Terugblik: Down the Rabbit Hole 2019 wint Festival Award voor ‘Beste Sfeer’

981
DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Bij elk festival dat we deze zomer moeten missen, bloedt ons hart natuurlijk een beetje. Bij Down The Rabbit Hole moeten we echter ene extra traantje wegpinken, we missen namelijk het festival dat in 2019 wegliep met de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Sfeer’. Vandaag blikken we nog eens terug op wat de sfeer op DTRH (en de runner-ups!) vorig jaar zo geweldig maakte.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019.

1. Down the Rabbit Hole (9.2)

DTRH gasten bij meer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Met hulp van een idyllische locatie, sprookjesachtige aankleding en diverse line-up weet Down the Rabbit Hole een ongeëvenaarde sfeer neer te zetten. Hoewel het festival officieel pas op vrijdag begon, stond de camping op donderdagochtend al helemaal volgebouwd met kampementen en partytenten. Tijd voor feest! Zelfs als dat al vroeg op de dag is (Parcels, we kijken naar jullie). Of tijdens een gigantische regenbui (Balthazar, we kijken naar jullie). Of bij een feestje georganiseerd door bezoekers zelf (Porto Parties, we missen jullie). Overal waar je keek waren festivalgangers blij en uitgelaten. Alles en iedereen danste en ademde de vibe van vrijheid. Het was intens genieten op de Groene Heuvels.

2. Graspop (9.0)

Graspop camping
Foto: Stijn Verbruggen

Stoere mannen met lang haar en baarden, nóg stoerdere vrouwen, overal keiharde muziek en iedereen die lekker zijn eigen ding doet. Dit, en nog veel meer moois, zorgde ervoor dat Graspop een tweede plek op zijn naam kon schrijven in de categorie ‘Beste Sfeer’. Als één groep genieten van het brede genre dat metal heet. Al doet de muziek soms anders vermoeden, behoren Metalheads tot een van de gemoedelijkste groepen fans die er bestaan. Of ze nu schattige eendjes aan het vangen zijn of keihard ‘Slayerrr!’ aan het schreeuwen zijn, het gebeurt altijd met een glimlach.

3. Zwarte Cross (9.0)

Rikie, sfeer

‘Niks is Onmogelijk!’, zo klonk het motto van de Zwarte Cross van 2019. Dit hebben de bezoekers, organisatie en alle andere betrokkenen dan ook helemaal waargemaakt. Er zijn weinig regio’s waar data zo massaal omcirkeld staan in de agenda als in de Achterhoek. Een weekend lang werd alles – maar dan ook echt alles – gegeven door de bezoekers van dit volksfeest. Alles mocht en alles kon in de kolkende massa die Zwarte Cross heet.

4. Wacken Open Air (8.9)

Photo: András Melles / Festileaks

Met Wacken Open Air hebben we alweer het tweede Metal-festival te pakken in de Festival Awards top 5 in de categorie ‘Beste Sfeer’ van 2019. Deze immens grote rockbijeenkomst wist met een 8.9 hoge ogen te gooien. Het is er zo gezellig dat de camping op maandag zijn deuren al opent voor de die-hards die dan al willen beginnen, wat zorgt voor een festival náást het officiële festival. Ondanks het formaat van Wacken Open Air, weten de bezoekers een waar gevoel van community te creëren.

5. Melt! (8.9)

MELT festival 2019 knuffel hug
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Dat de sfeer altijd iets speciaals heeft op Melt Festival staat vast. Alleen al de setting van een oud industrieterrein in de buurt van Berlijn, bezorgt het festival al een vleugje magie die je op weinig andere plekken vindt. Die magie sijpelt door, waardoor zowel overdag als ‘s nachts er een opperbeste sfeer te vinden is. Dat kwam het meest tot uiting na de voorspelde storm en daarop volgende evacuatie. Zelfs toen het terrein vervolgens weer openging, was de feestvreugde groots. Gedeelde liefde voor muziek, elkaar en excentrieke outfits maakten dit festival tot een unieke belevenis.

Over de Festileaks Festival Awards

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Op 51 festivals verspreid over heel Europa vroegen we festivalgangers naar een rapportcijfer voor de zeven belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, logistiek en – nieuw dit jaar – duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2019 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Lollapalooza, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Festileaks.com is de online ontmoetingsplek voor het verkrijgen en delen van de laatste nieuwtjes, geruchten en ervaringen van en over festivals en evenementen. Na de winst in 2018, is de festivalwebsite in 2019 opnieuw genomineerd voor Website van het Jaar.

Speelt alles van Moderat en St. Vincent, tot Spinvis en Brockhampton af op zijn aftandse platenspeler. Heeft aan het eind van zijn geld altijd een stukje festival over en is er heilig van overtuigd dat Kendrick Lamar de beste rapper ooit is.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.