Home Alle opdrachten Beschikbare opdrachten Raadsel: Burning Man is niet voor dommeriken

Raadsel: Burning Man is niet voor dommeriken

Als echte festivalganger droom je al jaren van een bezoek aan Burning Man. Het festival, dat midden in de woestijn plaatsvindt, is in mysteriën gehuld en is juist daarom een van de meest begeerde festivals ter wereld. Het is je gelukt om een ticket te bemachtigen en op je huurkameel hobbel je langzaam richting de festivalpoort. Je mijmert over de surprise act die vanavond op het hoofdpodium zal spelen.

Voor je doemt langzaam een kolossale vlakte op, waar de bezoekers als mieren door elkaar krioelen. Het meest mysterieuze festival ter wereld ontvouwt zich recht voor je neus. Het gedreun van de muziek klinkt dof, maar wordt langzaam zuiverder. Je loopt door de festivalpoort en meld je bij de ingang. De receptionist geeft je een plattegrond en een brochure. Uit de plattegrond blijkt dat Burning Man op een bijzondere manier is opgebouwd. De uitgestrekte festivalstad bestaat namelijk uit 5 kaarsrechte straten die van west naar oost lopen, gekruist door 5 straten die precies van noord naar zuid lopen. De festivalpoort bevindt zich in het uiterste noordwesten, de mainstage in het uiterste zuidoosten.

Je wil bijna richting de mainstage gaan hollen, maar besluit toch nog even de brochure door te bladeren. Maar goed ook, want je leest in de brochure dat er een bijzondere regel geldt op Burning Man. Je moet namelijk muntjes betalen voor elk straatblok dat je bewandelt. Daarmee wil de organisatie voorkomen dat het een heksenketel wordt. Voor elk blok dat je oostwaarts gaat, betaal je 2 festivalmuntjes. Voor elk blok dat je zuidwaarts gaat, verdubbelt het aantal festivalmuntjes dat je moet betalen. Wie had gedacht dat een festival dat bekendstaat om zijn ultieme vrijheid zulke beperkende regels op zou leggen?

Als doorsnee westerling heb je op dit moment geen stuiver op zak – je kon amper je kaartje betalen en had al zelf je boterhammen meegenomen. Het vervelende is dat je al twee straatblokken hebt gelopen van de festivalpoort naar de receptie. Je hebt dus op dit moment al 4 festivalmuntjes schuld. Daarnaast verbiedt de organisatie je om tweemaal dezelfde route af te leggen; je kunt dus niet zomaar terug. Wel mag je een weg die je eerder hebt afgelegd doorkruisen.

Gelukkig heeft de organisatie onlangs besloten een versoepeling door te voeren. Voor elk blok dat je westwaarts gaat, wordt je schuld verminderd met 2 festivalmuntjes. Voor elk blok dat je tenslotte noordwaarts gaat, wordt je schuld gehalveerd. Door deze versoepeling is het voor jou als arme festivalganger tóch mogelijk om de mainstage te bereiken. Welke route moet je lopen om met precies 0 muntjes schuld bij het hoofdpodium aan te komen?


Log in om deze opdracht te kunnen inleveren.