17 onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van Best Kept Secret

1474
BKS 2018
Foto: Jokko (Best Kept Secret 2018)

Over tien dagen is het alweer tijd voor de zevende editie van Best Kept Secret. Het festival wist in korte tijd uit te groeien tot een van de belangrijkste van Nederland. Hoog tijd dus om terug te blikken op de meest onvergetelijke momenten uit de nog recente geschiedenis.

1. Het best bewaarde geheim (2013)

In december 2012 maakte boekingskantoor Friendly Fire bekend met een nieuw festival te komen. Dit alles bleef geheim tot de eerste week van januari (2013), waarmee Nederland een nieuw festival rijker was.

2. ‘Brianstormen’ met de Arctic Monkeys (2013)

Met Arctic Monkeys als afsluiter van dag één werd de toon al snel gezet. Alex Turner op het podium is altijd al een stap in de goede richting, maar het enthousiaste publiek dat vanaf minuut één losging op ‘Brianstorm’ is het best te omschrijven als ‘ongekend’.

3. De verregende set van Two Door Cinema Club (2013)

Voor de een is het glas halfvol, voor de ander halfleeg. Bij het optreden van Two Door Cinema Club liep het glas echter over en vormde de regen een magische combinatie met de dansbare indierock.

4. Afsluiten op z`n IJslands (2013)

Er is maar één manier om je festival op een onvergetelijke wijze af te sluiten: Sigur Rós. Het optreden van de mannen resulteerde in een doodstil publiek, dat van verbazing en verwondering aan de weide was genageld.

5. De Rode Duivels nemen Hilvarenbeek over (2014)

Dat voetbal en muziek vaak hand in hand gaan, werd duidelijk op Best Kept Secret 2014. Dat jaar namen de Rode Duivels het festival over. Na 88 minuten van spanning zorgt Origi voor het winnende doelpunt in de WK-wedstrijd tegen Rusland, met een bierregen en groots feest op camping A tot gevolg.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

6. Decibellen rapen bij Mogwai (2014)

In alle rust bijkomen van je maaltijdbroodje van Saté-man? Daarvoor was het optreden van Mogwai misschien niet de beste optie. De decibellen vlogen er om de oren. Meeluisteren van achter uit de tent was alles behalve een probleem.

7. De rickroll van Alt-J (2015)

Er is er maar één die de beste kan zijn: dé internet-meme van Rick Astley. Alt-J toetsenist Gus Unger-Hamilton deed alsof hij iets vergat, gaf het startschot en het ‘ge-rickroll’ verspreidde zich als een lopend vuurtje over het aanwezige publiek.

8. Een sproeier bij Future Islands (2015)

Samuel T. Herring, frontman van Future Islands, kreeg al eens eerder veel lof op het internet na een publieke stunt. Op Best Kept Secret werden echter nieuwe hoogtes bereikt. Tijdens het optreden klom Herring in de hekken, om er enkele seconden later weer vanaf te springen. Niet alleen de acrobatische kunsten verschenen op de livestream, maar ook de wildplasser, die op een kleine meter afstand de blaas aan het legen was, werd levensgroot in beeld gebracht.

9. Barbecue-selfservice (2016)

In de rij staan voor een frietje mayo met een frikadel, vers uit de frituur? Dat kennen ze niet op Best Kept Secret. Om de culinaire food line-up nog toffer te maken, werd het terrein aangekleed met barbecues op het strand, waar je zelf die Michelinster kon bemachtigen.

10. De ‘Editors-zaterdag’ (2016)

Waar het terrein op de andere dagen niet helemaal vol was, werd op zaterdag elke vierkante centimeter gevuld. Opgetogen keken zeker 25.000 man in poncho naar het optreden van Editors. Ondersteund door het nodige vuurwerk zorgde dit voor een knallend einde van het zaterdagprogramma op ONE.

11. Levensgroot paard bij Band of Horses (2016)

Wat maakt een optreden van Band of Horses? Yes, correct. Een levensgroot paard dat als een heilige over het publiek werd getild. Paardception!

12. Radiohead voor 5e editie (2017)

De organisatie maakte eind vorig jaar bekend zijn droomheadliner te hebben gestrikt. Radiohead speelde een volledige headline-set op Best Kept Secret 2017. Deze afsluiter van de zondagavond kan worden bestempeld als de natte droom voor menig festivalganger.

13. Het vraagteken op de line-up (2018)

In de aanloop naar Best Kept Secret 2018 hield het grote vraagteken in het blokkenschema bij FOUR, de stage die werd gehost door dj St. Paul, de gemoederen nogal bezig. Uiteindelijk bleek het te gaan om onaangekondigde sets van verschillende dj’s. Zo gaven onder andere STUFF.Niek Nellen en Khruangbin een extra show.

14. De frikandellenvlaai van Mirelle Frikandelle (2018)

In 2018 introduceerde Aldi de droom van elke derde klas havo-leerling: de frikandellenvlaai. In de supermarkt gingen ze als warme (frikandellen)broodjes over de toonbank. De bezoekers van Best Kept Secret kregen echter een tweede kans om de opvallende versnapering te proeven. Bij de foodtruck Mirelle Frikandelle waren namelijk 3000 porties Frikandellenvlaai te scoren.

15. De terugkeer van Arctic Monkeys (2018)

https://www.youtube.com/watch?v=U3R9RuG7dJ0

Vijf jaar na de eerste editie komen de Arctic Monkeys weer naar de Beekse Bergen. Hun nieuwe album is nog maar net uit en ze spelen dan ook veel nieuwe nummers. Je kan van het album vinden wat je wil maar dit optreden was er een voor in de boeken!

16. Kraftwerk brengt 25.000 3D brillen mee (2019)

Lollapalooza Berlin 2018 Kraftwerk
Photo: Stephan Flad (Lollapalooza Berlin 2018)

Niemand minder dan Kraftwerk sluit de tweede dag van Best Kept Secret af. En dat doen zij niet zomaar; de heren nemen maar liefst 25.000 3D-brillen mee, die verspreid worden onder de bezoekers. Het gevolg? Een té gek beeld wanneer je eens om je heen kijkt en een compleet publiek met rood/blauwe bril op het hoofd ziet. En mocht jij jouw 3D-bril nou nog hebben als aandenken aan de geweldige show? Doe er dan iets leuks mee!

17. Een magistrale Bon Iver (2019)

BKS 2019 Bon Iver
Photo: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

De eerste dag sluit Bon Iver het hoofdpodium af. Justin Vernon en co. pakken de Beekse Bergen compleet in en magistraal, subliem en bloedmooi zijn dan ook woorden die we meer dan eens voorbij zien komen in reacties van bezoekers. Bij de helft van de stemmen voor de 25 beste optredens van Best Kept Secret 2019 staat Bon Iver op het lijstje, waarna de band – niet geheel verrassend – de titel van beste optreden van het weekend pakt.

Best Kept Secret 2020

Best Kept Secret
Foto: Juri Hiensch

Best Kept Secret vindt plaats op het evenemententerrein van de Beekse Bergen en heeft daarmee een prachtige natuurlijke omgeving. Zo kijk je vanaf het terrein over het Victoriameer, waar je op de warmere dagen ook nog eens heerlijk kunt pootjebaden.

Grote headliners met aan de onderkant van de poster nog heel veel te ontdekken: dat typeert de line-up van dit festival. Zo staan komende zomer o.a. The StrokesThe NationalMassive Attack, Fontaines D.C. en Metronomy op het affiche.

  • Locatie: Hilvarenbeek, Nederland
  • Datum: 12 – 14 juni 2020
  • Kaartverkoop: Voor een weekendticket betaal je €184,-
  • Voor meer info kun je terecht op onze speciale festivalpagina


Op festivals voel ik me goed want muziek zit me in het bloed. Liefhebber van van alles en nog wat. O.a. Guns N'Roses, Fleetwood Mac, Passenger, Rammstein, Stanley Clarke, My Baby, Stevie Wonder etc.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.