Wat is het beste vervoersmiddel naar een festival?

308
Foto: Kamiel Scholten

Vrienden gevonden, ticket gekocht, tas ingepakt. Klaar voor je festival. Maar hoe kom je er? De trein of de auto liggen natuurlijk voor de hand, maar er zijn meer opties. We zetten de beste vervoersmiddelen naar een festival voor je op een rij.

Een disclaimer vooraf: natuurlijk verschilt het per festival wat de opties zijn. Ook kan de lengte van een festival je keuze beïnvloeden: moet je bijvoorbeeld je kampeerspullen mee of ga je die avond gewoon weer naar huis? Blijf dus goed nadenken wat voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is.

5. Je eigen auto

Toegegeven, met je eigen auto naar een festival karren heeft zo z’n voordelen. Op het eerste gezicht lijkt het vaak de snelste optie, en je kunt makkelijker spullen meenemen dan wanneer ze allemaal in je backpack moeten passen. Toch is deze optie op de laatste plek in deze lijst beland.

De belangrijkste reden daarvoor is de (on)duurzaamheid. Steeds meer festivals zetten zich in om een zo klimaatvriendelijk mogelijk evenement te organiseren en die (tien)duizenden auto’s zijn daarbij niet bepaald een helpende factor. Maar vergis je ook niet over de reistijd: een regulier geplande trip via Google Maps lijkt misschien het kortst, maar een festivalfile is onvermijdelijk. Met een beetje ongeluk sta je een (paar) uur te wachten op de heen- en/of terugreis, en was je toch een stuk sneller geweest via het openbaar vervoer, dat vaak z’n eigen (privé) routes heeft.

Tot slot: het feit dat je je auto makkelijk vol kan gooien, kan ook een nadeel zijn tegen de tijd dat je op de parkeerplaats bent aangekomen. Vanaf daar moet je namelijk nog naar je (toekomstige) tentplek toe en is het alsnog wel chill als je jouw spullen in enkele tassen hebt gestopt in plaats van 10 keer moet lopen voor al die losliggende items.

4. Openbaar vervoer

Sziget Express
Photo: Lotte Spek Photography

Dan is het openbaar vervoer toch vaak een stuk handiger. Doordat je gedwongen handig inpakt, laat je onnodige dingen thuis en ben je relatief mobiel. Geloof ons: minder spullen op een festival is vaak een pluspunt. En een nog groter pluspunt, is natuurlijk de invloed op het klimaat. Dikke karmapunten als je het OV pakt!

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Het nadeel van naar een festival gaan met het openbaar vervoer? Dat het nog wel eens een onpraktische route kan zijn. Mocht het festival ver weg zijn, zijn meerdere overstaps vaak onvermijdelijk. Als je dan ook zo’n overstap nog eens mist, ben je alsnog flink lang onderweg. Maar ach, met een biertje in jouw backpack en een stoeltje in je hand is dat wachten zo voorbij.

3. Carpoolen

Met carpoolen deel je de meeste voordelen van reizen met je eigen auto: je kunt praktischer spullen dumpen en rijdt direct tot aan de festivalpoort. Een voordeel ten opzichte van met je eigen auto komen is dat het iets groener is. Als iedereen met elkaar meerijdt, scheelt dat een aanzienlijk aantal auto’s op de parkeerplaats. En natuurlijk is carpoolen een stuk gezelliger: het festivalgevoel met je vrienden begint dan al eerder. Spreek van tevoren af wie de AUX-kabel mag, dat scheelt weer een ruzie of twee. Of check gewoon de festival playlists op ons Spotify kanaal.

Tip: er zijn verschillende websites waar je carpool buddies kunt zoeken, zoals Blablacar. Wie weet ontmoet je wel je nieuwe best festival friends!

2. Fiets

momo 2018
photo: Kevin van Veenen

Als het festival niet al te ver weg plaatsvindt, denk dan ook eens gewoon aan de fiets! Van Paaspop tot Tomorrowland: alle grote festivals hebben wel een uitgebreide fietsparkeerplaats. Een erg aantrekkelijke optie, want je vermijdt daarmee de (onvermijdelijke) festivalfiles en vaak zijn de fietsparkeerplaatsen ook nog eens gratis. En natuurlijk het belangrijkste voordeel: het is veruit de meest milieu-vriendelijke optie van het stel. Is het festival net iets te ver voor je gewone stadsfiets? Met de elektrische fiets leg je makkelijker grotere afstanden af.

1. Georganiseerd bus- of treinvervoer

Sziget Express
Photo: Coohn.nl

De nummer 1 van deze lijst? Georganiseerd bus- of treinvervoer! Je gaat dan niet met het reguliere openbaar vervoer, maar met speciaal voor het festival geregeld vervoer. Soms wordt dat (deels) door het festival zelf geregeld, maar er zijn ook partijen die dat los van het festival regelen. Voorbeelden zijn Event Travel of Busjedelen. Naar een festival als Sziget gaat zelfs een speciale festivaltrein vanuit Amersfoort. Het voornaamste voordeel van georganiseerd busvervoer ten opzichte van openbaar vervoer is dat je wordt afgezet vlak voor de festivalpoort, zonder moeilijke overstaps. Je spullen laat je in het ruim van de bus en ook klimaattechnisch is dit natuurlijk een topper. Hadden we al iets gezegd over de gezelligheid in deze partybussen? Iedereen in festivalsfeer!

Hopelijk ben je aan de hand van deze tips iets wijzer geworden hoe je het beste naar een festival kunt reizen. Raadpleeg altijd van tevoren even welke opties daadwerkelijk beschikbaar zijn voor jouw festival. Mocht je verdere vragen of tips willen, kun je altijd contact met ons opnemen. Dan proberen we je zo goed als mogelijk te helpen!

Op Festileaks lees je het laatste festivalnieuws, deel je ervaringen op het Festival Forum of doe je inspiratie op. Festileaks drijft op een levendige community, zowel voor als achter de schermen, dat zijn best doet om dat fijne festivalgevoel niet alleen in die paar weekends, maar het hele jaar door aanwezig te laten zijn.