Heb je wel eens gehoord van cannabisfestivals?

324
Photo: Elsa Olofsson (Creative Commons)

Muziekfestivals ken je wel. Filmfestivals, theaterfestivals en foodfestivals waarschijnlijk ook wel. Maar heb je wel eens gehoord van cannabisfestivals? We horen je denken: “Bedoel je niet gewoon ongeveer ieder festival?”. Maar nee, hoewel festivals en wiet natuurlijk sowieso wel een populaire combinatie zijn, zijn er ook festivals die zich specifiek richten op de cannabis.

De Cannabis Bevrijdingsdag

Als je het hebt over cannabisfestivals, dan kan ‘De Cannabis Bevrijdingsdag‘ niet ontbreken. Het is de naam van een festival dat maar liefst 10 jaar lang plaatsvond in het Amsterdamse Flevopark, voor het laatst in 2018. Op dit festival probeerden sprekers een lans te breken voor de aanvaarding van cannabis, de toepassingen ervan, de kwekers en de verdelers. Dankzij hun inspanningen kwam er tenslotte het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs en coffeeshops.

Aan kraampjes konden de bezoekers dan ook niet alleen eten en drinken kopen, maar ook producten op basis van cannabis. Daarnaast was er ook wel gewoon ruimte voor muziek.

De legendarische Cannabis Cup

Een ander livemuziekevent waar je jezelf kunt informeren of hennepproducten uitproberen is de Cannabis Cup. Tot 2014 zette deze gebeurtenis Amsterdam op de internationale festivalkaart; inmiddels vindt het festival alleen nog plaats in de Verenigde staten.

Op de Cannabis Cup werden trofeeën uitgereikt aan de beste hennepplanten, concentraten, edibles en het hoogste CBD-gehalte. Ook de marktstanden, artiesten, merken en bedrijven kunnen in de prijzen vallen. In de USA zijn er jaarlijks meerdere dergelijke oogstfestivals.

Over de hele wereld

Hoewel we in Nederland zo lekker aan het gedogen zijn, zijn dit soort festivals niet bepaald exclusief voor ons land. Zo heb je in Nimbin in New South Wales, Australië het festival MardiGrass Rally & Festival en in Japan het Kyoto Hemp Forum.

Ook in Duitsland ijvert men voor de legalisering van cannabis als supplement, medicijn en recreatieve drug. De Hanfparade vindt sinds 1997 jaarlijks plaats in Berlijn en bracht in 2020 bijna 9.000 mensen op de been. De editie van 2021 is gepland op 14 augustus.

Het grootste event in z’n soort in Europa is in Spanje. Barcelona is jaarlijks gastheer voor Spannabis, een cannabisevenement waar je zowat alle mogelijke producten kunt kopen op basis van hennep. Leuk om nieuwe smaken te ontdekken als recreatief gebruiker. 2014 was het topjaar met ruim 35.000 bezoekers. De volgende editie staat op de planning van 8 tot 10 oktober 2021.

Wat doen in Nederland?

In Nederland zijn er geen cannabisfestivals meer en het lijkt er ook sterk op dat deze er de eerstkomende jaren niet gaan komen. Ook een stand of kraam met cannabisproducten vind je eigenlijk nergens meer op reguliere muziekfestivals.

Dus wat moet je dan? Coffeeshops organiseren wel eens events die in principe aan dezelfde behoeften voldoen. Of je moet thuis aan de slag gaan met je eigen minifestival: daar mag je een voorraad van 5 gram en 5 hennepplanten hebben. Vooral dat laatste zien vele recreatieve druggebruikers over het hoofd. Zet gerust je groene vingers aan het werk door wiet te kweken. Bestellen gaat eenvoudig en snel bij een betrouwbare leverancier. Er bestaan soorten waar je meermaals per jaar van kan oogsten, en dan heb je al snel heel wat.

Op Festileaks lees je het laatste festivalnieuws, deel je ervaringen op het Festival Forum of doe je inspiratie op. Festileaks drijft op een levendige community, zowel voor als achter de schermen, dat zijn best doet om dat fijne festivalgevoel niet alleen in die paar weekends, maar het hele jaar door aanwezig te laten zijn.