Sziget

Zeven dagen lang muziek, feest een gezelligheid. In augustus vindt jaarlijks in Budapest een van de grootste festivals ter wereld plaats. Midden in Budapest op een eiland in de Donau treden er verspreid over wel 60 podia meer dan 1000 bands en artiesten op. De line-up is ieder jaar opnieuw enorm gevarieerd. Zo zijn rock, pop, techno, house, indie, folk, soul, jazz, ska en wereldmuziek vertegenwoordigd.

Het festival werd in 1993 voor het eerst georganiseerd. Destijds stonden er alleen Hongaarse bands op het programma en trok het festival zo’n 43.000 bezoekers. In 1994 werd er al gedurfder geprogrammeerd, maar vanaf 1996 begon het festival echt te knallen met namen als Slash, Iggy Pop, Therapy?, The Prodigy, The Stone Roses en Sonic Youth. Het festival had dat jaar ook al 206.000 bezoekers. In 2009 beleefde het festival haar hoogtepunt in bezoekersaantallen. Zo’n 400.000 bezoekers bezochten Sziget in de zeven dagen dat het festival duurde. Op de line-up stonden dat jaar namen als Faith No More, The Offspring, Placebo, Manic Street Preachers, The Prodigy en Bloc Party.

Op Sziget heerst ook het vrijheid blijheid gevoel. Alles is net iets minder gereguleerd dan we in Nederland en België gewend zijn. Zo kun je je tentje lekker opzetten waar je zelf wilt. Uiteraard is het ook Hongarije en daarom wel wat goedkoper dan hier bij ons. Veel Nederlanders weten hun weg naar Sziget te vinden, afgelopen jaar waren er zo’n 18.000 Nederlanders op het festival.

In 2011 sleepte het festival nog de prestigieuze prijs ‘Best Major Festival’ bij de European Festival Awards in de wacht. Een eervolle titel lijkt ons. Niet voor niets berichten we graag over de line-up van Sziget. Je krijgt er een goede line-up voor een mooie prijs. Hier op deze pagina vindt je veel nieuws, geruchten en bevestigingen aangaande het programma van Sziget. Veel van deze geruchten zullen in lijn liggen met de geruchten van de festivals Pukkelpop en Lowlands. Sinds 2014 vinden deze drie festivals namelijk gezamenlijk plaats. Ze bijten elkaar echter niet. Ze wisten allen een mooie line-up neer te zetten.

Download onze app uit de App Store of de Google play Store en volg daarmee het laatste nieuws. Met onze app kun je ook zelf een nieuwtje, gerucht of (zelf)bevestiging aan ons door geven! Kijk daarnaast ook geregeld op ons Sziget Forum.