34 onvergetelijke momenten uit de Rock Werchter-geschiedenis

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Rock Werchter is één van de grootste festivals van Europa. Jaarlijks trekken meer dan 150.000 bezoekers naar de Belgische weide, waarmee het festival doorgaans uitverkocht is – of daar heel dicht tegenaan zit. Ook de editie van 2024 belooft legendarisch te worden. Nu we lekker aan het opwarmen zijn voor dit mooie festival, is dit een goed moment om terug te denken aan al die onvergetelijke momenten op Werchter door de jaren heen.

rock-blues-festival-werchter-1975

1. Een festivalticket voor slechts €2,50 (1975)

Ja, je leest het goed: in 1975 betaalde je maar 100 Belgische frank (omgerekend zo’n €2,50) voor een dagje Werchter! Voor deze editie gaan we meer dan veertig jaar terug. In totaal waren er 650 bezoekers. De bassist van Triggerfinger was er ook al bij, hij was roadie van Big Bill die destijds op het programma stond.

Image result for david byrne

2. Eerste Amerikanen op het affiche (1978)

Vanaf 1978 worden er behalve Belgische, Nederlandse en Britse artiesten ook Amerikanen geboekt. Talking Heads wordt al vroeg in het seizoen aangeboden en is op dat moment nog onbekend. Tegen de tijd dat ze op Werchter staan, is de single ‘Psycho Killer’ wereldwijd opgepikt en zingt iedereen mee. Wat een klapper! Inmiddels staat de teller van Amerikaanse acts al op meer dan 262.

Rock Werchter jaren 80 posters

3. De Werchter-weide floreert in de jaren 80

Wow, wat is het smullen op de Werchterse weide in de jaren 80. Wie had daar niet bij willen zijn? Wat te denken van U2 en Peter Gabriel in 1983. Of Lou Reed op het festivalpodium in ’84? Of de pioniers van Talk Talk die op het hoogtepunt van hun succes in 1986 Werchter aandoen? Zelfs Fatboy Slim was in ’87 al van de partij, maar toen nog gewoon als Norman Cook – bassist van The Housemartins.

4. De introductie van hiphop op een rockfestival (1990)

De heren van De La Soul scoren in 1989 een wereldwijde hit met ‘Me, Myself and I’ en touren in 1990 langs diverse Europese festivals. Ook Rock Werchter kan niet achterblijven en boekt de eerste hiphop-act in haar geschiedenis.

iggy pop gif

5. Waarom plastic flessen nu verboden zijn (1991)

In 1991 riep Iggy Pop het publiek op om massaal plastic flessen naar het podium toe te gooien. Het publiek luistert met alle plezier naar de oproep en een zee aan flessen in de lucht is het gevolg. Een paar uur later treedt Sting op. Zijn ‘Message In A Bottle’ is dan ook een mooie aanleiding om de oproep van Iggy Pop wederom gehoor te geven. Veel bezoekers eindigen bij de EHBO vanwege neusbreuken en lichte hersenschuddingen. Sindsdien zijn flesjes verboden op het terrein.

6. Na hiphop nu ook house op Rock Werchter (1991)

Na de succesvolle introductie van hiphop, besluit Rock Werchter haar horizon te verbreden. Deee-Lite was een uit New York afkomstige groep, die funky house maakte en werd vooral bekend met het nummer ‘Groove Is In The Heart uit 1990. Dankzij dat succes stond de groep op grote festivals als Roskilde, Rock in Rio én Rock Werchter.

7. Modder gooien naar Red Hot Chili Peppers (1992)

“If you love us, throw more mud”, riep Anthony Kiedis vanaf het podium. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Binnen een mum van tijd zat alles en iedereen onder de modder, inclusief Red Hot Chili Peppers en materiaal. Dagafsluiter Bryan Adams wilde pas het podium op wanneer alles helemaal schoongemaakt was. Helaas konden de buschauffeurs dat aan het einde van de dag niet eisen van de festivalbezoekers…

History UK vodka camping ozzy osbourne #ozzyandjack

8. Het festival groeit door (1994-1996)

In 1994 gaat de camping voor het eerst al op woensdag open. De danspasjes beginnen deze editie dus op de camping in plaats van op de weide. Inmiddels is de camping een heel imperium waarvan The Hive de grootste is. Een jaar later introduceert het festival een tweede podium, waardoor er op de festivalposter ineens meer ruimte is. En dat heeft de organisatie geweten: in 1996 bereikte Rock Werchter voor het eerst de magische grens van 100.000 bezoekers.

9. Naakte Flea (1996)

Beelden van het optreden van Red Hot Chili Peppers op Woodstock 1999 gingen direct de wereld rond. Niet zozeer vanwege de kwaliteit, maar omdat Flea compleet naakt zijn basgitaar bespeelde. Dit was echter niet de eerste keer. Flea speelt ook op Rock Werchter 1996 de festivalset helemaal naakt.

10. Wat. Een. Line-up (1997)


Wow… Rock Werchter heeft al jarenlang waanzinnige affiches. Maar de poster van 1997 lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Lucky bastards die in 1997 een kaartje kochten voor het festival konden in één weekend genieten van optredens van niemand minder dan David Bowie, Daft Punk en Radiohead!

music jump dj music festival coachella

11. Drie dagen dansen met ‘superstar dj’s’ (1999)

Het dubbelfestival Rock Torhout / Rock Werchter is niet meer. Daar staat wel tegenover dat Rock Werchter nu officieel een driedaags evenement is geworden. Reden voor een feestje dus! Voor het eerst wordt de festivalposter in kleur gedrukt en zijn daarop namen van dj’s te vinden. De dancehit ‘Hey Boy Hey Girl’ is dat jaar het festival-anthem. Het nummer is niet alleen de opener van de festivalset van The Chemical Brothers, maar komt o.a. ook voor in de sets van The Flying Dewaele Brothers (nu beter bekend als 2manydjs) en Fatboy Slim.

12. Drama in Roskilde, Pearl Jam zegt af (2000)

Tijdens het optreden dat Pearl Jam gaf op Roskilde, vinden negen mensen de dood in de mosh-pit door verstikking. Hierdoor zegt Pearl Jam het voorgenomen optreden in Werchter af en wordt de band vervangen door Live. Dit is niet de eerste keer dat de Amerikanen op het laatste moment toch niet naar Werchter komen: in 1992 werd de band vervangen door The Smashing Pumpkins. Na het drama is de veiligheid op veel Europese festivals aangescherpt.

13. Koninklijk bezoek tijdens 30e editie (2003)

Op de jubileumeditie in 2003 duurt het festival voor het eerst vier dagen. Metallica, Radiohead, Björk, Moby, Massive Attack, Coldplay en R.E.M. traden op en trokken 290.000 (!) festivalgangers, onder wie de Belgische prins Laurent. Hij komt op de zaterdag een kijkje nemen op het festival en wil Röyksopp absoluut niet missen.

Red Bull party friday weekend confetti

14. Het beste festival ter wereld (2004)

Hoera, een grote internationale erkenning voor Rock Werchter! In 2004 sleepte de organisatie een prestigieuze Arthur Award binnen in de categorie ‘Beste Festival Ter Wereld’. Grote spelers uit de internationale muziekindustrie kennen de prijs toe.

loop bike album pass kraftwerk

15. Kraftwerk en Eddy Merckx (2005)

Kraftwerk toont beelden van de jonge Eddy Merckx aan het einde van ‘Tour de France’ tijdens het concert. “Eddy! Eddy!”, klinkt het de hele tijd in de Pyramid Marquee tijdens het optreden. Ondertussen staan leden van New Order en The Chemical Brothers verbaasd te kijken in de frontstage.

Pearl Jam #pearljam #eddievedder #pearljamlive #pinkpop

16. Drie keer is scheepsrecht: Pearl Jam op Rock Werchter (2007)

Na afzeggingen in 1992 en 2000, staat Pearl Jam dan ein-de-lijk voor het eerst op Rock Werchter in 2007. Ze zijn dan al zeventien jaar actief en dat is te zien. Wat een legendarisch optreden! ‘Baba O’Riley’ van The Who spelen ze samen met Josh Homme. Laatstgenoemde stond met zijn eigen band – Queens of the Stone Age – op het festival. Ook de rest van de affiche is niet mis met onder andere Muse, Arctic Monkeys en Metallica.

17. Vlammend jaar (2010)

Vrijdag 2 juli 2010 gaat met een temperatuur van maar liefst 36 graden de boeken in als de warmste dag van Rock Werchter tot dan toe. Rammstein én Green Day doen daar nog een schepje bovenop en nemen een ware vuurwerkshow mee. Het is echter P!nk die de kroon spant. Haar show is een waar spektakel met rookkannonnen en vlammenwerpers. Ze springt van een kraan en zweeft – vastgemaakt aan lange kabels – ook nog eens vier minuten lang ondersteboven over de menigte.

Rock Werchter - The Barn

18. Derde podium (2012)

Rock Werchter breidt wederom uit. Er komt een derde podium bij genaamd The Barn. Een passende knipoog naar organisator Herman Schueremans (‘De Schuur’). Hier passen 14.000 festivalgangers in.

19. De wedergeboorte van Editors (2012)

Het concert van Editors op Rock Werchter 2012 was bijzonder en staat ook bij de bandleden nog in het geheugen gegrift. Mede-oprichter en gitarist Chris Urbanowicz maakt enkele maanden voor het festival bekend ermee op te houden. Vervanging werd geregeld zodat het grootste optreden tot dan toe van de band door kan gaan. De nieuwe Editors geven een ijzersterk optreden weg. “De basis voor Editors 2.0 is die avond op dat podium gelegd”, geeft zanger Tom Smith toe.

Sven Michiels Photography
Sven Michiels Photography

20. Voetbal op Rock Werchter (2014)

Voetbal valt vaak samen met Rock Werchter. Zo is in 2014 het WK gaande. Het wordt op grote schermen uitgezonden op North West Walls en The Hive. Zowel België als Nederland speelt op de zaterdag een kwartfinale. De Belgen verliezen van Argentinië, terwijl Tim Krul later op de avond de beslissende penalty pakt voor Nederland.

Op de achtergrond speelt niemand minder dan Pearl Jam. Niet alleen het publiek is bezig met voetbal ,maar ook de artiesten. Rage Against the Machine speelde in de jaren 90 al in een outfit van De Rode Duivels. Het Belgische Triggerfinger houdt in 2014 de score bij tijdens het optreden.

Fortarock publiek 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

21. Heel veel afzeggingen (2015)

Rock Werchter 2015 was de editie van de afzeggingen, maar ook de editie waarin het festival zich na 2014 herpakte. De bekendste afzegging is wel die van Foo Fighters, maar ook Ben Howard, Jessie J, Sam Smith, BADBADNOTGOOD en JD McPherson zegden allemaal hun optreden af. De organisatie heeft hard gewerkt een aantal mooie vervangingen gevonden. Zo kwamen Balthazar, Faith No More, Circa Waves en The Tallest Man On Earth allemaal graag naar Werchter als invaller.

Image result for macklemore

22. De awkward silence bij Macklemore & Ryan Lewis (2016)

Tijdens het optreden van Macklemore & Ryan Lewis is er tijdens het nummer ‘St. Ides’ ineens een luide plof te horen waarna het geluid compleet uitvalt. Het duo heeft zelf weinig door en staat ruim twee minuten te springen en te rappen op het podium. Awkward. Gelukkig maken ze het na een minuut of vijf weer helemaal goed en laten ze de festivalweide alsnog compleet losgaan met de songs ‘Can’t Hold Us’ en ‘Downtown’.

Rock Werchter 2016 - schoenenbegraafplaats

23. De schoenenbegraafplaats (2016)

In 2016 was het weer op de meeste festivals totaal niet gunstig. Zo ook op Rock Werchter. Campings werden voortijdig gesloten en er was overal modder. Niet alle schoenen kunnen hier tegen, helaas. Vol verdriet laten festivalgangers hun oude schoenen achter, omdat er écht niet meer mee te lopen is. Gelukkig ontstaat daarvoor de schoenenbegraafplaats, zodat er toch nog enigszins waardig afscheid kan worden genomen. Rest in peace, voetvrienden.

24. Geen houden aan de Belgische pop (2017)

Met Royal Blood, James Blake en Radiohead was de Main Stage-planning op vrijdag 30 juni 2017 om duimen en vingers bij af te likken, maar de jeugd was toch vooral te vinden in The Barn. Aan de populariteit van Bazart en Oscar and the Wolf staan geen grenzen en zelfs de grootste van de twee Werchtertenten is te klein om de gillende menigte onderdak te geven. Voor Oscar and the Wolf lijkt het slechts een kwestie van tijd voor ze het hoofdpodium mogen afsluiten.

25. Onverwacht afscheid van Chester Bennington (2017)

Jimmy Eat World, Blink-182, System Of A Down en Linkin Park als afsluiter. De derde dag van Rock Werchter 2017 was voor fans van het genre een walhalla. Die zaterdag kreeg helaas ook een sombere noot, want het was het laatste festivaloptreden van Chester Bennington. Vier weken na het optreden op Rock Werchter stapte de Linkin Park- frontman uit het leven. Hij was net 41 geworden.

Rock Werchter 2018
Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

26. Opnieuw uitbreiding festivalterrein (2018)

Rock Werchter blijft maar groeien. In aanloop naar de jaargang van 2018 zijn een hoop aanpassingen gedaan aan de weide. Wanneer je het vernieuwde terrein binnenkomt, valt het al meteen op dat de hoge bomen bij de Main Stage verdwenen zijn. In plaats daarvan staan er nu grote, kleurrijke plantenbakken met jonge boompjes.

Ook The Barn is sterk veranderd. Behalve dat het podium er van de buitenkant anders uitziet, is de tent vergroot. Vanaf dit jaar biedt hij ruimte aan maar liefst 20.000 bezoekers. Daarnaast is er deze editie voor het eerst een vierde podium te vinden, namelijk The Slope. Het podium ligt onder de helling die in 2017 werd geïntroduceerd.

27. Gorillaz-frontman Damon Albarn groot fan van Eden Hazard (2018)

Met de kwartfinale België – Brazilië in het vooruitzicht gaat het op de eerste dag van Werchter regelmatig over het WK Voetbal. Tijdens het optreden van Gorillaz, de afsluiter van de donderdag, blijkt dat Damon Albarn toch wel echt de grootste fan is van Rode Duivel Eden Hazard.

Gedurende de hele show gebruikt hij de naam van de voetballer, maar tijdens ‘Kids With Guns’ bereikt dit zijn hoogtepunt: de zanger verandert de titel van het nummer naar ‘Eden Hazard’ en verwacht van het publiek dan ook dat er luid meegeschreeuwd wordt. De aanmoedigingen van Albarn hebben geholpen: België won de wedstrijd met 2-1.

Rock Werchter 2019 - waterkanon
Photo: Festileaks

28. Warm, warmer, warmst (2019)

We zullen ons de warmte van Rock Werchter in 2019 nog lang herinneren. België kampt namelijk met een extreme hittegolf, met temperaturen van boven de 35 graden. De organisatie zette daarvoor een heus waterkanon in. De plannen om de hittegolf voor het publiek draaglijk te maken bestonden al geruime tijd. En deze bleken niet voor niets: de waterkanonnen waren zeer geliefd bij het publiek.

Tool
Photo: Travis Shinn

29. De langverwachte comeback van Tool (2019)

Twaalf jaar heeft het geduurd. In 2007 stond de legendarische rockband rond zanger Maynard James Keenan voor het laatst in België. Het publiek kwam om dan ook midden in de nacht met hoge verwachtingen richting de Main Stage van Rock Werchter. Na afloop van het optreden van TOOL bleken alle verwachtingen meer dan terecht.

De vele reacties op de social media gaan van ‘een show van de buitencategorie’ tot een ‘allesvernietigend optreden’. Het enige negatieve wat volgens jullie op te merken valt, is de beperkte interactie met het publiek.

Rock Werchter 2019 - processierups
Photo: Festileaks

30. De processierups ontpopt zich als headliner (2019)

Rock Werchter 2019 kent op voorhand zes headliners: P!nk, The Cure, TOOL, Florence + The Machine, Mumford & Sons en Muse. Gedurende het festival voegt een zevende publiekstrekker zich tot dit gezelschap, of beter gezegd: een publiekswegjager, namelijk de processierups. Dit beestje maakt in groten getale de bomen van de festivalweide onveilig, en met de uitvallende giftige haartjes betekent dat niet veel goeds voor de festivalganger. De organisatie voelt zich tot twee keer aan toe genoodzaakt een deel van het terrein te ontruimen om de dieren te kunnen verwijderen.

Photo: Ben Houdijk

31. Ziektes zorgen voor veel (bijna-)afzeggingen (2022)

De editie van 2022 deed menig festivalganger op het puntje van zijn stoel belanden. Zowel Metallica als Red Hot Chili Peppers moesten twee dagen voor hun optreden op Rock Werchter een show in het buitenland afzeggen vanwege ziekte. Het festival kroop echter door het oog van de naald: beide headliners stonden uiteindelijk gewoon op de planken in België. Sub-headliner Greta Van Fleet en Sam Fender bleven helaas steken in de ziekenboeg. Beide acts annuleerden hun optreden vanwege respectievelijk COVID en ontstoken keelamandelen. Gelukkig kwam Charles invallen en schoof Turnstile een plekje door.

Foto via @wraaf (Twitter)

32. De live-EHBO bij Goldband (2022)

De zin ”Ik kan nauwelijks op mijn benen staan” uit ”Noodgeval” was nooit toepasselijker. Goldband-frontman Boaz Kok belandde tijdens een verkeerde sprong niet ín, maar tussen het publiek en de barrières. Auw. De EHBO was gelukkig snel ter plaatse en behandelde zijn been, terwijl de beste man al liggend doorzong.

33. Spiderman x QOTSA (2023)

Queens of the Stone Age speelde voor de achtste keer op Rock Werchter. Al eerder had frontman Josh Homme een hilarische ontmoeting met een Spiderman in 2018. Helaas kon de Spiderman van toen dit jaar niet aanwezig zijn. Maar daar weet StuBru wel raad mee, Thibault trekt namelijk de stoute schoenen (of het Spiderman-pak) aan. Wat er dan gebeurt zie je hierboven.

Photo: Jokko for Rock Werchter

34. Een instrumentloze zondag (2023)

Erg opvallend afgelopen editie was dat op zondag nogal wat acts zonder instrumenten op het podium stonden. Billy Nomates stond helemaal alleen op de Slope terwijl er een tape liep met de instrumentale versies van haar nummers. Leuke songs, goede stem, prima moves, maar op zijn zachtst gezegd toch een beetje vreemd voor een rockact. Ook bij Lil Nas X, zondag op de main stage, waren geen instrumenten te bespeuren. Dat werd deels goedgemaakt door de show, maar dat hij nauwelijks live zong, ging ons toch een beetje te ver. Rosalía zong wel live en haar muzikantloze optreden was zodanig indrukwekkend dat ze één van de concerten van het weekend gaf. Het kan dus wel, zo’n show zonder band, maar die moet dan wel echt heel erg goed zijn.