Iron Maiden: het verhaal achter mascotte Eddie

1373
Iron Maiden
Foto: Rudy de Doncker

Scream for me Dessel, scream for me Dessel! Graspop Metal Meeting blaast komend jaar 25 kaarsjes uit. Een geweldig moment om Iron Maiden voor de 10e (!) keer als hoofdact uit te nodigen. Denderende drums, drie gitaristen en de hoge zang van Bruce Dickinson maken elke Iron Maiden show weer headbanger heaven. Maar er is een persoon die naast de zes-koppige heavymetalband de show steelt: Eddie.

De monsterachtige mascotte van de Britse band – Eddie – is sinds zijn debuut in 1980 op elk Iron Maiden album te zien. Ook is het karakter al vaak terug gekomen in video games zoals Ed Hunter en Tony Hawk’s Pro Skater 4. Daarnaast vergezelt de mascotte de Britten ook tijdens elk optreden, dus ook komende jaar op Graspop Metal Meeting 2020. Maar waar komt dit figuur eigenlijk vandaan?

1980 – The Birth of The Beast

In de bovenstaande video zie je de eerste versie van Eddie.

Tijdens het rondspeuren voor een designer voor het self-titled album Iron Maiden in 1980, kwam het management van de band de illustrator Derek Riggs tegen. In het portfolio van de Britse autonome kunstenaar sprong het werk ”Electric Matthew Says Hello” eruit voor het management. Het figuur was eigenlijk getekend als een punker en bedoeld voor een punkband. Echter, liet het management daar iets aan doen door er lange haren bij te laten teken. Met de vermetalde versie van de punker was het de eerste Eddie geboren.

Ondanks dat Derek Riggs het figuur van Eddie geschapen heeft is hij niet eigenaar van de mascotte, verklaart hij in een interview met Cyrus Aman: ”I never pursued it in a court of law because I actually didn’t want to paint Eddie anymore, so I left. I did about ten years of painting Eddie full time but then I had had enough of it, so I just left it to them.” Na acht studio-albums was de tekenaar klaar met Eddie en werd hij opgevolgd door een reeks andere kunstenaars.

Hallowed Be Thy Name

De oorsprong van de naam ‘Eddie’ kent twee verhalen. Het eerste verhaal komt van bassist en founding father van de band Steve Harris. De bassist vertelt in een Frans magazine dat de eerste live-variant van de mascotte uitsluitend bestond uit een masker genaamd ”The Head”. In het zwaar Londense accent van de band klonk dit meer als ”Ead” dan ”Head”, oftewel ‘Eddie’.

Oorsprong nummer twee komt van gitarist Dave Murray. In de autobiografie van de band, Iron Maiden: Run to the Hills, komt aan bod dat de naam van Eddie geïnspireerd is op een oude mop: ”A wife had a baby, but it was born with only a head and no body. ‘Don’t worry,’ says the doctor. ‘Bring him back in five years time, and we’ll probably have a body for him’. So five years go by, and there’s Eddie the ‘Ead, as his parents have called him, sitting on the mantelpiece, when in walks his dad. ‘Son,’ he says, ‘today’s a very special day. It’s your fifth birthday, and we’ve got a very special surprise for you.’ ‘Oh no,’ says Eddie. ‘Not another fucking hat!’.”

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Live After Death

Op de bovenstaande video is de eerste live Eddie te zien vanaf 2:28.

Zoals voorheen al benoemd, kwam Eddie voor het eerst tot echt leven doormiddel van alleen een masker. De manager van de band Rod Smallwood had het genoegen om tijdens de setlsluiter ‘Iron Maiden’ het podium te betreden met een uit papier maché gemaakt masker en een leren jas.

Door de jaren heen is het personage van Eddie steeds aanweziger geworden. De tweede versie werd in het leven geroepen tijdens de The Beast on the Road-tour in 1982. Eddie was gegroeid tot een gigant van ruim drie meter. De zogenaamde ”walk-on” Eddie kwam daarna telkens terug in het thema van de tour, maar daar stopte het niet. Later, toen de zalen en de show groter werden, werd er ook achter het podium een extra Eddie klaargezet. De negen meter hoge pop zette de show van Iron Maiden definitief op de kaart.

Op de bovenstaande video is een walk-on Eddie te zien vanaf 1:19.

Somewhere in Controversy

In de bovenstaande video zie de artwork voor ‘Sanctuary’.

Ondanks dat Eddie wordt ervaren als een mascotte, een van de meest herkenbare figuren in de metalscene en de ultieme toevoeging aan de live experience, zijn er ook een aantal incidenten voorgevallen waardoor er een negatief beeld geschept werd. Zo beeld de 1980 single ‘Sanctuary’ een Eddie uit die boven het lijk van toenmalig Prime Minister Margaret Thatcher staat, werd de band omtrent de release van de artwork voor het album Number of the Beast – waarop een duivel te zien is – uitgemaakt voor satanisten, en zorgden de muzikanten ervoor dat een uitvoering van ‘Iron Maiden’ live in Duitsland uit de uitzending werd geknipt omdat het te grof en gewelddadig was.

Legacy of the Beast

Op de bovenstaande video is een van Eddie’s van de Legacy of the Beast-tour te zien vanaf 2:51.

Komend jaar is het dus voor de 10e keer de beurt aan het Belgische Graspop om zich te laten meeslepen in de show van de Britten. Tijdens de Legacy of the Beast-tour kruipt Iron Maiden terug in hun historie en haalt alles uit kast. De decennia aan New Wave of British Heavy Metal vliegen je om de oren en de live show is nogmaals tot een hoger standje getild. Wij verwachten dan ook veel klassiekers, veel outfits and vooral: veel Eddie!

Graspop Metal Meeting 2020

Het zilveren jubileum van Graspop Metal Meeting gaat niet door. Het Belgische festival zou in 2020 namelijk voor de 25e keer plaatsvinden, maar is wegens de coronacris verboden. Met onder andere Iron Maiden, Aerosmith, Judas Priest en Faith No More prijkten er veel publieksfavorieten bovenaan de poster. Het festival bevestigt dat er volgend jaar evengoed een XL editie van vier dagen komt, omdat het dit jaar niet doorgaat.

Graspop weet elk jaar weer haar affiche te vullen met de grootste en meest relevante hardrock-/metalbands. Het festival kende de afgelopen twee jaar uitverkochte edities en wist in 2019 onder meer de headliners Within TemptationSlipknot en Kiss te presenteren.

Alvast voorbereiden op de jublieum editie? Doe dat nu met onze Spotify Playlist:

Communicatiestudent aan de Fontys Economische Hogenschool Tilburg. Draait alles van Rolling Stones, Art Blakey en The Beach Boys tot aan Motorhead, Sleep en Darkthrone.