Home Alle opdrachten Beschikbare opdrachten De Welcome To The Village-heldenquiz

De Welcome To The Village-heldenquiz

Wie denkt dat Welcome To The Village dit jaar niet doorging, heeft het mis. Logischerwijs ging het niet in oorspronkelijke vorm door. Er werd gelukkig wel een thuisfestival georganiseerd onder de noemer Village FM. Het thuisfestival stond in het teken van de helden van de festivalwereld. Naast de artiesten zijn dat namelijk ook de vrijwilligers en medewerkers die festivals mogelijk maken over de hele wereld. Met een speciale uitzendingen werden alle helden tijdens het originele festivalweekend in het zonnetje gezet. Check de website van Welcome To The Village om de shows terug te luisteren.

Maar hoe goed ken jij de helden onder de festivalartiesten? Je leest straks tien anekdotes, geschreven vanuit het perspectief van een artiest of iemand anders op het podium die een heldendaad verrichtte. Ze kunnen iets bovennatuurlijks doen of – net zoals de helden van deze corona-periode – mensen helpen. In het geval van een band wordt zowel de bandnaam als het bandlid goed gerekend. Tipje van de sluier: de held in het fragment hieronder komt natuurlijk als antwoord voor.

De Heldenquiz:

  1. Daar stond ik. Ik balanceerde op de uitzinnige, roze menigte. In mijn linker ooghoek zie ik iets op mij afkomen. Ik vang het, ik gooi het achterover. Rock’n’Roll!
  2. Graspop 2018. Eén van de grootste metalpodia ooit voor ons. Op een gegeven moment zie ik een festivalganger vallen, en de rest in de moshpit valt erover heen. Als iedereen opstaat blijft er eentje bewusteloos liggen. Ik denk niet na, leg de show stil, en vraag de beveiliging om hulp. Het publiek dat er omheen staat, werkt gelukkig goed mee. Ze maken ruim baan voor het medische team. Ook in een benauwde situatie hoort een festivalpubliek er voor elkaar te zijn en elkaar te helpen. “Best crowd ever”. Hierna namen we even pauze om bij te komen, maar daarna gaat onze set vol gas door.
  3. Eigenlijk dacht ik pas achteraf na over mijn eigen veiligheid. Het publiek moest eerst veilig zijn en daarvoor was ik hoog op het podium nodig. Niet de meest veilige plek tijdens een heftige onweersbui. Ik gaf het publiek instructies om bij de palen en andere bliksemafleiders weg te gaan en om het voorvak leeg te krijgen. Bizar hoe goed die-hard Metallica fans – die al de hele dag vooraan stonden te wachten – dat ook deden. Respect!
  4. Er is eigenlijk maar één nummer om de grootste vraag van het leven op te vragen. Dus als de vriend van één van mijn danseressen aan mij vraagt om dat op het podium tijdens dit nummer te doen, kan ik eigenlijk alleen maar “ja” zeggen. En mijn danseres ook.
  5. Daar lag ik, in Zweden, drie meter lager dan waar ik hoorde te staan. “I think I just broke my leg”. Natuurlijk wil ik de show afmaken, maar eerst moet mijn been rechtgezet worden. Dat gebeurt dan ook voordat ik de show afmaak. Eigenlijk is de grootste held van deze show de dokter die de rest van het concert mijn been vasthoudt.
  6. Ei! Au! Shirt uit en doorgaan.
  7. Die bewuste 22 mei was de moeilijkste dag van mijn leven. Na mijn concert was er een aanslag waarbij ook fans van mij omkwamen. Ik had er geen woorden meer voor dat zoiets op een concertavond voor kon komen. Ik moest twee weken later terugkeren om een benenfietconcert te geven en geld op te halen voor de stad en het Britse Rode Kruis. Een emotionele, maar mooie avond die nodig was voor de overledenen en nabestaanden.
  8. Dit had ik eigenlijk niet verwacht van een festival in Nederland. Ik twijfelde nog even om iets te zeggen toen ik het zag. Maar als iemand een crowdsurfende meid op ongepaste plekken vastpakt, moet je er iets van zeggen en er een punt van maken. Dit kun je gewoon niet meer laten gebeuren. Zoals ik toen al zei: “It is fucking disgusting and there is no place for that shit”.
  9. Als je veel geld verdient en je uit een arm land komt, moet je iets terugdoen. Tenminste, dat vind ik. Ik wil graag iets bouwen in het land waar ik vandaan kom, iets wat toekomstbestendig is. Een stad. Wel vernoemd naar mijzelf, ik blijf tenslotte de grote artiest. Daarnaast zorgde ik voor groene stroom, wat dorpen in Afrika elektriciteit moet geven. De stad moet ook nog voor eco-toerisme kunnen zorgen, zodat het volk er op een milieuvriendelijke manier aan kan verdienen.
  10. Sinds 2015 ben ik op Sziget te vinden en het hoogtepunt tot nu toe kwam in 2019. Ik denk eigenlijk niet dat er ooit nog iets overheen gaat komen op festivalgebied. Ik ging crowdsurfen, mocht het podium op, de gitaar van de headliner kapot slaan, en vereeuwigd worden op de eindfoto van het concert. Dit verhaal had je niet verwacht als je mij ziet.

Log in om deze opdracht te kunnen inleveren.