zorgde hij voor een volksfeest en een polonaise tot buiten de Marquee.18. Rocking all night long in de Castello (2018)7

Wie dansend de nacht in wil kan op Pukkelpop al jaren terecht in de Boiler Room, waar de beats blijven bonken tot in de vroege uurtjes. Dit jaar kregen de bezoekers weer eens een alternatief voorgeschoteld met snoeiharde gitaren: Underground. In de Castello draaiden de dj’s meebrullers van Arctic Monkeys, The Strokes en David Bowie. Dj’s van dienst waren Stijn Van de Voorde, Bram Willens, Goe Vur In Den Otto en Eppo Janssens.