Home Alle opdrachten Beschikbare opdrachten Raadsel: durf jij de Biercantus op Indian Summer aan?

Raadsel: durf jij de Biercantus op Indian Summer aan?

Als je nog nooit een biercantus hebt meegemaakt, is Indian Summer de uitgelezen plek om het eens te ontdekken. Als om 20 uur het startschot klinkt, gaat het bolletje van de tapkraan omlaag en komt het ook niet meer omhoog voordat de laatste feestvierder al lallend de tent uit zwalkt.

Samuel, Boy, Thijs, Ruben en Jeffrey zijn samen op de biercantus op Indian Summer. Ze ontvangen bij binnenkomst een programmaboekje met daarin de teksten van de drankliederen en de strikte cantusregels. Zo moet je ten alle tijden je boekje op de juiste pagina open hebben, mag je nooit de tent verlaten voor een plaspauze en is het verboden om met het goudgele gerstenat te gaan gooien. Als één van deze regels wordt gebroken, dan volgt er een onverbiddelijke straf.

Aan het begin van de avond houden de jongens zich nog netjes aan de regels, maar naarmate de pils-teller oploopt, nemen ze het niet meer zo nauw. Eén voor één worden ze gestraft en aan het eind van de avond weten ze niet meer wat voor of achter is. De volgende ochtend kunnen ze dan ook niet meer veel navertellen van wat er allemaal gebeurd is. Kun jij op basis van onderstaande observaties achterhalen:

 • … wie 10 pilsjes heeft gedronken (als je weet dat de mogelijke opties 8, 10, 12, 14 of 16 zijn)?
 • … wie ‘Kratje Bier’ als favoriete dranklied had?
 • … wie ‘Liedje Zingen’ als straf kreeg?

De Hints

 1. Van de persoon die ‘Ad Fundum’ als straf kreeg en de persoon die 8 pilsjes op had, had er één ‘Vrouwkes’ als favoriete dranklied en één van hen is Ruben
 2. De persoon die 14 pilsjes op had, was óf degene die ‘Adje met gestrekte arm’ als straf kreeg, of het was Thijs
 3. Boy had niet ‘Reünie (Après-ski)’ als favoriete dranklied
 4. Degene die de straf ‘Drankezel’ heeft, degene die een ‘Ad Fundum’ moest doen en degene met ‘Reünie (Après-ski)’ als favoriete dranklied, hadden allemaal andere straffen.
 5. Samuel had 8 pilsjes gedronken.
 6. Degene die ‘Adje met gestrekte arm’ als straf had, heeft 6 pilsjes minder gedronken dan degene die ‘Hey Hey Decolleté’ als favoriete dranklied had.
 7. Degene die ‘Adje Schoen’ als straf had, heeft 2 pilsjes minder gedronken dan de persoon die ‘Lekker Pik’ als favoriete dranklied had.
 8. Van degene die 12 pilsjes heeft gedronken en Samuel, is er één persoon die als straf ‘Adje Schoen’ had en één persoon die ‘Reünie (Après-ski)’ als favoriete dranklied had.


Log in om deze opdracht te kunnen inleveren.