Home Alle opdrachten Beschikbare opdrachten Een headliner van een quiz: de Grote Sziget Kennisquiz!

Een headliner van een quiz: de Grote Sziget Kennisquiz!

Honderdduizenden bezoekers, duizenden bands, 27 edities, 7 dagen per jaar, 1 eiland. Over een iconisch festival als Sziget kan je – op z’n zachtst gezegd – veel vragen stellen. Door de jaren is het festival geëvolueerd van studentenbijeenkomst tot één van de grootste feestjes van Europa. Een mooie basis voor een headliner van een kennisquiz over dit roemruchte festival. Ken jij alle ins, outs en daartussenins rond dit Hongaarse feest? Ontdek hier hier.

1. ‘Sziget, The Island of Freedom’ is de volledige naam van dit festival. Maar de vrienden mogen gewoon ‘Sziget’ zeggen. Maar wat betekent Sziget eigenlijk?

2. In 1993 vond de eerste editie van dit festival plaats. Toen had het wel nog een andere, net iets minder internationaal klinkende, naam. Welke?

3. Sziget is een Hongaars festival. Logisch dus dat het grootste aantal bezoekers Hongaren zijn. Maar wat is de op-één-na best vertegenwoordigde nationaliteit onder de bezoekers?

4. Of je nu een Brit, een Amerikaan of een Indiër bent, eenmaal je op het Sziget festival bent, verandert je ‘nationaliteit’. Hoe worden bezoekers van het Sziget festival genoemd?

5. Muziek is het allerbelangrijkste op Sziget. Maar op dit festival is er nog zo veel meer te beleven. Wat kan je niet doen op deze plek? kunstwerken bekijken – waterpolo spelen – bungeejumpen – op een kameel rijden – naar een psycholoog gaan

6. Op een festival als Sziget gebeuren er magische dingen. Zo werd een rolstoelgebruiker ooit door een band gevraagd om op het hoofdpodium te zitten. Welke band was dit?

7. Sziget is groot. Enorm. Gigantikus. Zo valt het aantal podia niet op twee (!) handen te tellen. Hoeveel stages vind je precies op dit festival?

8. Het festival binnenstappen is al een ervaring op zich. Waar moet je doorheen voordat je het eiland der eilanden betreedt?

9. Van Nederland naar Boedapest is een heel eind. Gelukkig stelt Sziget een heuse trein ter beschikking waarin je al feestend de voorpret kan vieren. Hoe heet deze trein?

10. Door de jaren heen hebben er nogal wat legendes op dit Hongaarse eiland gespeeld. Wie uit dit rijtje heeft er eigenlijk niet gestaan? Rihanna – Lady Gaga – Prince – David Bowie – Nick Cave – Robbie Williams  

11. Het festival is niet alleen groot, het duurt ook lang. Gevolg: veel headliners. Hoeveel echte headliners (lees: die in het grootste, vetste font) stonden er bijvoorbeeld op de lineup van 2019?

12. Soms worden de grote namen echt opeengestapeld. Welke headlinewaardige act speelde vorig jaar nog een show vlak voor de Foo Fighters?

13. Festivals moeten gesponsord worden. Bij Sziget ging dat van 1996 tot 2001 zo ver dat de hoofdsponsor deel uitmaakte van de officiële festivalnaam. Welk merk was dat?

14. Zelfs tussen de shows door is het feest op Sziget. Zo heb je iedere dag om 19:00 uur een spectaculair thema-feest bij de main stage. Welk thema-feestje werd er nog niet gehouden? water gun party –  balloon party – beach ball party – colour party – flag party

15. Op festivals zijn ‘broodje kroket’, ‘friet stoofvlees’ en ‘twee bier’ grote culinaire classics. Ook op Sziget ga je die ongetwijfeld terugvinden. Maar wat is hét nationale gerecht van Hongarije, en ook zeker een aanrader op het festival?

16. Op Sziget vind je alles wat je maar kan wensen qua eten. Of het goedkoop is, dat is een tweede. Voor campingbevoorrading gaan veel festivalgangers naar een specifieke supermarkt vlakbij. Welke?

17. Op Sziget ben je nooit alleen. Sterker: je bent er met heel. Veel. Medefestivalgangers. Hoeveel mensen bezochten er bijvoorbeeld de afgelopen editie in 2019? 75.000 – 230.000 – 480.000 – 565.000 – 645.000

18. Doorheen de jaren worden de headliners op het festival steeds feestelijker en bekender voor een breed publiek. Al hebben fijnproevers nog steeds genoeg om vingers bij af te likken. Welke band uit Cincinnati stond vorig jaar zelfs als headliner op de planken?

19. Sziget kent een mengelmoes van verschillende nationaliteiten. Ook onder de artiesten. Welke Kosovaars-Britse popster, mét Albanese roots, stond er in 2018 en zou er ook dit jaar een show geven?

20. Dit jaar helaas geen Sziget. Maar we kijken vooruit. Hoe zeg je ‘tot ziens’ in het Hongaars?

Volg alles over Sziget op Festileaks

Sziget is één van de grootste festivals in Europa en had dit jaar voor de 28ste keer moeten plaatsvinden. Het festival duurt 7 dagen lang, trekt een publiek uit heel Europa en draait niet enkel om muzikale toppers. Ook de randactiviteiten mogen gerust headliners genoemd worden.  

In 2020 gaat het feest in Hongarije helaas niet door in verband met het coronavirus. Onder meer The Strokes, Kings of Leon, Calvin Harris en Dua Lipa stonden op het affiche. Of deze namen ook op de volgende editie staan, is nog onbekend. Ook op een datum voor 2021 is het nog even wachten. Ben je ongeduldig? Bekijk dan nu alle Festileaks artikels over dit prachtige festival.


Log in om deze opdracht te kunnen inleveren.