Klinkt muziek beter als je high bent?

Essential 2019 / Publiek
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Je hebt vast wel eens op een festival gestaan met een joint in je hand, wanneer de muziek ineens inkickt zoals ‘ie nooit eerder deed. Tuurlijk: ook nuchter of met alcohol kun je prima in een muziekroes komen, maar met wiet lijkt het toch anders te voelen. Is dat puur een vermoeden, of valt het ook echt te verklaren? Let’s find out!

Muziek staat parallel aan het overbrengen van gevoelens en emoties. Het maakt speciale momenten nog unieker dan ze al zijn en worden soms onlosmakelijk verbonden met gebeurtenissen in je leven. Daar is al veel onderzoek naar gedaan, maar er zijn ook mensen die beweren dat muziek beter voelt als je marihuana hebt gerookt. Is dat zo?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, dat is zo. Wiet heeft inderdaad invloed op het hersengebied dat zich bezighoudt met auditieve stimulansen. Dat gebied wordt veel actiever, waardoor het makkelijker wordt om kleine nuances in de muziek te registreren. Je bent veel ontvangrijker voor muziek en daardoor voelt muziek niet snel als achtergrondgeluid, maar eerder als je echte ‘hoofdbeleving’.

Een ander gevolg als je high bent is dat het verschil tussen geluid en beeld vervaagt. Het lijkt als één ervaring, een proces dat synesthesie heet. Verschillende indrukken kunnen elkaar op die manier versterken.

Placebo

Toch moet ook een placebo-effect niet worden onderschat als oorzaak voor het beter ervaren van muziek. Wie rustig de tijd neemt een joint te rollen en op te steken is vaak geconcentreerder ‘in het moment’ bezig, in tegenstelling tot wanneer je muziek luistert als achtergrond tijdens werkzaamheden.

Bovendien is er misschien wel een bepaalde wilskracht om diepere betekenissen te vinden in muziek. En je weet wat ze zeggen: wie zoekt, zal vinden. Zo ook in de muziek.

Henry Raiz

Iemand die veel verteld heeft over de relatie tussen wiet en muziek is de Spaanse techno-dj Henry Raiz. In interviews verklapt hij dat hij cannabis gebruikt als hij muziek schrijft: “daardoor kan ik me concentreren op zaken die onopgemerkt blijven wanneer ik niets gebruik.” Het inspireert hem daardoor in zijn creatieve proces.

Henry wijst erop dat veel makers van klassieke albums high waren tijdens het maken van hun meesterwerken. Als dat bij sommige artiesten (zoals The Beatles, Snoop Dogg of Brian Wilson) blijkbaar goed werkt, is het geen gek idee dat het aan de ontvangende kant ook zo werkt.

Kortom, high zijn zorgt inderdaad voor een betere beleving van muziek. Maar de oorzaken daarvoor zijn slechts gedeeltelijk te verklaren door de directe effecten van wiet zelf. Klik hier om meer te weten te komen over muziek en wiet.

Over de auteur ✍️

Festileaks

Op Festileaks lees je het laatste festivalnieuws, deel je ervaringen op het Festival Forum of doe je inspiratie op. Festileaks drijft op een levendige community, zowel voor als achter de schermen, dat zijn best doet om dat fijne festivalgevoel niet alleen in die paar weekends, maar het hele jaar door aanwezig te laten zijn.

Meer van Festileaks