Tijdens de afgelopen 49 edities heeft Pinkpop vele memorabele momenten opgeleverd. De regenboog van de Foo Fighters, het legendarische optreden van Pearl Jam, de show van Arcade Fire, het biertje van John Coffey. Allemaal momenten die we waarschijnlijk nooit meer vergeten. Om het geheugen een handje te helpen, hebben we er twintig voor je op een rijtje gezet!

1. Vijf gulden per ticket (1972)

Iggy Pop

In 1972 kostte een dagticket nog maar vijf gulden, inmiddels is de prijs verhoogd naar €100,- (2018). Gelukkig krijgen we daar nu ook andere namen voor. Komende editie staan o.a. Fleetwood Mac, Krezip en Bazart op de drafbaan.

2. Mick Jagger neemt de kuierlatten (1979)

Mick Jagger

Het moment waar Jan Smeets nog steeds nachtmerries van krijgt. Mick Jagger kwam langs voor een gastoptreden met Peter Tosh. Hij was al onderweg naar het podium totdat hij de camera’s zag. Hij knapte daar op af en besloot het toch niet te doen. Hoewel het een grote gebeurtenis is in de Pinkpop-geschiedenis, kan Mick zich niks herinneren…

3. The Police (1979)

The Police

Als The Police nu op een festival zou staan, staan de kranten er vol mee. Toch was dat tijdens de tiende editie van het Pinkpop niet het geval. Sting en zijn kameraden waren nog niet doorgebroken en gingen er helemaal voor. Het duurde toen niet lang meer voor de band definitief doorbrak.

4. Pearl Jam (1992)

Deze kan uiteraard niet ontbreken in de top twintig. Het legendarische optreden van Pearl Jam waarin Eddie Vedder, in zijn groene Tivoli-shirtje, vanaf de camera-arm zijn stagedive inzet. Wat. Een. Optreden.

5. Voor het eerst meerdaags festival (1994)

Outkast

Yes, meer dagen is meer bands dus meer plezier! Toch bleek twee dagen niet genoeg voor het Pinkpop-publiek; twee jaar later werd er namelijk nóg een dag aan toegevoegd.

6. Aardbeving door Rage Against The Machine (1994)

rage against the machine

Rage Against The Machine breekt de tent zo hard af dat er een aardbeving ontstaat van maar liefst 1 op de schaal van Richter. Vijf jaar later krijgt System Of A Down hetzelfde voor elkaar. Tijdens Prophets Of Rage in 2017 werd er ook flink gesprongen, maar was er geen aardbeving.

7. De geboorte van het roze hoedje (2000)

Dé iconische roze hoedjes maakten hun intrede in het jaar 2000. Het bleek een tijdloze look te zijn, want na achttien jaar zijn ze niet meer weg te denken. Groot of klein, jong en oud, iedereen op de weide loopt de shinen met het onmiskenbare roze Amnesty-hoedje.

8. Krezip valt in voor Amy Winehouse (2007)

Amy Winehouse

Amy schijnt nog niet nuchter te zijn van haar huwelijksfeest en zegt Pinkpop af. Gelukkig was er geen man overboord, want: Krezip to the rescue! Hoewel Amy Winehouse gemist werd, mochten we niet klagen met zo’n invaller.

9. Foo Fighters & de regenboog (2011)

Foo Fighters

Toen in 2011 bijna het het hele publiek in een poncho op het terrein stond, brak daarna gelukkig de zon door. Dave Grohl wijst naar boven: “First rainbow in a rock show I’ve ever seen in my life.”

10. The Rolling Stones naar Pinkpop (2014)

Rolling Stones

Laten we deze verrassende bekendmaking ook niet vergeten. Jan Smeets maakte er een mooi showtje van. Zo werd hij tijdens de perspresentatie via de roze telefoon (midden op het podium) opgebeld en was de deal zogenaamd op dat moment pas rond.

11. Nog nooit zo druk (2014)

arctic monkeys

In 2014 breekt Pinkpop alle records. Er reizen 134 duizend unieke bezoekers af naar Landgraaf. Dat is ook niet zo gek met headliners als Rolling Stones, Arctic Monkeys en Metallica op het affiche.

12. De show van Arcade Fire (2014)

Arcade Fire

Het staat gebrand in het geheugen van iedereen die erbij was. Deze weergaloze show waarin de regen losbarst, is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot beste festivalconcert van 2014. Nog steeds kijken we met een grote lach terug op het indrukwekkende optreden.

13. Noodweer bij Metallica (2014)

bliksem

In 2014 werd ‘metal maandag’ niet alleen op het gebied van muziek de meest intense dag. Er trok dat jaar een grote storm over het terrein. Het hele voorvak bij Metallica moest een paar stappen naar achteren doen en het optreden werd uitgesteld. Gelukkig mocht de band haar optreden na enige tijd weer vervolgen.

14. Hé David, vangen! (2015)

John Coffey

Deze kun je niet gemist hebben, het perfect gevangen biertje tijdens de show van John Coffey ging de hele wereld over. Zelden heeft iemand er tegelijkertijd zo cool en nonchalant uitgezien als David Achter de Molen op Pinkpop 2015.

15. Dave Grohl breekt been (2015)

Foo Fighters

Auw, het is nog steeds pijnlijk om terug te zien. Het gebeurde dan wel niet op Pinkpop, maar doordat Dave Grohl twee dagen voor de show op Pinkpop zijn been brak in Zweden moesten de Foo Fighters helaas afzeggen. Pharell schoof door naar het eindslot en Triggerfinger werd ingevlogen om de vrijgekomen plek in te vullen.

16. Een Beatle op Pinkpop (2016)

Paul McCartney

Jahoor, weer een muzieklegende op de planken in Landgraaf. Na The Rolling Stones heeft Jan Smeets nu ook Beatle Paul McCartney van zijn verlanglijst af kunnen strepen. Eindelijk konden Pinkpop-fans van het eerste uur de act aanschouwen op hun favoriete festival.

17. De Staat twee keer op Pinkpop (2016)

Met het afzeggen van Ghost kwam er een plekje vrij voor dé festivalkoning van 2016, die zijn ‘Witch Doctor’-circle pit zowel in de Brand Bier Stage als voor het 3FM podium mocht vertonen. De mannen van De Staat zetten de Landgraafse weide in vuur en vlam.

18. Bieber op Pinkpop (2017)

Er is hoogstwaarschijnlijk vooraf nog nooit zoveel geschreven over een headliner als Justin Bieber op Pinkpop. Ondanks de negatieve publiciteit was de dag dat hij speelde de enige die dat jaar was uitverkocht. Het werd een popshow met veel gillende tieners die de tijd van hun leven hadden. Voor de rest van het Pinkpop-publiek was het wat minder gezellig.

19. De tattoo van De Likt (2018)

‘Belofte maakt schuld’, moet de zanger van De Likt Jordy Dijkshoorn gedacht hebben. Hij had 3FM-dj Frank van der Lende namelijk beloofd dat als hij ooit op Pinkpop mocht spelen, Frank hem mocht komen tatoeëren op het podium. Dus tijdens de show komt Van der Lende met de naald het podium op en zet een mooie strik op de buik van Dijkshoorn.

20. Pearl Jam is back! (2018)

Pearl Jam, Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Al sinds hun eerste show in 1992 is Pearl Jam innig verbonden met Pinkpop. In 2018 was het dan eindelijk weer zover. De band van Eddie Vedder kwam weer naar Landgraaf. Hij had voor de gelegenheid zelfs zijn Tivoli-shirt weer aangetrokken.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

De jubileumeditie van Pinkpop vindt traditiegetrouw weer in het pinksterweekend plaats op 8, 9 en 10 juni 2019. Bevestigde namen zijn tot nu toe onder andere Fleetwood MacKrezipMumford & Sons en Tenacious D. Er gingen geruchten dat Jan Smeets voor de 50ste editie een vierde festivaldag in het leven zou roepen, maar dit gaat niet gebeuren.

De ticketverkoop voor het festival gaat van start op zaterdag 16 maart 2019 om 10u. Voor meer informatie over de tickets kun je terecht op de officiële website.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van de bezoekers aan het festival van vorig jaar? Check dan ons festivalrapport. Wil je alvast inkomen in de artiesten die begin juni in Landgraaf staan? Beluister dan onze Spotify-playlist.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.