De hype rond Fred Again.. explained

Hij maakte dé song van 2021 en wie op Lowlands 2022 was, zag dat de Heineken veel te klein was voor Fred Again.. Zijn show in de AFAS Live was ook te zuinig ingeschat. Ruim 10.000 mensen zochten op TicketSwap nog naar een mogelijkheid om erbij te zijn. Rond zijn shows zijn er mysterieuze afters met grootse en geheieme gastoptredens. Wie is die producer uit Londen en hoe doet hij dat allemaal?

Begin januari boekte Fred samen met Four Tet en Skrillex een venue in Londen. Dankzij één aankondiging op zijn Instagram story verkocht het feest binnen twee minuten uit. Daarom deden ze het daarna nog maar twee keer. Who needs a booking agency anyway? Wie is Fred Again.. precies en hoe groot is die hype eigenlijk?

Wie is Fred Again..?

Fred Again.. is een 29-jarige artiest, producer en muzikaal tovenaar die sinds 2020 ook muziek onder zijn eigen naam uitbrengt. Daarnaast zit de Brit achter de knoppen van muziek van o.a. FKA twigs, Eminem, Stormzy en Charli XCX. Denk aan tracks als ‘Own It’ van Stormzy, ‘Shotgun’ van George Ezra en het album = van Ed Sheeran.

Frederick Gibson zit eigenlijk nooit stil en is constant op zoek naar nieuwe wegen om zijn creativiteit te uiten. Wat hem echt origineel maakt is dat hij veel samples gebruikt uit zijn ‘echte leven’. Hij vindt samples op social media, op straat en in het OV. Maar ook soundbites uit eigen vriendenkring worden gretig door hem opgenomen. Hij gebruikt momenten uit zijn leven om te koesteren in zijn muziek. Als je een mooie quote hebt of goed kunt zingen kan het dus zomaar zo zijn dat Fred Again.. jouw stem in zijn volgende track uitbrengt. 😉

Fred Again… verovert Boiler Room record

Eén van Fred Gibsons meest memorabele optredens is misschien wel in de Boiler Room (opgenomen in Londen). Op deze plek laten upcoming (en de beste der aarde) dj’s zien wat ze kunnen. Via dit kanaal kun je mogelijk een miljoenenpubliek bereiken. Inmiddels staat de teller op ruim 12 miljoen views en daarmee staat hij aan de top van meest beluisterde Boiler Room sessies van 2022. Het publiek dat bij de set aanwezig is gaat net als Fred Gibson zelf helemaal aan op de muziek. Als de muziek per ongeluk gemutet wordt door een fan laat Fred zijn sympathieke kan zien. Geen probleem en gewoon weer verder dansen alstublieft!

Albums en originaliteit tijdens de pandemie

Actual Life part 1 en 2 zijn tijdens de pandemie gemaakt en uitgekomen. Een muzikaal dagboek waarbij die dagelijkse fragmenten geweldig tot hun recht komen. Naast de covid-19 periode staan de albums ook in het teken van rouw en verwerking. Met nummers als ‘Marea (We’ve Lost Dancing)‘ raakt hij de luisteraars tot in hun tenen. Alles wat een muziekliefhebber in die twee jaar gemist heeft komt in die track aan het licht. Niet alleen dansen, maar ook het samenzijn met vrienden en het voor lief nemen van alles wat normaal was.

Het derde deel kwam 28 oktober 2022 uit. Een ode aan het weer samenzijn. Steeds herhalende mantra’s die ervoor zorgen dat je weer zin hebt om een feestje van het leven te maken. Het lijkt wel alsof alles wat Fred Gibson aanraakt verandert in goud. De piano, de samples, de dance: je wilt springen, dansen, meezingen en opnieuw Fred Again.. zien spelen.

Wat ook opvallend is bij Fred Again.. is dat hij zelf zijn social media inzet als de optimale promotie. Hij hoeft maar 1 story te plaatsen of iedereen die op dat moment in de buurt is snelt naar de ticketverkoop of een fysieke ontmoetingsplek. Zo ook voor de lancering van zijn derde album. De clip voor ‘Clara (the night is dark)’ is een samenvatting van de kracht die zijn community bij elkaar brengt.

Mysterieuze sets én afters

Inmiddels staat Fred bekend om zijn mysterieuze sets. Uit het niets kunnen ineens de grootste artiesten bij hem op het podium staan. Met Romy heeft hij een meerdere nummers, maar niemand had verwacht dat zij ook in Amsterdam (AFAS Live) op het podium zou staan. Begin januari kondigde hij een aantal sets aan in Londen die binnen minuten uitverkocht waren. Maar dat is niet alles, deze sets gaf hij samen met dubstepkoning Skrillex.

Fred heeft iets met overweldigende sets en draaien tot je niet meer kunt. Maar ook met het samenbrengen van mensen en draait daardoor ook graag met publiek direct om zich heen. Net als bij de Boiler Room de energie voelen, alle vibes opvangen. Daarom geeft hij na zijn zaalshows vaak ook nog een after in een club, om de fans nog extra te belonen. Via social media doet hij er vaak een casual aankondiging uit: in een aantal minuten komen mensen uit de hele stad naar een ‘geheime locatie’. Daar wil natuurlijk iedereen bij zijn. Hij bouwt zelf een mysterieuze hype rondom zijn shows. Bijzijn is meemaken.

The Smile op Down The Rabbit Hole 2022
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Fred Again.. headliner op Down The Rabbit Hole 2023

Voor een artiest die pas in 2020 zijn eerste tracks online gooide, gaat het heel hard met Fred Again.. En dat weet Mojo ook. Vorig jaar stond hij al in een overvolle Heineken tent op Lowlands 2022. Dit jaar zit hij op de troon van het Down The Rabbit Hole 2023 festival. Als headliner mag hij de Hotot betreden en het publiek de hype laten zien.

Hij werkt inmiddels alweer aan zijn vierde album wat de eigenlijke afsluiter van zijn trilogie van Actual Life moet worden. Iemand die in zo’n rap tempo platen uitbrengt en de wereld rondtourt.. het lijkt een wereldprestatie. En dat is het ook. Maar wacht maar, de fuore van Fred Again.. is pas net begonnen.