Muse: de muzikale evolutie van de band in zes unieke geluiden

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Muse is nog altijd een graag geziene festivalact. De band gaat intussen al ruim 20 jaar mee. Wij nemen je mee in de muzikale evolutie van Muse in zes unieke geluiden.

Bijna elk jaar is de naam Muse wel ergens bovenaan een festivalposter te vinden. In 2025 krijgt de band de eer om op onder andere Pinkpop 2025 en Hellfest 2025 een dag af te sluiten. Waar sommige bands album na album hetzelfde kunstje herhalen doen Bellamy en co graag steeds iets nieuws. De veelzijdige sound in het oeuvre van het trio uit Teignmouth blijft zich uitbreiden. Wij nemen je mee in de muzikale evolutie van de Beste Festivalact Aller Tijden.

1. Piano en kerkorgel (Showbiz & Origin of Symmetry)

In het begin van hun carrière is er naast de gitaar, basgitaar en het drumstel al genoeg ruimte voor de piano. Doordat zanger Matt Bellamy klassiek geschoold is op het instrument, geeft dat een extra emotionele dimensie aan nummers als ‘Sunburn’. De complexe stukken op de piano zorgen voor een dramatisch en fragiel tintje aan de muziek.

Op het tweede album is er een prominente plek voor een ander instrument in het nummer ‘Megalomania’: het kerkorgel. Het nummer is opgenomen met een authentiek kerkorgel, wat kenmerkend is voor hun theatrale grootse, bijna sacrale, sound. Het incorporeren van het klassieke in een moderne rocksetting zorgt ervoor dat de band vergeleken wordt met Queen.

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

2. Kopstem (Origin of Symmetry)

Waar alternatieve rock vaak gedomineerd wordt door zwaardere stemmen is dat bij Muse minder het geval. In nummers als ‘Micro Cuts’ is er een ongelofelijk bereik te horen in de zang. De kopstem, falsetto, van Bellamy zorgt al vroeg voor vergelijkingen met Jeff Buckley en Radiohead-frontman Thom Yorke. De zang van de eerstgenoemde overtuigde Matt Bellamy dat het gebruik van zijn falsetto prima tot haar recht kwam in rockmuziek.

3. Fuzzy basloopjes (Absolution)

Op hun derde album Absolution vormt de basgitaar van Chris Wolstenholme vaak een krachtig fundament van de nummers. Zo mogen de fuzzy basloopjes op ‘Hysteria’ tot de meest herkenbare riffs op het instrument gerekend worden. Ook op ‘Stockholm Syndrome’ klinkt de basgitaar door het gruizige geluid van het effectpedaal Big Muff nóg zwaarder, bijna als een gitaar.

4. Kaoss Pad op Bellamy’s gitaar (Black Holes and Revelations)

Op de vierde langspeler maakt de rockband uit Teignmouth steeds meer gebruik van elektronica. Door de Kaoss Pad, ingebouwd op zijn gitaar, tovert Bellamy futuristische geluiden de wereld in. De Kaoss Pad geeft Muse een sci-fi karakter dat perfect past bij de onheilspellende thema’s op het album. Het apparaat functioneert zo niet alleen als technisch hulpmiddel, maar ook als creatieve uitbreiding van de instrumentale mogelijkheden.

Photo: Ben Houdijk

5. Dubstep-invloeden (The 2nd Law)

Op The 2nd Law breidt Muse haar elektrische invloeden nog verder uit. Op liedjes als ‘Madness’ en ‘The 2nd Law: Unsustainable’ laten synthesizers een nieuwe sound van de groep horen. Hoewel het even slikken is voor fans van het eerste uur, is de ontwikkeling hét toonbeeld van de evolutie van het geluid van de band.

Ook in dit geval sluit de sound weer goed aan bij de thema’s van het album. De agressieve elektronische invloeden reflecteren de chaos en de intensiteit van de technologische vooruitgang en maatschappelijke verval. Het sluit goed aan bij het dramatische karakter wat verweven is in al van hun muziek.

6. Double bass pedaal (Will of the People)

Op Will of the People keert Muse terug naar een agressievere en hardere rockstijl. Drummer Dominic Howard’s gebruik van de double bass pedaal is vooral kenmerkend in ‘Kill or be Killed’, waar de snelle en zware drumritmes het nummer een metal-karakter geven. Inspiratie voor het gebruik was het feit dat zijn, ook drummende, zoontje fan is van Slipknot. De toevoeging aan de drumkit van Howard geeft de band nóg meer vuur en energie tijdens de liveshows van de band.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2025

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 20-22 juni 2025
Tickets Dagkaarten vanaf €155. Combitickets vanaf €305. Kopen

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Beschouwt de Ziggo Dome als zijn huiskamer en staat steevast vooraan bij Interpol.

Meer van Ruben