Parels op de Poster: Sam Fender op Lowlands 2022

De headliners zijn de blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van een aantal video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Sam Fender op Lowlands 2022!

Sam Fender is een hartendief van het (Britse) indiepubliek. De jonge zanger uit Noordoost-Engeland heeft zich bewezen een indiefavoriet te zijn. Met nog maar twee platen op zak! Met melancholische en maatschappelijk kritische teksten spreekt hij veel jeugd aan. Vergelijkbaar met hoe Bruce Springsteen dat deed in zijn jongere jaren. Als Sam Fender met één iemand constant vergeleken wordt, dan is het wel met hem. Fender wordt dezelfde drive, melodische en sterke teksten toegerekend als The Boss. Zijn stem en zijn accent brengen je in vervoering. Zijn liedjes zijn meezingers die op geen enkel moment cliché worden. Hoog tijd dus dat wij de zanger toelichten met voorbeelden van zijn mooiste werk.

Publieksfavoriet

Sam Fender bezingt op melancholische wijze zijn jeugd en thuis. Met de nodige sociale kritiek. Zo ook in zijn eerste grote hit ‘Hypersonic Missiles’ wat een publieksfavoriet werd. Deze live versie speelde hij op de dag dat zijn debuutalbum bovenaan de Britse albumlijst kwam te staan. Hierdoor komt de vergelijking met Springteen en de E-Street Band al snel bovendrijven. Maar je ziet vooral het plezier en de kwaliteit van Fender. En hoe verliefd het publiek op hem is! Hij maakt aanstekelijke indiepop met een boodschap die veel mensen in het hart raakt.

Be Like Bruce

Dat Sam Fender zo vaak met Bruce Springsteen wordt vergeleken, is niet zo gek. De jonge zanger heeft muzikaal veel weg van Springsteen’s vroegere werk. Zeker door de manier waarop het publiek hem en zijn teksten omarmt. Deze zijn origineel en beschrijven de maatschappelijke kwesties van zijn jeugd en thuis. Net zoals The Boss dat doet. Fender omarmt de vergelijking door regelmatig een cover van Springsteen te spelen. Zoals zijn versie van ‘Atlantic City’ op Eurosonic 2018. Wellicht dat hij dit herhaalt op Lowlands dit jaar!

Kneiter van een hit

Sam Fender is een grote artiest in wording. Vergelijkingen met andere zangers heeft hij helemaal niet nodig. Zeker niet met tweede plaat ‘Seventeen Going Under’ en de gelijknamige hit. Debuteren met een knaller is één ding. Maar deze nog eens overtreffen met een kneiter van een indie klassieker is niet minder dan knap. Het kan even duren voordat je doorhebt waar het lied over gaat. Maar je zingt de woorden ‘Seventeen Going Under’ automatisch mee.

Waarom moet je kijken naar Sam Fender op Lowlands 2022? Hij maakt aanstekelijke indierock met Amerikaanse roots, gespeeld met een gedrevenheid op het podium waar je u tegen zegt. Met enkele hits paraat blijkt Fender over een bewijsdrang te beschikken waardoor de show wel fantastisch moet zijn. Sam Fender is een artiest om in de gaten te houden. Deze man is een gouden toekomst beloofd.

Lowlands 2022

Lowlands 2019 Sfeer / Alpha
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

A Campingflight to Lowlands Paradise of kortweg Lowlands is een driedaags muziekfestival dat sinds 1993 jaarlijks in Biddinghuizen (Flevoland) gehouden wordt. Naast muziek is er nog een heel wat andere dingen te beleven. Zo kun je je verdiepen in literatuur, film, cabaret, ballet, theater en strip. Keuze genoeg dus. Afgelopen twee edities gingen niet door, door de coronapandemie. Wie we volgend jaar op de planken gaan zien, is nog even afwachten.

  • Locatie: Biddinghuizen, Nederland
  • Datum: 19, 20 en 21 augustus 2022
  • Tickets: €255,- inclusief servicekosten
  • Meer informatie vindt je terug op de site van het festival.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Verkoop start 04 Feb 11:00.