Pixies op HEAR HEAR!: een portret in vier platen

Na een felgesmaakte doortocht op Rock Werchter spelen de Pixies vanavond en morgen in een uitverkochte Melkweg, en nu zondag 14 augustus op het nieuwe festival HEAR HEAR! Wil je graag meer van hen horen? Begin dan bij deze platen!

Come On Pilgrim (1987)

Het debuut van de Pixies is geen volwaardig album, maar een ep van amper 21 minuten. Er staan niettemin acht fantastische songs op, die samen meer ideeën, variatie en durf bevatten dan veel platen die drie keer zo lang duren. Alleen al die wonderlijk weirde openingstrack, ‘Caribou’, waarin zanger Black Francis eerst de titel laat loeien als een rund en dan als een bezetene ‘Repent!’ begint te schreeuwen, of de anderhalve minuut geschifte Spaanstalige surfrock van ‘Isla de Encanta’. Pilgrim is nog niet voorbij of je wil ‘m al helemaal opnieuw horen.

Live-favorieten: ‘Caribou’, ‘Nimrod’s Son’, ‘Isla de Encanta’
Line-up: Black Francis, Joey Santiago, Kim Deal, David Lovering
(muzikanten die nog steeds mee optreden staan in het vet)

Surfer Rosa (1988)

Ook Surfer Rosa schiet meteen uit de startblokken, met de voortrazende drums, beukende gitaren en laconiek gewelddadige teksten van ‘Bone Machine’ tot ‘Broken Face’, vier songs in 9 minuten. Nadien kalmeert de band voor enkele meer radiovriendelijke songs als ‘Gigantic’ – geschreven en gezongen door Kim Deal, die er op Werchter helaas niet bij zal zijn – en ‘Where Is My Mind?’. Dit album was één van de eerste wapenfeiten van producer Steve Albini (Shellac), die in de jaren 90 een stevige stempel zou drukken op de klank van de rock.

Live-favorieten: ‘Where Is My Mind?’, ‘Vamos’, ‘Bone Machine’
Line-up: Black Francis, Joey Santiago, Kim Deal, David Lovering

Doolittle (1989)

De Pixies zijn een band met ontzettend veel goede songs die gelukkig niet al te lang duren, en ze verliezen bovendien geen tijd met getater tussendoor. Op Dour speelde de band in 2016 maar liefst 29 songs, waaronder 10 van dit fantastische album vol bevreemdende maar meezingbare klassiekers als ‘Debaser’, ‘Wave of Mutilation’ en ‘Monkey Gone to Heaven’. En dan heb je nog enkele eigenaardige parels te goed, met de loungy croon van drummer David Lovering in ‘La La Love You’, de geflipte R&B-flirt ‘Hey’ en de folksong ‘Silver’.

Live-favorieten: ‘Wave of Mutilation’, ‘Gouge Away’, ‘Monkey Gone to Heaven’
Line-up: Black Francis, Joey Santiago, Kim Deal, David Lovering

Bossanova (1990)

Het derde album van de Pixies werd niet echt goed onthaald toen het uitkwam. Kim Deal was toen al vooral met The Breeders bezig, en de plaat klonk hier en daar misschien wat minder grensverleggend en soms zelfs een beetje saai. Maar Black Francis en Joey Santiago vinden dit zelf nog steeds hun beste plaat, en wie Bossanova vandaag opnieuw beluistert kan alleen maar vaststellen hoe verwend rockfans toen waren. Na dit album volgde er nog één, en dan meer dan 20 jaar niks. Maar de invloed van de band zou nog decennia nazinderen.

Live-favorieten: ‘Velouria’, ‘Rock Music’, ‘Ana’
Line-up: Black Francis, Joey Santiago, Kim Deal, David Lovering