Zouden festivalmunten vervangen kunnen worden door crypto currency?

327
DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Hoe veel we er ook van houden om die plastic schijfjes door onze handen te laten gaan (en over de toonbank te mieteren), het is ook goed het vizier open te houden voor verbeteringen. Crypto currency en blockchain technologie wordt inmiddels voor steeds meer gebruikt: door de recente komst van de NFT krijgt dit ook binnen de cultuursector steeds meer aandacht. En dus vragen we ons af: zouden we festivalmunten kunnen vervangen door een crypto-munt?

We zijn in ieder geval niet de eerste met het idee. Sterker nog, de ‘cryptofestivalmunt’ bestaat al. Hij heet Bitz en werd (door Nederlanders, where else) gelanceerd in 2018. Het idee is dat je de digitale munt via een app koopt (met euro’s) en kan uitgeven op het festival.

Een dergelijke constructie heeft een aantal voordelen. Zo hoef je niet meer in de rij te staan om je muntjes te halen en duren de rijen bij de biertap ook korter, omdat je niet meer bezig bent met het juiste aantal munten bij elkaar puzzelen. Daarnaast kun je makkelijk een ‘group wallet’ aanmaken en op die manier een pot maken met je vrienden. Dat laatste is een vaak genoemd tegenargument voor festivals die munten in de ban hebben gedaan ter faveure van contactless payment (betalen met je pinpas).

Misschien nog wel het fijnste is dat je achteraf geen munten meer overhoudt. Hoewel het in de huidige coronacrisis haast als nostalgisch voelt om nog een hele strip munten te vinden in je tas, is het toch ook wel een beetje zonde. Met een digitale munt zou je deze weer kunnen terugruilen naar euro’s na afloop van het festival.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel. Een festival wordt afhankelijk van techniek en gezien dergelijke evenementen vaak op afgelegen terreinen plaatsvinden, zijn verbindingen niet altijd even stabiel. Dat is momenteel ook de reden dat veel festivals niet overstappen op contactless payments: het inkomen dat wordt gemist tijdens de storing van een uur, kan niet worden gemist. Ook vraagt het om een investering, waar digitale kassa’s en betaalsystemen moeten komen in plaats van een analoge prijslijst, wat hersenrekenkracht en een ton om munten in te deponeren.

Of de voordelen opwegen tegen de nadelen, dat gaan we zien. Wat zeker is is dat er veel beweging is rondom alles dat met blockchain of crypto currency te maken heeft. Mocht je geïnteresseerd zijn, lees je cryptocurrency nieuws van vandaag op Cryptoclan. Een andere site om in de gaten te houden is Bitcoin Exchange Nederland, waar je ziet hoe de munten het doen, maar ze ook voorspellingen doen: zoals de verwachting van de koers van Chainlink in 2025.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Op Festileaks lees je het laatste festivalnieuws, deel je ervaringen op het Festival Forum of doe je inspiratie op. Festileaks drijft op een levendige community, zowel voor als achter de schermen, dat zijn best doet om dat fijne festivalgevoel niet alleen in die paar weekends, maar het hele jaar door aanwezig te laten zijn.