Van onweersbuien tot hittegolven: hoe gaan festivals om met het weer?

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Wie aan festivals denkt, zit meteen met z’n hoofd bij allerlei zonnige kleurrijke beelden. Maar de realiteit is niet altijd zo positief. Festivals krijgen regelmatig te maken met bijzonder slecht of juist iets té goed weer. Als festivalorganisatie zul je overal op voorbereid moeten zijn. In dit artikel bespreken we 6 elementen die jij misschien voor lief neemt, maar waar festivals goed over na moeten denken.

Check ook: Webinar van Infoplaza over weerbewaking bij festivals

Extra drinkwater

Bij warmer weer doet een festival er goed aan om te voorzien in extra drinkwater. Er zijn veel verschillende manieren voor een festival om dat te doen. Bij de EHBO-post zit het sowieso wel goed, maar daarnaast kan bijvoorbeeld worden toegestaan dat men gratis flesjes mee mag nemen of door water relatief goedkoop te maken. Op Pinkpop deelt sponsor WML regelmatig gratis drinkwater uit bij speciale barren wanneer de temperatuur richting het tropische gaat.

Zonnebrandcreme

Waar veel zon is, moet zonnebrandcreme zijn. Festivalgangers zijn over het algemeen de hele dag buiten en hebben een grote kans om te verbranden als ze zich niet insmeren. Festivals kunnen hierop inspelen door bijvoorbeeld mensen een tubetje zonnebrandcrème te geven bij binnenkomst. Op sommige festivals lopen speciale ‘insmeerteams’ rond om mensen in te smeren, zoals op Mysteryland. Een minder grote ingreep voor festivals is om waarschuwingsborden neer te zetten dat men zich moet insmeren. Door continu te herinneren blijft het top-of-mind bij bezoekers.

Schaduwplekken

Het beste beschermen tegen de zon blijft natuurlijk het vermijden ervan. Standaard zijn er op de meeste festivals weinig schaduwplekken, omdat ze vaak plaatsvinden op open velden of weilanden. Een organisatie moet dus heel bewust nadenken over het creëeren van schaduwplekken, en mogelijk zelfs nog een paar extra doeken bestellen als het er vlak voor het festival naar uitziet dat het wel erg warm wordt. Een bijkomend voordeel: de schaduwplekken zijn vaak ook schuilplekken op het moment dat het onverhoopt toch regent.

Poncho’s

Genoeg over de hittegolven. Het weer kan ook de andere kant op slaan en met bakken uit de lucht komen. Een festival moet in de dagen voor het festival goed weten of er (veel) regen wordt voorspeld, want in dat geval kan er een flinke run op poncho’s worden verwacht. En die moeten er dan natuurlijk wel zijn om bezoekers tevreden te houden.

Bliksemafleiders

In 2016 vielen 51 gewonden op Rock Am Ring door een blikseminslag, waaruit maar weer blijkt wat het gevaar is van noodweer op festivals. Festivals in steden hebben het geluk dat er veel hoge objecten aanwezig zijn die de trefkans van bliksem op het terrein kunnen verkleinen, maar wie een evenement organiseert op een open veld doet er goed aan na te denken over bliksemafleiders.

Plaatsing van stages

Weer kan onverwacht omslaan en zeker bij grote festivals is het dan onmogelijk om in korte tijd tienduizenden mensen een plek te laten vinden waar zij kunnen schuilen. Het is dus zaak om daar van tevoren al goed over na te denken. Festivals kunnen bijvoorbeeld bij de selectie van tenten gaan voor grote stormbestendige tenten met sluitbare wanden. Vervolgens is het ook belangrijk om te kijken aan welke kant de opening van de tent wordt neergezet, afhankelijk van de windrichting. Tijdens de opbouw van een festivalterrein is vaak al wel duidelijk vanuit welke richting de wind waait. Om eventueel harde wind tijdens noodweer niet vol de tent in te laten waaien is het raadzaam de opening niet aan de kant vanwaar de wind waait te plaatsen, maar aan de tegenovergestelde zijde.

Weersverwachting

Kortom, het weer heeft een grote impact op de organisatie van festivals. Er zijn veel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden om een evenement veilig te organiseren. En ook als de voorbereidingen eenmaal getroffen zijn blijft het zaak om vlak voor en ook tijdens het festival in contact te blijven met een metereoloog om onverwachte situaties te voorkomen.

Mocht je hier meer over willen weten, organiseert Infoplaza (bekend van o.a. Weeronline) op 24 mei een webinar over weerbewaking voor festivals. Hierin wordt verteld wat de invloed is van extreme regen, droogte en hoge of juist zeer lage temperaturen en hoe je daar op kan inspelen. Klik hier om je aan te melden.

Over de auteur ✍️

Festileaks Redactie

Op Festileaks lees je het laatste festivalnieuws, deel je ervaringen op het Festival Forum of doe je inspiratie op. Festileaks drijft op een levendige community, zowel voor als achter de schermen, dat zijn best doet om dat fijne festivalgevoel niet alleen in die paar weekends, maar het hele jaar door aanwezig te laten zijn.

Meer van Festileaks