17 onvergetelijke momenten uit 23 jaar Zwarte Cross

308
Rikie

Dit jaar hebben konden we door het coronavirus geen nieuwe memorabele Zwarte Cross-momenten creëren. Maar met inmiddels 23 Zwarte Cross-edities in de pocket zijn er eindeloos veel verhalen te vertellen. Deze 17 momenten zullen we echt nooit vergeten.

1. De eerste Zwarte Cross (1997)

Op een dag hadden de mannen van Jovink en de Voederbietels opeens een idee: een klein crossbaantje maken en een flink feest bouwen. Met 1000 bezoekers en 150 crossers was het weiland van (toen nog) Teunis en Ans al goed gevuld, maar het jaar daarop was dat aantal al verviervoudigd. De essentiële elementen waren die eerst editie wel al aanwezig: gekkigheid, motoren en een eindeloze stroom bier.

2. De eerste camping (2001)

Vier jaar later werd Zwarte Cross groots. Het festival werd namelijk voor het eerst een heel weekend georganiseerd, inclusief camping. Met meer dan 30.000 bezoekers mocht Zwarte Cross zich uitroepen tot het grootste festival van Oost-Nederland met bovendien de grootste motorcross van West-Europa. Niet mis voor een vierde editie!

3. Jovink’s zelfgemaakte motorlooping (2001)

Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Wat zou Zwarte Cross tegenwoordig nog zijn zonder bizarre stunts? Die traditie begon al in 2001 toen Jovink en de Voederbietels hun eigen motorlooping bouwden. Het eerste jaar wist geen één coureur de looping te voltooien. Het was pas op de tweede editie dat er iemand zonder blauwe plekken uit kwam.

4. Verhuizing naar Lichtenvoorde (2006)

Foto: Kamiel Scholten

In 1999 verhuisde de Zwarte Cross al naar Halle, een grotere locatie. Zeven jaar later barstte het festival daar echter ook uit haar voegen. Tijd voor een grote verhuizing naar de locatie waar het festival tot op de dag van vandaag wordt gehouden: Lichtenvoorde. Dat bleek de juiste beslissing; het festival verwelkomde maar liefst 78.000 bezoekers.

5. Iedereen gratis naar binnen op vrijdag (2008)

De organisatie van de Zwarte Cross dacht een mooie actie te hebben bedacht. Op vertoon van een buitenlands paspoort mochten allochtone bezoekers gratis naar binnen. Dat schoot bij Hollanders in het verkeerde keelgat. Gelukkig wist de Zwarte Cross slim met de kritiek om te gaan. Ze besloten de vrijdag gratis toegankelijk te maken voor iedereen, oer-Hollander of allochtoon, iedereen was welkom in 2008. Het resultaat? Een nieuw bezoekers record: ruim 100.000 mensen bezochten dat jaar de weide in Lichtenvoorde.

6. Stuntweide en een wereldrecord (2009)

Waar in 2001 de motorlooping z’n entree maakte, introduceerde de Zwarte Cross in 2009 een heuse stuntweide. En hoe kon die beter worden ingewijd dan met een gestoorde stunt? Aan Johan Vervoort de eer om de hoogste motorsprong ooit te maken. Vervoort wilde het record verdubbelen. De opbouw van een toren van 70 meter duurde weken, maar het bleek niet voor niets. Johan scheurde van de toren af en trok zijn parachute open, terwijl zijn motor in de modder uiteenspatte.

7. Een zwart randje door een storm (2010)

Helaas kan het niet altijd feest zijn, zelfs niet op de Zwarte Cross. 2010 ging voor het festival de geschiedenis in als een rampenjaar. Een storm die tijdens de opbouw van het festival over het terrein woedde, richtte enorme schade aan. De tenten, die bestendig zouden zijn tegen windkracht 12, vlogen de lucht in. Gelukkig kon het festival door de inzet van het productieteam en buurtbewoners gewoon doorgaan. Diezelfde editie raakte een medewerker van een attractie bekneld tijdens een proefrit. Hij overleed aan zijn verwondingen. De editie zou de boeken in gaan als de zwartste Zwarte Cross ooit…

- Oproep -

Geef je op om te werken op festivals

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op DGTL of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!

8. De geboorte van Nozemoil (2012)

De OG Nozem Oil, het authentieke drankje van de Zwarte Cross, is slechts zes jaartjes oud. Hoe we het zo lang zonder de unieke Nozem Oil hebben kunnen volhouden? Geen flauw idee. Waarschijnlijk met liters bier. Hoe dan ook was het iconische drankje een flinke aanwinst voor het festival, want je weet hoe het gezegde gaat: ‘Zonder smering loopt alles naar de tering!’

9. Bloodhound Gang vangt bier (2013)

Wat ze op Pinkpop kunnen, dat kunnen ze in de Achterhoek natuurlijk beter! Tijdens het optreden van Bloodhound Gang gooit een bezoeker z’n bier richting het podium. Als je op de Zwarte Cross komt moet een beetje bier gooien je natuurlijk niet afschrikken. Bloodhound Gang weet perfect te reageren en grist het biertje kundig uit de lucht, om hem vervolgens natuurlijk achterover te tikken.

10. De krattedraal domineert het terrein (2013)

De @zwartecross heeft dit jaar een krattedraal van (lege?) kratjes Grolsch. Doen ze leuk daar! (via @remregterschot ) pic.twitter.com/xjfCbmI2er

— Henk Kanning (@henkkanning) 23 juli 2013

Tante Rikie, de ultieme festivalbaas, werd al rondgedragen op haar eigen troon én werd al overal vereerd. In 2013 ging er in Lichtenvoorde nog een schepje bovenop. Het boegbeeld an de Zwarte Cross kreeg een waar heiligdom in de vorm van de ‘Krattedraal’. Het bouwwerk bestond uit ruim 1.800 bierkratjes, uiteraard van Grolsch.

11. Naakt rennen voor vrijheid (2013)

Op de Zwarte Cross is natuurlijk een hoop gekkigheid te vinden. Je moet dan ook niet bang zijn voor een piemel of wat tetten. In 2013 gingen de kleren echter uit voor een goed doel. De Naked Run For Freedom was één grote middelvinger naar de Russische regering. Nadat het startschot werd gegeven door één van de leden van Pussy Riot, holden 450 poedelnaakte bezoekers over de crossbaan. Allemaal om hun steun te betuigen voor de vrijheid van meningsuiting.

12. De grootste motorflip ooit (2014)

Dat Zwarte Cross niet vies is van een wereldrecord of twee wisten we al. In 2014 was het de beurt aan Jackson “Jacko” Strong. Hij zette een unieke prestatie neer. Door tweemaal een gigantische flip van maar liefst 44.18 meter te maken, vestigde hij een wereldrecord. Hij verbrak het oude record van 42.062. Check vooral de spectaculaire beelden!

13. Stiletto race (2015)

Bier, modder, motoren. De Zwarte Cross lijkt van buitenaf toch echt een mannenwereldje. Om het tegendeel te bewijzen vond in 2015 de eerste women only crossrace plaats: de Stiletto-race. Tijdens deze race enkel vrouwen de baan op. Sierlijke wagens en bruut motorgeweld inbegrepen.

14. Heel veel vuurwerk op de jubileumeditie (2016)

De Staat heeft ons gisteren voor het Hoofdpodium duizelig laten worden van plezier. WITCH DOCTOR!#ZC16 #zwartecross pic.twitter.com/niFrQMhOzf

— Zwarte Cross (@zwartecross) 24 juli 2016


Voor de jubileumeditie werd gigantisch uitgepakt op het gebied van vlammen en knallen. Zelfs op klaarlichte dag ging er vuurwerk de lucht in. Voor optredens, na optredens, maar vooral tijdens optredens. Zo ook bij De Staat tijdens het nummer Witch Doctor. Uiteraard in combinatie met een gi-gan-tische circle pit.

15. Het beste van beide werelden: cross én muziek (2017)

Ach ja, dan combineren we toch gewoon het één en ander…#zc17 #stunts #cross #muziek #theater #zwartecross #bokkers pic.twitter.com/dS2wwIlNV8

— Zwarte Cross (@zwartecross) 13 juli 2017


Het kan natuurlijk nooit gek genoeg op Zwarte Cross. Muziek? Mooi! Motorcross? Machtig! Muziek + Motorcross? Machtig Mooi! Tijdens het optreden van Bökkers in de Megatent vlogen een aantal crossmotoren door de tent, vlák langs en over het publiek. Alles onder het mom van ‘Vaak bu’j te bang!’.

16. Met z’n allen stil voor het leven (2018)

Vrijdag om 20.00 was het voor 50 seconde doodstil op het terrein van de Zwarte Cross, om daarna de minuut vol te maken met zoveel mogelijk herrie. De organisatoren vonden het maar vreemd dat alleen dodenherdenkingen zijn, dus kwamen ze met het idee van de levendeherdenking. Dit om het leven vóór de dood eens goed te vieren!

17. De megatent omgebouwd tot darttempel (2019)

Dat de Zwarte Cross van alle markten thuis is, werd op deze editie nog maar eens bewezen. In een bomvolle Megatent barstte de strijd los tussen twee van Nederlands grootste dartlegendes, Barney vs. Mighty Mike. Dit aangevuld met vliegende motoren door de tent, maakte het tot een onvergetelijke wedstrijd. Met Michael van Gerwen als uiteindelijke winnaar, door Tante Rikie gekroond tot eerste Achterhoeks Kampioen Darts.

Geen festivals? Festileagues sleept je de zomer door!

Festileaks organiseert dit jaar jouw festivalzomer met Festileagues. Tijdens Festileagues kun je jezelf en je vriendengroep verzekeren van het gouden festivalticket. Dat zijn kaarten voor onder andere Best Kept Secret, Zwarte Cross én Sziget. Ja, je leest het goed: niet of, maar én.

Winnen doe je door tijdens diverse opdrachten, challenges en live events zo veel mogelijk punten te verzamelen met jouw festival-squad. Is jouw vriendengroep deze zomer het beste, dan verzeker je jezelf van een geweldige festivalzomer volgend jaar.

Stervende, door de festivalloze zomer. Is het al 2021?

Geld verdienen op festivals?

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op Concert at Sea of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!