Dance voor Dummies: 18 elektronische subgenres uitgelegd

Vanaf woensdag 22 oktober is het 5 dagen lang dansen geblazen in onze hoofdstad. Op Amsterdam Dance Event neem je namelijk een diepe duik in de wondere wereld van de dancemuziek. Van Techno tot Trap en van Disco tot Drum & Bass: we nemen je graag mee op een ontdekkingstocht langs alle subgenres die je op ADE 2022 kan beluisteren. Telkens geven we een korte omschrijving, een kenmerkende track voor dat genre én een suggestie voor een ADE-event waar je het kunt ervaren. Dansen maar!

Vooropgesteld: in de muziekscene is in hokjes denken maar een lastige opgave. Vaak zijn artiesten actief binnen meerdere genres, of vertoont één enkel nummer zelfs kenmerken van meerdere stijlen. Het is daarom eigenlijk onmogelijk om een sluitende definitie van onderstaande stijlen te formuleren, maar vooruit, we wagen een poging, omdat er gewoon zóveel moois en divers te ontdekken is.

Afrobeats

Afrobeats is een verzamelterm voor West-Afrikaanse dancemuziek met een kenmerkend voortstuwend drumritme, vergelijkbaar met de ritmes die voortkomen uit klassieke Afrikaanse percussie zoals de djembe. Het genre is erg breed en kan enerzijds erg uitbundig zijn en neigen naar commerciële hiphop, maar er zijn ook diverse, meer minimalistische stromingen die zich op een wat meer dance-georiënteerd publiek richten. Die laatste zal op Amsterdam Dance natuurlijk vooral de nadruk krijgen.

ADE 2022 Tip voor Afrobeats liefhebbers:

 • Evenement: Tribes
 • Datum en tijd: vrijdag 21 oktober, 19:00 – 06:00
 • Waar: Paradiso
 • Lineup: Nog niet bekend
 • Tickets: uitverkocht, dus houd Ticketswap in de gaten

Ambient

Ambient is een stijl die zich meer richt op het creëren van soundscapes en sfeer in plaats van commerciële tracks met een duidelijke structuur met opbouw en drops. De klanken zijn vaak natuurlijk en organisch, daarom wordt Ambient muziek vaak gedraaid in ‘Chill-out zones’ of in de zeer vroege ochtend, als de laatste overgebleven dansers afdalen van hun roze wolk en weer worden geconfronteerd met het aardse bestaan.

ADE 2022 Tip voor Ambient liefhebbers:

 • Evenement: Holy Other
 • Datum en tijd: donderdag 20 oktober, 20:00 – 22:00
 • Waar: Waalse Kerk
 • Lineup: Holy Other
 • Tickets: ze zijn er nog, voor €20,15

Acid

Een soort quirky, borrelend, pruttelend geluid dat uit de Roland TB-303 synthesizer komt is eind jaren 80 de basis voor wat later Acid House zou worden. Of de term Acid house nu zijn oorsprong vindt in het nummer ‘Acid Trax’ van Phuture of het gebruik van psychedelische drugs in de clubs waar de muziek gedraaid wordt: het brengt dansvloerbezoekers in ieder geval stevig in vervoering dankzij het gebruik van vrolijke en energieke samples. Het is niet voor niets dat dit subgenre van de dancemuziek een smiley als symbool krijgt toegedicht.

ADE 2022 Tip voor Acid liefhebbers:

 • Evenement: Joost van Bellen gaat door: Vitalic Live
 • Datum en tijd: vrijdag 21 oktober, 18:00 – 22:00
 • Waar: Melkweg
 • Lineup: Vitalic, Baby’s Berserk
 • Tickets: de laatste kaarten zijn nu beschikbaar voor € 23 (exclusief Melkweg-lidmaatschap)

Breakbeat

De term ‘Breakbeat’ komt uit de vroege Funk en Disco platen waarbij op enig moment in het lied alle instrumenten stoppen met spelen. Enkel de percussiesectie vult dan de leegte met een markante ‘drumfill’. Een sample van zo’n ‘breakdown’ vormt vaak de basis voor een nieuwe dancetrack. Daardoor is het drumpatroon vaak wat een Breakbeat-track herkenbaar maakt.

ADE 2022 Tip voor Breakbeat liefhebbers:

 • Evenement: lone Records: Afra, Serge, Anthony Rother
 • Datum en tijd: vrijdag 22 oktober, 23:00 – 05:00
 • Waar: Radio Radio
 • Lineup: Afra, Serge en Anthony Rother dus
 • Tickets: de laatste kaarten zijn nu beschikbaar voor € 21

Big Room House

Rond 2010 wist Big Room House in rap tempo de hitlijsten te bestieren. Het werd al snel één van de meest becommentarieerde genres uit de dance-industrie. Dankzij de voorspelbare, bombastische en ‘over-the-top-drops’ wordt het subgenre vaak weggezet als ‘oppervlakkig’, ‘monotoon’ en ‘commercieel’. You love it or hate it. En laten we heel eerlijk zijn: de immense populariteit van Big Room festivals en events bewijst dat ook Big Room House gewoon een plek op ADE 2022 verdient.

ADE 2022 Tip voor Big Room House liefhebbers:

 • Evenement: AMF
 • Datum en tijd: zaterdag 22 oktober, 20:30 – 06:00
 • Waar: Johan Cruijff Arena
 • Lineup: onder andere de groten der aarde (en Nederland) Afrojack, Martin Garrix en Tiësto
 • Tickets: uitverkocht, dus check Ticketswap

Deep House

Deep House reikt terug tot het eerste beginsel van de Housemuziek, namelijk Philadelphia Soul. Muziek uit dit subgenre heeft vaak een funky, warme sound met een strak en dansbaar ritme. Vaak ontbreekt er een echte climax en een klassieke liedstructuur van couplet en refrein. Het is in feite één lange mix van groovy beats. Een kenmerkende eigenschap van Deep House zijn samples die naar een lagere octaaf zijn gepitcht. Daardoor lijkt het vaak of het stemgeluid ‘onder water’ is opgenomen. Het tempo van Deep House ligt gemiddeld rond de 120 bpm: je hoeft niet direct alles te geven, maar kunt je rustig laten meevoeren op een avondvullende dansreis.

ADE 2022 Tip voor Deep House liefhebbers:

 • Evenement: Sam Feldt & Jonas Blue present endless summer
 • Datum en tijd: zaterdag 22 oktober, 23:59 – 05:00
 • Waar: Melkweg
 • Lineup: Sam Feldt, Jonas Blue, Klangkarussell en meer
 • Tickets: de laatste kaarten zijn beschikbaar voor 23 euro

Disco

Disco vindt zijn oorsprong begin jaren 70 in de Verenigde Staten, dat net de Vietnamoorlog achter zich had gelaten. De Amerikanen waren na jaren van dood en verderf wel toe aan een feestje. En laat Disco daar nu hét perfecte genre voor zijn. Combineer een dominant, opzwepend ‘four to the floor’-rime, met meezing-diva-refreintjes, pakkende melodieën, sfeervolle strijkers en lichtvoetige songteksten en je hebt hét recept voor een extatische dansavond. Laat die discobal maar uit het plafond zakken!

ADE 2022 Tip voor Disco liefhebbers:

 • Evenement: A Disko Disko Dance Event
 • Datum en tijd: zaterdag 22 oktober, 23:00 – 05:00
 • Waar: Pacific
 • Lineup: REES, Nedda Sou en Disko Disko Soundsystem
 • Tickets: de laatste kaarten zijn beschikbaar voor 11 euro

Drum & Bass

De naam ‘Drum & Bass’ suggereert dat deze muziekstijl vooral een combinatie is van een drumsegment en een bassegment. Voor een groot deel klopt die redenering ook wel. Vroege Drum & Bass is namelijk ontstaan door het handmatig mixen van twee versnelde, bij elkaar passende platen uit verschillende genres. Eén van beide platen verzorgt een (sample van) een opgepompte Breakbeat track, terwijl de andere plaat daar een techno baslijn overheen legt.

Drum & Bassheeft een kenmerkende futuristische sound op een hoog tempo van ongeveer 160 tot 190 bpm. Het grootste verschil tussen Breakbeat en Drum & Bass is met name dat de eerste een natuurlijk drumpatroon probeert te imiteren, terwijl de laatste overduidelijk surreëel en synthetisch is.

ADE 2022 Tip voor Drum & Bass liefhebbers

 • Evenement: The North Quarter Label Night
 • Datum en tijd: donderdag 20 oktober, 23:30 – 05:00
 • Waar: Melkweg
 • Lineup: Lenzman, Redeyes, Satl en meer
 • Tickets: de laatste kaarten zijn beschikbaar voor 18,40 euro

Elektro

Dit subgenre dankt haar naam aan het kenmerkende elektronische karakter van de geluidjes die in de (vaak instrumentale) climaxen worden gebruikt. Vaak worden ook stemeffecten of autotune gebruikt op de beperkt aanwezige vocalen, zoals ook in bovenstaand voorbeeld. Daardoor lijkt het alsof deze door een computer is gegenereerd. Verwacht tijdens een Elektrorave veel futuristische, quirky, sci-fy geluidsgolven die je trommelvliezen teisteren.

ADE 2022 Tip voor Elektro liefhebbers:

 • Evenement: The Crave x HÖR
 • Datum en tijd: vrijdag 21 oktober, 23:00 – 08:00
 • Waar: RADION
 • Lineup: Elli Acula, ISAbellA, MARRØN en meer
 • Tickets: uitverkocht, dus check Ticketswap

House

Uiteraard is House één van de grote hoofdstromingen binnen de dance. De term ‘House’ is afgeleid van de naam van de club waar het allemaal begon: ‘The Warehouse’ in Chicago. Dankzij de opkomst van de drumcomputer eind jaren 80, wordt het ineens mogelijk om zonder vooropleiding maar vooral op gevoel een danstrack in elkaar te draaien. Hierdoor gingen veel producers in spe op hun zolderkamertje aan de slag met de kenmerkende vierkwartsmaat. Binnen no-time ontplofte de elektronische dansscene. Eenheid, liefde en acceptatie zijn thema’s die vaak terugkeren binnen het genre. Deze boodschap is van alle tijden en daarom is House nog altijd hofleverancier van de meeste mainstages op de grotere dancefestivals.

ADE 2022 Tip voor House liefhebbers:

 • Evenement: DGTL ADE: We Still Believe
 • Datum en tijd: zaterdag 22 oktober, 12:00 – 22:00
 • Waar: NDSM Warehouse
 • Lineup: The Blessed Madonna, Job Jobse, Roi Perez en meer
 • Tickets: uitverkocht, dus check Ticketswap

Minimal House

Minimal House (of Microhouse) vindt zijn oorsprong begin jaren 90 als een kruising tussen Minimal Techno, Bitpop en House. De stijl wordt gekenmerkt door repeterende synthesiser patroontjes die vaak door het hele nummer heen lopen. Vaak is er ook ruimte voor een zanglijn, maar deze beperkt zich over het algemeen tot monotone samples van een of enkele woorden die ook regelmatig worden herhaald. Er is weinig opsmuk in de vorm van melodielijntjes of instrumentatie, maar dat deed de naam vast wel al vermoeden.

ADE 2022 Tip voor Minimal House liefhebbers:

 • Evenement: Secret Artists in Residence
 • Datum en tijd: zaterdag 22 oktober, 19:00 – 23:00
 • Waar: Melkweg
 • Lineup: MAAJI, Nadia Struiwigh, Pitto en Ultrastation
 • Tickets: de laatste kaarten zijn beschikbaar voor 17,25 euro

Minimal Techno

Minimal-Techno en Minimal House lijken op elkaar maar verschillen voornamelijk in tempo en accenten. Het gemiddelde tempo van Minimal Techno ligt tussen de 125 en 130 bpm. Waar Minimal House vooral focust op de voortslepende en dansbare beat, richt Minimal Techno zich wat meer op de middenfrequenties en is daardoor soms net ietsje zweveriger.

ADE 2022 Tip voor Minimal Techno liefhebbers:

 • Evenement: DGTL ADE: Floating Points, Fatima Yamaha, and more
 • Datum en tijd: zaterdag 22 oktober, 19:00 – 23:00
 • Waar: Melkweg
 • Lineup: o.a. Fatima Yamaha, Floating Points, Jayda G, Logic1000, Maribou State, Palms Trax
 • Tickets: de laatste kaarten zijn beschikbaar voor 17,25 euro

Progressive House

Bij Progressive House tracks ligt de nadruk vooral op de melodielijn. Progressive House lijkt veel op Trance, maar is over het algemeen wat dromeriger en donkerder. De zang is nadrukkelijk aanwezig, maar is niet euforisch. Nummers worden vaak laagje voor laagje opgebouwd en blijven interessant door het regelmatig toevoegen en verwijderen van terugkerende elementen.

ADE 2022 Tip voor Progressive liefhebbers:

 • Evenement: Marc Benjamin & Friends ADE 2022
 • Datum en tijd: donderdag 20 oktober, 23:00 – 4:00
 • Waar: The Chupitos Club
 • Lineup: o.a. Billy the Kit, Burak Yeter, Chemical Neon, EWAVE, Marc Benjamin, Victor Tellagio
 • Tickets: de laatste kaarten zijn beschikbaar voor 15 euro

Psy-Trance

Psy-Trance (of voluit Psychedelic Trance) is een energiek subgenre binnen de dancemuziek met een gemiddeld tempo tussen de 135 en 150 bpm. Het heeft een kenmerkende percussieve ‘kick’ die vaak na een korte, vaak zweverige introductie als een solide dansbare basis fungeert. Psy-Trance is ontstaan in India, vandaar dat je er vaak oosterse invloeden of mantra’s in zult terughoren.

ADE 2022 Tip voor Psy-Trance liefhebbers:

 • Evenement: Minimal Collective ADE Sunday
 • Datum en tijd: zondag 23 oktober, 14:00 – 22:00
 • Waar: Doka
 • Lineup: Brent Jacko, LDS, Mama Snake, Spekki Webu, Sybil
 • Tickets: uitverkocht, dus houd Ticketswap in de gaten

Techno

‘Four on the floor’ en de vuisten in de lucht: op elke beat is het raak als het om Techno gaat. De ‘kick’ staat overduidelijk op de voorgrond en wordt aangevuld door een high-hat op elke achtste noot daartussen. Techno voelt door het minimalistische karakter, de relatief beperkte variatie en de donkere synthesizer patronen vaak wat sinister en onheilspellend aan, maar creëert daardoor wel een vuige sfeer. Alsof het feestje onder de grond plaatsvindt in een zompige maar euforische partygrot.

ADE 2022 Tip voor Techno liefhebbers:

 • Evenement: DGTL ADE: Dax J, Paula Temple, KI/KI, and more
 • Datum en tijd: zaterdag 22 oktober, 23:00 – 7:00
 • Waar: NDSM Warehouse
 • Lineup: Dax J, Paula Temple, KI/KI, Vladimir Dubyshkin, Kobosil
 • Tickets: Uitverkocht, dus hou Ticketswap in de gaten

Tech-house

Tech-house combineert het dansbare en meeslepende van House met een vleugje vuur uit de Techno. De kicks in Tech-house zijn vaak iets korter en feller dan die in een houseplaat. Daarentegen is Tech-house wel wat lichter verteerbaar, kleurrijker en vrolijker dan het ietwat lugubere techno.

ADE 2022 Tip voor Tech-house liefhebbers:

 • Evenement: SW presents Solid Grooves
 • Datum en tijd: zondag 23 oktober, 13:00 – 23:00
 • Waar: NDSM Scheepsbouwloods
 • Lineup: o.a. Bassel Darwish, Chris Stussy, Dennis Cruz, Hot Since 82, Janeret, Julian Anthony
 • Tickets: de laatste kaarten zijn beschikbaar voor 48,89 euro

Trance

‘In trance zijn’: een intens gevoel van euforie en gewichtsloosheid, alsof je zweeft in een parallel universum. Dat is het sfeertje dat Trancemuziek probeert neer te zetten. Het is een constant muzikaal spel tussen opbouwen en vereenvoudigen, tussen sferische, minimalistische strijkers en meedogenloos energieke drops. De orgel-achtige synthesizer melodieën zijn vaak het kenmerkendst in trancemuziek. Wat dacht je de uiterst euforische riedeltjes van onder andere Faithless, Armin van Buuren en Tiësto?

ADE 2022 Tip voor Trance liefhebbers:

 • Evenement: TranceParty:100%Dost!
 • Datum en tijd: vrijdag 21 oktober, 23:59 – 6:00
 • Waar: Parallel
 • Lineup: Evian Christ, Himera, Klubbheads, Mechatok
 • Tickets: de laatste kaarten zijn beschikbaar voor 22 euro

Trap

Trap is een relatief nieuwe stroming binnen de dancemuziek en is het elektronische broertje van de Southern hip hop stijl. De kenmerkende hip hop beat vormt de basis en wordt aangevuld met elektronische instrumentatie om samen te smelten tot donkere, agressieve melodieën. Toen een filmpje met het nummer ‘Harlem Shake’ op de achtergrond in 2013 een knaller van een internetmeme werd, maakte de wereld in één klap kennis met de wondere wereld van de Trapmuziek.

ADE 2022 Tip voor Trap liefhebbers:

 • Evenement: Liquid Ritual x DEKTORA: A Wave Showcase
 • Datum en tijd: zaterdag 22 oktober, 21:00 – 3:00
 • Waar: Desmet Studio’s
 • Lineup: Barnacle Boi, Deadcrow, Juche, Kareful, Skeler
 • Tickets: Uitverkocht, dus houd Ticketswap in de gaten
Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO Logo

Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO 2022

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 19-20 oktober 2022
Line-up
Eric Prydz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy