Advertisement
Lowlands
Uitverkocht
19-21 augustus 2022
Nederland
Biddinghuizen, Nederland

Alpha tot Zulu: dit zijn alle 38(!) podia die Lowlands ooit kende

Lowlands

38. Dat is het verbluffende aantal verschillende podia dat Lowlands in de afgelopen 27 edities verwelkomde. Op de vraag of jij ze allemaal kunt noemen, antwoord je waarschijnlijk nee. Maar dat is geen enkel probleem. Wij hebben ze namelijk allemaal voor je op een rijtje gezet, op alpha-bet! A trip down memory LLane.

Adonis

Sinds 2017 kan iedereen helemaal zichzelf zijn in Lowlands eerste echte gaybar: de Adonis. Tongen, dansen, voelen… hier mag en kan alles! Het kan wel enorm warm worden in deze kleine tent, schrik dus niet als er hier en daar een kledingstuk verdwijnt.

Alpha

The one and only Alpha is het hoofdpodium van Lowlands sinds 1994. Artiesten als Muse, Kendrick Lamar en Arctic Monkeys schitterden hier al. Het podium is jarenlang volledig overdekt geweest, maar sinds 2017 is het nog maar deels overdekt en kun je je dansjes dus ook in de openlucht doen.

Alpha op Lowlands
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

ArmadiLLow

Sinds 2017 kun je áltijd terecht in de ArmadiLLow op Cape Lowlands. In dit 24-uursgebied treden de hele avond en nacht allerlei DJ’s op, zodat jij nooit hoeft te stoppen met dansen. Overdag kun je hier dan juist weer ultiem relaxen, dan is het podium vooral in gebruik al snack-plek.

Bacardi Bat Beats

In 2002 kon je in de Bacardi Bat Beats op zaterdag en zondagochtend terecht voor een heuse percussieworkshop. Had je het ritme lekker te pakken? Dan kon hier je de rest van de dag heerlijk dansen op deep house van bijvoorbeeld -hoe toepasselijk- DJ Deep.

Bravo

De Bravo houdt van afwisseling! In zijn debuutjaar 1994 stonden er bijvoorbeeld bands als Oasis en Live, terwijl in 2016 je Post Malone daar kon vinden en een jaar eerder nog onze eigen Joost. ‘s Nachts verandert de Bravo dan weer in een heus beukparadijs waar de beats je om de oren vliegen. Een ding is zeker: de Bravo is van alle markten thuis.

Charlie

De Charlie is niet altijd een zekerheid geweest op Lowlands. Het podium verscheen voor het eerst in 1994, toen het festival alleen bestond uit de Alpha, Bravo en de Charlie, en verdween plots in 2003. Toen keerde het terug in 2005 om vervolgens tot aan 2008 weer te verdwijnen. Uiteindelijk is Charlie sinds 2017 helemaal niet meer op Lowlands te vinden. Maar als het verleden een les is voor de toekomst, kan dat nooit lang duren.

Delta

In 1995 was Lowlands toe aan een vierde podium. Deze werd logischerwijs Delta genoemd, naar het NATO-alfabet. Het podium werd in eerste instantie gebruikt voor theater, comedy en andere kleinkunst later werd deze omgedoopt tot Dommelsch. Anno 2021 zou dit podium mensen waarschijnlijk aan hele andere dingen doen denken dan kunst.

Dommelsch

In 1998 werd de Delta dus de Dommelsch. Vernoemd naar, hoe kan het ook anders, het bier dat op dat moment geschonken werd op het festival. Geen fan van Dommelsch? No worries, het festival zal door de jaren nog regelmatig van bier-leverancier veranderen.

Echo

Een beetje ontspanning tijdens een weekend Lowlands kan helemaal geen kwaad. Daarvoor kun je sinds 1995 terecht in de Echo voor films en lezingen. Voor dit jaar stonden bijvoorbeeld films als Mama Mia! en The Green Night op de planning.

Echo 2

Tussen 1998 en 2001 en in 2008 was de behoefte aan films en lezingen nog net iets groter dan in andere jaren, toen kwam er zelfs een Echo 2 bij! Naast films kon je hier ook ontspannen met poëzie.

Essent Awards

Tussen 2002 en 2007 werden jaarlijks de Essent Awards uitgereikt, een muziekprijs voor nieuw talent. In totaal reikten ze tien awards uit, vijf van deze winnaars mochten optreden op Lowlands de andere vijf op Noorderslag. Zo stonden in 2005 bijvoorbeel zZz, 2nd Place Driver, Born, Mala Vita en Pete Philly & Perquisite in de Essent Awards. De hoofdsponsor van deze awards was Essent: toen zij in 2008 besloten te stoppen met de sponsoring, verdween ook het podium van het Lowlands terrein.

Foxtrot

Het NATO-alfabet beviel de organisatie van het festival prima als namensysteem voor de podia. In 1996 kwam daar de Foxtrot bij. Een podium waar tot en met 2002 het levenslied de boventoon voerde. Tussen 2003 en 2006 was Foxtrot alleen nog toegankelijk voor genodigden, daarna verdween het volledig van het festival.

Golf

De Golf werd in hetzelfde jaar opgericht als de Foxtrot en bood tot 2003 podium aan verschillende artiesten. In 2002 stonden hier bijvoorbeeld de The Dandy Warhols, die je waarschijnlijk wel kent van ‘Bohemian Like You’.

Grolsch

In 2004 moest de Golf plaatsmaken voor de Grolsch. Voor de komende tien jaar zal Grolsch het Dommelsch bier vervangen op de taps van Lowlands, om vervolgens in 2015 te worden vervangen door Heineken.

Groove Tube

Dansen was een ding dat zeker was in de Groove Tube. Hier kon nachtenlang bewogen worden op onder andere soul, pop en hiphop. In 2013 kreeg de Tube een Cubaanse makeover en werd hij omgetoverd tot de Hacienda.

Hacienda

Bier is natuurlijk een prima festival-drankje, maar soms heb je gewoon even trek in iets anders. Wat dacht je van een verse rumcocktail van een professionele bartender? Sinds 2013 kun je deze halen bij de Hacienda, het officiële podium van Bacardi. Maar de Hacienda is veel meer dan alleen een cocktailbar, je kunt jezelf hier tot in de late uurtjes al dansend vermaken met heerlijke house, disco en andere tropische beats.

Heineken

In 2015 moest ook Grolsch eraan geloven, Heineken werd de nieuwe biersponsor en kreeg dus ook een eigen podium. Die naam draagt het podium vandaag de dag nog steeds, net zoals het bier dat rijkelijk vloeit op het festival. In 2019 opende Joost de zaterdag in een volle Heineken:

Helga’s House of Pain

Klaar voor een zweep-slagje en échte heavy metal? Dan kon je je tussen 2016 en 2018 melden in de Helga’s. Maar alleen na 23:00 uur. En beter kwam je voorbereid, want het slachthuisthema in combinatie met een vleugje SM konden best angstaanjagend overkomen. Kijk anders zelf maar even…

https://www.facebook.com/watch/?v=1118679018193647

Higher Ground

Beginnend talent kan sinds 1998 een plekje vinden op de Higher Ground. Met de benaming van dit podium week Lowlands af van het NATO-alfabet, een keuze waar ze in 2005 op terug kwamen. Dat jaar werd het podium omgedoopt tot Lima.

Hoofdpodium

Echt origineel waren de namen van de podia tijdens de eerst editie van Lowlands in Biddinghuizen in 1993 nog niet, het hoofdpodium heette toen gewoonweg ‘Hoofdpodium’. Het tweede podium had ook een erg verrassende naam, die vind je verder op in deze lijst! Gelukkig behield het deze naam maar een jaartje, vanaf 1994 het dit podium vertrouwd Alpha.

India

Sinds 1999 is er een waar Indie-podium geïntroduceerd op het festival. En die kon natuurlijk maar één naam krijgen: India. ‘s Ochtends kun je hier ook terecht voor een verfrissend potje yoga!

Juliet

Hoewel het natuurlijk heerlijk is om van band naar band te struinen en de hele dag te dansen en mee te zingen, soms is het ook even fijn om dat níet te doen. Speciaal voor die momenten is er de Juliet. Hier kun je sinds 1999 terecht om op het gemakt te kijken naar theater, cabaret en dans.

Kilo

Alleen die-hard Lowlands-gangers kunnen zich de Kilo waarschijnlijk nog herinneren. Dit buitenpodium is namelijk maar twee jaar aanwezig geweest. In 2001 als straattheater en in 2002 als bioscoop.

Lima

In 2005 werd de Higher Ground omgedoopt tot de Lima, maar het doel bleef hetzelfde: Nieuw talent een podium geven. Tot 2015 was het een podium met een overkapping, sindsdien is de Lima een volledige tent geworden.

Lowlands Café

Waarom zou je je tent op zoeken om te gaan slapen als je de hele nacht door kunt feesten? Tussen 1994 en 2015 kon je je daarom tijdens de nachtelijke uren melden in het Lowlands Café, dé feesttent op het campingterrein.

Llanding Zone

In 2016 kreeg het Lowlands Café plots een andere naam: Llanding Zone. Maar gelukkig kon je hier nog steeds terecht voor hetzelfde: de hele nacht doorfeesten! Een jaar later werd die dankbare taak overgedragen aan de ArmadiLLow.

Magneetbar

Zelf de show stelen op Lowlands? Dat kon van 2006 tot 2009 in de Magneetbar. Hier kon je zelf, wel verplicht verkleed, een optreden geven. Alle bijzondere bijdrages van het publiek werden beloond. Daarnaast waren er hier verschillende verrassingsoptredens.

Mike

Zoals je weet is Lowlands veel meer dan alleen een muziekfestival. Zo kon je van 2009 tot 2013 in de Mike terecht voor stand-up comedy en comedy-workshops voor een ouderwets potje humor.

ogoNONogo

Kun jij je de ogoNONogo nog herinneren? Misschien moet je even goed in je geheugen graven, want deze rock’kelder’ heeft alleen in 2010 op Lowlands gestaan. Je kon hier dag en nacht terecht voor jamsessies en werd af en toe verrast met een verrassingsoptreden.

Oh Mega!

De Oh Mega! is een ander voorbeeld van een Lowlands-one-day-fly. Dit was in 2015 een indie-discoclub, geïnspireerd op de cultfilm Barbarella. Overdag kon je hier terecht voor het wetenschapsprogramma Lowlands Science. Vanaf 2016 stond de Helga’s op de plaats van de Oh Mega! en twee jaar later de Sexyland.

Open Air Movie

In de buitenlucht genieten van film-klassiekers als School of Rock en Starsky & Hutch? In 2004 kon dit in de openluchtbioscoop de Open Air Movie.

Romeo

De naam Mike viel toch niet zo in de smaak voor het Comedy-stage, en dus werd deze in 2014 omgedoopt tot de Romeo. Klinkt al gelijk grappiger toch?

Sexyland

Sexyland is een feest voor wie z’n zintuigen graag oneindig geprikkeld heeft. Ieder uur vindt hier namelijk iets anders plaats. Nou is dat nog niet zo raar op Lowlands, maar het caliber producties is indrukwekkend. In Sexyland verwacht je poolparty’s, rodeo- en bokswedstrijden of natuurlijk een verrassingsoptreden. Aan het einde van een uur draait het podium om (met veel rook en lasers) en weet je nooit wat je er voor terugkrijgt.

Tïtty Twïster

In 2011 werd de Titty Twister geïntroduceerd op Lowlands. Klinkt misschien pijnlijk, maar eigenlijk was dit ‘gewoon’ een rock-‘n-roll bikersclub. Toegegeven, wel misschien met hier en daar een Titty… De naam komt van de gelijknamige bar uit de film From Dusk Till Dawn. Overdag werd deze tent ingezet voor het literatuurprogramma. Maar in 2014 was dit podium helaas voor het laatst.

https://www.youtube.com/watch?v=1IF8qZRfIS0

Tweede podium

Daar is-ie dan, de naam van het tweede podium tijdens de eerste editie van Lowlands in Biddinghuizen… het Tweede Podium! Gelukkig had de organisatie een jaar later wel meer inspiratie en werd het podium omgedoopt tot Bravo.

Watchdoc

In 2015 was daar eenmalige de Watchdoc. Een mini-bioscoop waar je documentaires van Oxfam Novib, Greenpeace en Amnesty International kon komen kijken.

X-Ray

Sinds 2005 kun je terecht in de X-ray, een grote loods waar je he-le-maal los kunt gaan op, soms experimentele, elektronische muziek. Zo stond hier in 2012 bijvoorbeeld Disclosure.

Zulu

Voor slechts een jaar heeft ook de laatste letter uit het NATO-alfabet een podium gehad: de Zulu. Deze kleine tent stond in 1997 direct naast de Alpha en was van de VPRO. Hier kon je terecht voor korte, akoestische sessies.

Lowlands 2021 From Home

Dit weekend geen Lowlands. Alweer. Dat hakt erin, maar aan ons allen de taak om de vibe van het door ons zo geliefde polderfestival springlevend te houden. Het is dus (toch nog) Lowlands-week op Festileaks. We pakken de hele week uit met tal van specials rondom Lowlands: van een online escape room, via een reeks terugblikken en artiest spotlights tot een verkiezing naar de beste LLine-up ooit. Share the LLove!

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.