Festivaldieet: wat te eten voor, tijdens en na een festival?

Het is kwart voor 12 ’s avonds op een random festival in juli ergens in Nederland. Nog een kwartiertje en deze heerlijke dag is alweer ten einde. De hele dag is de temperatuur niet onder de twintig graden gekomen en heeft het zonnetje vrolijk geschenen. Het enige waar je nog niet aan wil denken is de befaamde dinsdagdip, kater of moeheid de rest van de week. Ach, het was het toch waard, zullen je vrienden terecht opmerken. Toch moet je concluderen dat deze dag niet de gezondste uit je leven is geweest. Want wat voor gezonde etenswaren zijn er je lichaam nou in gegaan?

Met uitzondering van een banaantje tussendoor, waarschijnlijk alleen je stevige brunch om één uur ’s middags. Dat betekent dus dat je aardig wat maaltijden hebt overgeslagen. Urenlang dansen zonder voedzame stoffen is niet niks voor je lichaam. Wij begrijpen dit dilemma maar al te goed, daarom heeft Festileaks in samenwerking met Unity uitgezocht wat het beste festivaldieet is, zodat je 100% kan genieten en de rest van de week er wat minder futloos bij hangt. 

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Festileaks

Voor: leg een goede bodem

Het begin van je festivaldieet ligt waarschijnlijk nog thuis of op de festivalcamping. Het ontbijt is als voorbereiding absoluut je belangrijkste maaltijd van de dag. Wat je ook van plan bent te nuttigen, een goede bodem is het allerbelangrijkst. Op een lege maag zal de opname van alcohol en drugs veel sneller gaan dan met een volle maag. Als je door toedoen van een lege maag al om vier uur ’s middags op je top zit, ga je het einde van de festivaldag nooit meer meemaken. Bovendien gaat je maagwand er niet heel lekker op en kun je zelfs misselijk worden.

Koolhydraten, vetten en eiwitten

Met een stevige lunch vol koolhydraten, vetten en eiwitten zorg je ervoor dat alle andere stoffen geleidelijk worden opgenomen. Op deze manier kun je langer genieten. Deze maaltijd hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, want een aantal sneetjes brood met kaas, boter of eieren en een glas melk zijn al voldoende. Festivalfavoriet “broodje knak” past ook prima in het festivaldieet. Met name koolhydraten zorgen ervoor dat alcohol minder snel wordt opgenomen en je dus niet na twee uurtjes al straalbezopen rondloopt. Eet dus misschien maar een broodje extra.

De goede bodem die je met het ontbijt legt, heeft nog een voordeel: het zorgt voor een beschermlaagje aan de maagwand, waardoor je minder snel zal moeten overgeven. Hiermee kan jouw festivaldag sowieso niet meer stuk.

Food op Live is Live 2023. Photo credit: Thomas Heijligers /Festileaks

Tijdens: blijf je voedingsstoffen op peil houden

Het beste is om geen enkele maaltijd van de dag over te slaan, want als je de hele dag aan het dansen bent, heb je de energie en voedingsstoffen hard nodig. Soms wil je op een festival nog wel eens iets nuttigen waardoor je eetlust verdwijnt. Dit komt door een toename van de stoffen dopamine en serotonine.

Vooral toename van de laatste stof is in dit proces doorslaggevend. Serotonine is een neurotransmitter die onder andere het hongergevoel reguleert. Het stofje verzendt ‘berichten’ van de maag naar de hersenen, waarmee het vertelt of de maag vol zit of niet. Des te meer serotonine, des te minder hongergevoel.

Verlaagde speekselproductie

Daarnaast zorgen deze middelen voor een verlaagde speekselproductie, waardoor je nog moeilijker kan eten. Vooral het zout- oftewel natriumgehalte in je lichaam heeft hier onder te lijden. Om je natriumgehalte weer op peil te brengen, schrijft het festivaldieet voor dat het eten van wat zoute friet of andere gerechten met veel zout, een goed idee is.

Tijdens alcoholgebruik hebben veel mensen zin in een vette hap, zoals een frietje, kroket of frikandel. Hoe dit komt? Daar is weinig over bekend. Wetenschappelijk onderzoek heeft hier nog geen antwoord op weten te geven. Een theorie is dat je na alcoholgebruik minder remmingen hebt en je dus sneller toegeeft aan de behoefte om iets ongezonds te eten. Tijdens het feesten is het vooral van noodzaak dat je íets eet, alleen is het belangrijk dat je ook de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Kies daarom ook eens voor een fruitbakje, iets met rijst of een maaltijd met verse groente.

Photo: Kamiel Scholten (Down The Rabbit Hole 2015)

Na: zorg goed voor jezelf

Er zijn talloze theorieën die beweren een wondermiddel tegen een kater te hebben gevonden. Peren uit Zuid-Korea, kaki uit het Himalaya-gebergte, asperges uit Italië en andere exotische vruchten zouden het gevoel van hoofdpijn kunnen voorkomen. We zullen je snel uit deze droom helpen, want de kater is sowieso onvermijdelijk.

Het maakt niet uit wat je ontbeten hebt of wat je tussendoor voor gezond eten tot je hebt genomen. De schadelijke stoffen in stimulerende middelen zullen je hoe dan ook op een ‘hangover’ trakteren. Wat je wel kunt doen is je lichaam ‘helpen’ door bepaalde voedingsstoffen te eten die het herstelproces bevorderen.

Bepaalde antioxidanten kunnen de eventuele hersenschade veroorzaakt door stimulerende middelen helpen verminderen. Vitamine C, vooral vindbaar in groente en fruit, en vitamine E, vooral vindbaar in noten en plantaardige olie, zijn hier voorbeelden van.

Fruit, groente en thee

Omega-3 vetzuren vormen een belangrijk bestanddeel van de wanden van al je cellen. Ook zijn ze een grondstof voor bepaalde hormonen, je vindt het vooral in vis zoals zalm en haring maar ook in bijvoorbeeld walnoten. Fruit zoals een banaan, een sinaasappel of een kiwi is altijd goed. Dit zijn kleine maaltijden en ze zijn vooral na XTC gebruik relatief makkelijk te verteren. Groente zoals broccoli, vis zoals makreel en kruiden zoals peterselie en rode peper doen ook wonderen. Groene thee is raadzaam om erbij te drinken.

Tips

Nog een paar laatste tips om je met een festivaldieet maximaal voor te bereiden op een heftig dagje of weekendje uit:

  • Haal vooraf voldoende eten in huis of kook alvast een maaltijd welke je thuis alleen nog hoeft op te warmen. Na het festival heb je namelijk geen zin om nog de supermarkt in te gaan.
  • Voor recepten van allerlei lekkere en gezonde smoothies, shakes en soepen ga naar unity.nl
  • Zorg voor een goede bodem voor vertrek of kook alvast een maaltijd en neem die mee naar je festival.
  • Je ontbijt is het belangrijkste onderdeel van je festivaldieet. Antioxidanten en omega-3 vetzuren werken beter als ze van tevoren al in het lichaam zitten, in plaats van dat ze na het gebruik pas hun werk kunnen doen.

Ken je de Festival Cadeaukaart al?
Hét cadeau voor feestend Nederland, in te wisselen bij meer dan 1.000 festivals. »