ESNS 2020: 5 conferenties waar we naar uitkijken

Photo: Bart Heemskerk

Er is altijd veel aandacht voor de muzikale ontdekkingen van Eurosonic en Noorderslag. Terecht, maar dat ándere grote onderdeel van het festival mogen we ook niet vergeten: de conferenties. Tijdens die vier dagen in Groningen worden tal van relevante onderwerpen uit de muziek- en festivalindustrie besproken. Naar deze 5 conferenties kijken wij het meeste uit.

Uiteraard is Festileaks op Eurosonic/Noorderslag om uitgebreid verslag te doen. Onder andere kun je van ons iedere dag een artikel verwachten met alles wat we hebben geleerd tijdens de conferenties op ESNS 2020.

1. Secondary Ticketing: Nieuwe ontwikkelingen

Wanneer: Donderdag 16 januari
Hoe laat: 13:30 – 14:30
Waar: De Oosterpoort, Back 12 (up)

Secondary ticketing is al jaren een topic, dus waarom nu uitkijken naar een panel erover? Nou, omdat er iets aan de hand is. Ticketverkopers richten hun eigen doorverkoopplatformen op, het Songfestival verkoopt tickets uitsluitend op naam en Weet Waar Je Koopt gaat zich vernieuwen. Maar voor wie pakken de ontwikkelingen goed uit? Tijdens dit panel worden alle actualiteiten en discussies op een rijtje gezet, door onder andere Henk Schuit van Eventim.

2. Diversity Roadmap – Accomodating Diversity and Equality in Clubs and Festivals

Wanneer: Vrijdag 17 januari
Hoe laat: 12:00 – 13:00
Waar: De Oosterpoort, Back 9 (down)

Het gesprek rondom festivals gaat al veel over diversiteit, maar dan vaak gericht op wat er óp het podium gebeurt. Hoe zorgen festivals en clubs ervoor dat ook in het publiek iedereen een prettige en inclusieve ervaring heeft? De ‘Diversity Roadmap‘ geeft tips en suggesties over hoe we daar samen voor kunnen zorgen. Het doel is verzetten tegen discriminatie en respectvolle communicatie promoten. Zodat écht iedereen op een festival (of ander evenement) een fijne tijd heeft.

3. The Festival Panel – The Big Time

Wanneer: Donderdag 16 januari
Hoe laat: 15:00 – 16:00
Waar: De Oosterpoort, Back 8

Een oude bekende, maar ook meteen het populairste panel van Eurosonic: The Festival Panel 2020. In een gesprek met vier major festivals krijgen we een kijkje in hun unieke stijl, en wat hun festival nou zo bijzonder maakt. Dit jaar spreekt moderator Greg Parmley (fun fact: hij is de recordhouder voor meest bezochte festivals in 30 dagen) met het Zwitserse Paleo Festival, Lollapalooza Stockholm, EXIT Festival en Sziget Festival. Naast presentaties en gesprekken over de unieke filosofie van elk festival, is er dit jaar een extra thema: Billing. De toenemende druk op het boeken van de perfecte line-up en het steeds vroeger moeten boeken van de artiesten creëert voor alle festivals een gigantische uitdaging. Hoe gaan zij daar mee om – en misschien nog belangrijker – hoe lang kan dit goed gaan?

4. Alternatives for our current food system – The role festivals play to set the new norm

Wanneer: Donderdag 16 januari
Hoe laat: 15:00 – 16:00
Waar: De Oosterpoort, Back 12 (up)

Panels over duurzaamheid kunnen er niet genoeg zijn, maar deze heeft wel een originele invalshoek. In de klimaatdiscussie rondom festivals gaat het vaak over plastic of uitstoot van reizen, maar er is nog een serieus deel van de taartpunt dat aangepakt kan worden: CO2-uitstoot als gevolg van voedselproductie en -consumptie. Hebben festivals de verantwoordelijkheid om die uitstoot terug te dringen, of moeten zij gewoon opdienen waar de festivalganger behoefte aan heeft? Welke stappen zijn realistisch voor festivals om te nemen? Tijdens dit panel discussiëren verschillende festivals (Into The Great Wide Open, DGTL, TT Festival) samen met voedingwetenschappers en Innofest over de toekomst van eten op festivals.

5. The next festival: 2020 innovations to lead the change

Wanneer: Donderdag 16 januari
Hoe laat: 16:30 – 17:30
Waar: De Oosterpoort, Back 13 (up)

Bij innovatie in de festivalwereld kijken we al snel naar het verduurzamingsproces en het worden van een ‘groener’ festival. En hoewel ook hier over gesproken zal worden gaat dit panel over meer dan alleen groene innovatie. In een ’talkshow-setting’ speken twee moderators van Innofest, die we o.a. kennen van het hennep-festivalbandje op Paradigm Festival, met vijf groeiende entrepeneurs over hun toedragen aan innovatie in de festivalwereld. Over inclusiviteit en toegankelijkheid, vleesvervangers en tentstructuren, kortom: over de festivals van de toekomst.

Eurosonic/Noorderslag 2020

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2025

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 15-18 januari 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen