20 onvergetelijke momenten uit de Down The Rabbit Hole-geschiedenis

2127
DTRH15, happy, publiek, sfeer
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Down The Rabbit Hole werd in 2014 in het leven geroepen als het kleine broertje van Lowlands en is in 2019 alweer toe aan zijn zesde editie. In die vijf jaar tijd zijn er een hoop onvergetelijke dingen gebeurd op de Groene Heuvels. Wij zetten er 20 voor je op een rij.

1. De eerste editie wordt geopend met een fanfare en De Staat (2014)

Een nieuw festival is in Nederland neergestreken en dat is een officiële opening waard. Via de paden op het campingterrein neemt De Staat, samen met Drumfanfare Michaël, de kersverse festivalkonijntjes mee in een heuse optocht naar de ingang van het festivalterrein. Ondanks de regen, hèt ideale startschot van Down The Rabbit Hole.

2. Het festival kleurt oranje tijdens Nederland – Mexico (2014)

DTRH 14 nedmex

Op de zaterdag staat een groots dilemma op de planning: ga je The Naked And Famous kijken in de Hotot of kies je voor de achtste finale tussen Nederland en Mexico op het WK 2014? De festivalgangers op de heuvelachtige weide zegge genoeg: een groot deel van het publiek loopt de hele dag al in oranje tenue rond. Op de Groene Heuvel, in de zomerse zon, zien we hoe Nederland de winst pakt. Feeststemming AAN!

3. Foals sluit ijzersterk eerste editie af (2014)

Er gingen geruchten rond dat Jack White de eerste editie van Down The Rabbit Hole zou afsluiten. De bekendmaking van Foals zorgde daarom bij velen voor teleurstelling. Onterecht, blijkt op de laatste avond. De Hotot staat vol en de sfeer zit er onmiddellijk in. Dankzij een ijzersterk optreden, een lasershow en – hoe kan het ook anders – een crowdsurfende frontman bewijst Foals de terechte afsluiter te zijn.

4. Blaudzun in een groot konijnenhok (2015)

Ook de tweede editie wordt geopend door een artiest uit de regio, namelijk Blaudzun. Dit keer geen fanfare, maar een reusachtig konijnenhok op wielen.

5. Een geheime bosrave met De Staat (2015)

Vanuit het bos klinkt muziek, hoewel daar niks over in het programma vermeld staat. Nieuwsgierige konijntjes worden beloond: niemand minder dan De Staat geeft daar een optreden weg. In de tijd dat de circle-pit zijn intrede nog niet heeft gedaan, wordt er gewoon keihard geraved tijdens ‘Witch Doctor’!

6. De Wall Of Love van Jungle By Night (2015)

Jungle By Night verspreidt tijdens hun optreden liefde op de ultieme wijze: The Wall Of Love. De setting begint hetzelfde als bij een Wall Of Death, maar in deze variant ren je met open armen naar elkaar toe om vervolgens te knuffelen. Voel de liefde!

7. De allereerste headlineshow van The War On Drugs (2015)

dtrh15

In 2018 is de band headliner op Sziget, Pukkelpop én Lowlands. Drie jaar nadat de heren uit Philadelphia hun allereerste headlineshow speelde op Down The Rabbit Hole. Tijdens de set kleurde de lucht boven de Groene Heuvels van Beuningen vuurrood. Een perfecte setting voor ‘Red Eyes’.

8. Verschillende artiesten distantiëren zich van BREXIT (2016)

DTRH16 PJ Harvey

De ochtend voordat het festival losbarst, staan de kranten bol: de meerderheid van het Verenigd Koninkrijk heeft te kennen gegeven uit de Europese Unie te willen stappen. Diverse artiesten, waaronder Everything Everything, distantiëren zich tijdens hun optreden openlijk van deze ‘Brexit’. PJ Harvey doet dit op een tikkie dramatische – maar o zo eigen – manier. Ze draagt het beroemde vers ‘No Man Is An Island’ voor, om vervolgens het wrange ‘Glorious Land’ in te zetten.

9. Waar is het feestje? Op de Desperados partyboot! (2015)

DTRH desperados

Heineken deed in 2015 zijn intrede als sponsor. Dit bracht naast nieuw festivalbier ook Desperados naar het festival en daarmee een heuse Desperados partyboot. Vooral dat laatste werd met open armen ontvangen. Het hele weekend was de boot afgeladen vol met springende mensen en Desperados-ballonnen. Naast een hoop watergevechten werd er vooral gigantisch veel gedanst op sets van onder meer Spacekees en Jiggy Djé.

10. Kussengevecht van FeestDJRuud (2016)

In 2015 stond Wilde Haren nog op de partyboot, in 2016 heeft het een eigen stage in een schuur. En niemand minder dan FeestDJRuud is geboekt voor het feestje. Wie zich ‘s nachts naar de schuur begeeft, krijg bij de ingang een kussen aangereikt. Wat volgt, is een uitzinnige én pluizige menigte.

11. Modder, modder en nog eens modder (2016)

DTRH 16 challenge moddergooien

De weergoden deden er alles aan om het weekend in het water te laten vallen, maar het festival kon er enkel om lachen. Wachtrij bij de pendelbus? De gemiddelde festivalbezoeker lijkt het niet te deren. Modderig terrein? Dat is alleen maar leuk met je regenlaarzen aan. De konijntjes lieten zich niet tegenhouden door een beetje modder!

12. Zon, zon en nog meer zon (2017)

 

 

So much love! ❤?? ?#unicorn #unicornlove #love #dtrh17 #truelove #sorrykoen @dtrh_festival

Een bericht gedeeld door Niels (@nielsnoorlander) op

It’s summertime in juni en de donderdag voorafgaand aan de vierde editie van Down The Rabbit Hole wordt wederom een stralende, warme dag. Om daar zoveel mogelijk van te genieten, besluit de organisatie de campings eerder te openen! Vanaf 12 uur mochten festivalgangers al een plekje uitzoeken, een duik in het meer nemen en zich voorbereiden op de barbecue die vanaf 18 uur op het stand wordt georganiseerd.

13. Moderat betovert met één van hun laatste shows in Nederland (2017)

Moderat

Jullie kozen massaal voor Moderat als beste optreden van Down The Rabbit Hole 2017. Niet helemaal een verrassing; neem alleen al de spectaculaire visuals om de hype te snappen. Betoverend! Dus ogen dicht en genieten maar bij een van de laatste optredens van Moderat.

14. Oscar and the Wolf ontpopt zich tot superster (2017)

In 2015 stond Max Colombie ook al op het festival, maar moest toen genoegen nemen met een middagslot. In 2017 is Oscar and the Wolf terug, en hoe! Met een geweldige show inclusief bellenblaaskanonnen, confetti en de band, die opgesloten zit in een grote kooi vol led-verlichting, bewijst hij zijn status als superster. De Hotot ontploft bijna van de dansende en euforische mensen.

15. De inmiddels legendarische Porto Parties (2016-2018)

Noem één ander festival waar een disco-dip discofeestje op het programma staat. Of waar elke vijf minuten Oud en Nieuw wordt gevierd. Of twee uur lang non-stop ‘I Can’t Get No Satisfaction’ door de speakers beukt. Deze legendarische Porto Parties worden door het publiek zelf bedacht en dat maakt ze misschien nog wel het meest onvergetelijk.

16. Heineken gaat ondergronds (2018)

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Festileaks

Velen hebben hem wel zien staan, het kleine hutje vlakbij de campings. Een grote gele ster op de deur en een bewaker ervoor. Maar wat er zich achter de deur afspeelde, bleef voor veel konijntjes een mysterie. Toch waren er enkelen die het raadsel wisten op te lossen. Het huisje bood namelijk toegang tot ‘Het Tamme Konijn’. Deze ondergrondse bar van Heineken was alleen te betreden met een speciale sleutel die alleen door twee dames in gemarkeerde kleding kon worden uitgedeeld. Dat zorgde voor een intensieve zoektocht.

17. De intrede van het sunset slot (2018)

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

In plaats van een tent was de Hotot dit jaar een groot open podium aan de rand van het meer. Dit nieuwe hoofdpodium zorgde voor de zogenoemde sunset slot in de programmering. Bands die rond zonsondergang op de mainstage stonden werden getrakteerd op een van de beste lichtshows die een artiest zich maar kan wensen, geheel verzorgd door Moeder Natuur. Zo werden acts als David Byrne en MGMT extra in het zonnetje gezet.

18. De surprise reprise van De Jeugd Van Tegenwoordig (2018)

Natuurlijk nam de Jeugd Van Tegenwoordig als special guest een prominente plek in op Down The Rabbit Hole 2018. Zelfs een gebroken been van Willie Wartaal mocht het feest niet in de weg staan. Op de laatste festivalavond gaven ze een secret set: een afscheidscadeautje. Hoe dat ging? See for yourself.

19. De feilloze show van David Byrne

Waar normaal gesproken de aandacht al snel uitgaat naar de headliners, bewijst David Byrne groter te zijn dan een simpele positie op een affiche. De voormalige frontman van én het genie achter Talking Heads weet niet alleen te imponeren met zijn muziek maar geeft een ware voorstelling. Omdat op het podium geen enkel ‘vast’ instrument te vinden is (deze werden gedragen door de bandleden) is er genoeg ruimte voor beweging en dans. Byrne sleept een vierde plek in de wacht in Festileaks’ Festivalacts Top 100 van 2018, mede door dit optreden op Down The Rabbit Hole.

20. W.. W.. Wapperman (2018)

Waar hij ook komt, het feest is aan. Hij is de man die alles kan. Hij is Wapperman! Het hele weekend lang zorgt Wapperman voor een uitbundige sfeer voor de nachtbrakers die niet voor vier uur hun tent opzoeken. Op zondagnacht sloot hij in stijl af. Hij had zelfs zijn broertje meegenomen, met luid gebrul, gelal en gejuich van het publiek ten gevolge. Zonder twijfel headliner nummer vier op de editie van 2018. Zou hij terugkeren in 2019?

Down The Rabbit Hole 2019

En dan is het alweer tijd voor nummer zes. In 2014 werd Down The Rabbit Hole (wij mogen ‘DTRH’ zeggen) uit de grond gestampt als ‘kleine broertje van Lowlands’, maar inmiddels heeft het wel bewezen meer dan dat te zijn. Het intieme festival heeft in zijn jonge bestaan vele Festileaks Festival Awards gewonnen, waaronder die voor mooiste aankleding en beste bereikbaarheid. In 2017 schreef onze reporter zelfs: DTRH is het leukste festival van Nederland. Voor 2019 sieren Underworld, Editors en Janelle Manáe de bovenkant van het affiche. Wil je alvast de tot nu toe bevestigde artiesten beter leren kennen? Check dan onze Spotify-afspeellijst hieronder!

Als Content Manager verantwoordelijk voor o.a strategie en performance. Beschouwt Paradiso als haar huiskamer en festivals als haar zomervakantie. Al vele festivals bezocht, maar Lowlands (16x) en DTRH (6x) blijven favoriet.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.