Home Alle opdrachten Beschikbare opdrachten Beeldquiz: Hoe goed is jouw Twents?

Beeldquiz: Hoe goed is jouw Twents?

Daar sta je dan, op de camping van Dauwpop. Natuurlijk kom je ieder jaar uiterst voorbereid naar de bossen van Hellendoorn om Oost-Nederland goed onveilig te maken. Je uitklapbare tent staat als een huis, de biertjes staan al lauw op je te wachten en de lyrics van elke band die je hebt omcirkeld op de festivalposter ken je al maanden uit je hoofd. Het enige waarmee je je vrienden nog mee zou kunnen imponeren is een goed woordje Twents. Want laten we eerlijk zijn: de makkelijkste taal is het niet. Gelukkig weet jij je staande te houden tussen de echte Twentenaren en is jouw festival-vocabulaire zo uitgebreid dat je Duo-Lingo wel achterwege kunt laten.

In deze quiz wordt dan ook jouw kennis van de Twentse taal en gewoontes op de proef gesteld. Laat je leiden door de vragen en gebruik het bijbehorende beeld als hint. Twents doar is niks mis met!

De vragen

1. Op Dauwpop bestaat een groot deel van het publiek uit echte Twentenaren. Maar hoe noemen Twentenaren zichzelf nu eigenlijk?

Mag Ik Een Stukje Van Jou Heerlijk Tucje? - Posts | Facebook

2. De gehele festivalervaring begint natuurlijk al thuis. De dag van tevoren heb je triomfantelijk je gehele inboedel weten in te pakken in een backpack en wat losse tassen. Maar het wordt een ander verhaal wanneer je jouw spullen – en die van al je vrienden – in de kofferbak van jouw Fiat probeert te proppen. Gelukkig sta je niet met je mond vol tanden. Wat is Twents voor: “Past dat in de kofferbak?”

Wat het gezicht van je kat verraadt over het karakter | Dieren ...

3. Eenmaal op Dauwpop aangekomen, kom je erachter dat er bij jouw gloednieuwe uitklapbare tent toch wat haringen missen. Hoe zeg je dat je iets bent vergeten in het Twents?

Neva Masquerade - lees meer over dit prachtige kattenras | zooplus

4. Na een tijdje heb je alles weten op te zetten en ben je klaar om je op het festivalterrein te begeven. Voor al het harde werk besluit je jezelf eerst te belonen met een ijskoud biertje. Wat klopt er niet aan deze foto?

Verbod op meer dan twee drankjes halen op festival' - Radar - het ...

5. Maar je kent jezelf. Eén biertje wordt meerdere biertjes en voor je het weet ben je helemaal van het (bos)padje af. Hoe zeg je in het Twents dat je een biertje teveel op hebt?

1000 Stockfoto's, Rechtenvrije 1000 afbeeldingen | Depositphotos®

6. Het festivalleven doet je door een roze bril kijken en naarmate de avond vordert zit je ook nog eens op een roze wolk. Je hebt een festivalliefde op het vizier. Na een tijdje praten kom je op de ultieme Twentse versiertruc. Wat zeg je?

Klassieke scooter geïsoleerd — Stockfoto

7. De ochtend na een festival valt altijd zwaar. Je hebt een kater. En honger. Uit pure wanhoop grijp je naar het eerste wat je tegenkomt in je inmiddels ravage van een tent. Het pak koekjes dat je open hebt laten liggen, heeft zich vermengd met bier; zompig. Hoe zeg je in het Twents: “Deze koekjes zijn zacht”?

Koekje stock foto. Afbeelding bestaande uit smakelijk - 19203984

8. Het festival zit erop en je voelt je voldaan. Niet iedereen heeft zich echter zo goed staande weten te houden als jij. Een vriendin zit er inmiddels helemaal doorheen en is niet wakker te krijgen. Hoe zeg je in het Twents: “Iemand is heel erg moe”?

Pruimen - Veggipedia

Log in om deze opdracht te kunnen inleveren.