Advertisement

Jan, waar blijft de uitslag van De Gouden Tip?

Muse Group Shoot 2012

Het jaarlijkse speeltje van Pinkpop is De Gouden Tip. Hiermee kunnen bezoekers hun voorkeuren voor het programma van het aankomende jaar doorgeven. De organisatie probeert deze wensen zo goed als mogelijk in te willigen en de lofzang wordt naderhand door Jan gezongen als het hem alwéér is gelukt.

Vorige week werd tijdens de perspresentatie het (bijna) volledige programma bekend gemaakt. Natuurlijk is Jan weer zo trots als een pauw dat ‘zijn Bruce’ weer van de partij is. Maar waar blijft de uitslag van De Gouden Tip?

Uiteraard wordt er weer hevig gediscussieerd over de kwaliteit van het programma. Dat hoort ook zo. Kwaliteit is echter nogal relatief, waardoor wij onze vingers niet willen branden aan een eindoordeel. De vraag is echter: in hoeverre heeft Pinkpop dit jaar rekening kunnen houden met de wensen van haar bezoekers?

Even een paar jaartjes terug in de tijd. In 2008 werd de uitslag van De Gouden Tip bekend gemaakt aan de hand van een top 35?! Deze zag er als volgt uit:

1. Editors 2. Muse 3. Linkin Park 4. Metallica 5. Green Day 6. Coldplay 7. Queens Of The Stone Age 8. Radiohead 9. The Killers 10. Rammstein 11. Pearl Jam 12. Arctic Monkeys 13. Anouk 14. Red Hot Chili Peppers 15. Moke 16. The Prodigy 17. My Chemical Romance 18. The Wombats 19. Kaiser Chiefs 20. Snow Patrol 21. Incubus 22. Fall Out Boy 23. System Of A Down 24. Mika 25. Nickelback 26. 30 Seconds To Mars 27. Krezip 28. Foo Fighters 29. Kate Nash 30. Within Temptation 31. Flogging Molly 32. Tokio Hotel 33. Nightwish 34. The Kooks 35. Fiction Plane

Van deze lijst waren maar liefst 10 acts aanwezig. (dikgedrukt) Voeg daar nog eens een headliner in de vorm van Rage Against The Machine aan toe, en je hebt een programma waarmee je het grote publiek naar de pijpen danst. Hulde Jan!

In 2009 werd trots gemeld dat met The Killers de nummer één van De Gouden Tip lijst binnen was gehaald. De volledige uitslag kwam echter nooit. Met Bruce Springsteen, Depeche Mode (die werden vervangen door Krezip) en Snow Patrol werden wel mooie headliners geprogrammeerd. Maar of deze artiesten de wens van de bezoekers vertaalden naar het podium is nog maar de vraag.

In 2010 pronkten de namen van Rammstein, Green Day en The Prodigy als headliners op de affiche. Stuk voor stuk mooie en gewilde namen die mijns inziens keurig lineair liepen met de beste – en dus gewenste – line-up in de breedte. Wolfmother werd uitgeroepen tot winnaar van De Gouden Tip en tevens aangekondigd voor een Pinkpop optreden dat jaar. Toch bleef de volledige uitslag van De Gouden Tip achterwege. Dat Wolfmother haar optreden uiteindelijk ook nog moest annuleren maakte de verkiezing even geheel waardeloos.

In 2011 was het dan toch weer raak. Vol trots wist Jan Smeets te melden dat 6 acts uit de top 20 van De Gouden Tip in Landgraaf zouden aantreden. De uitslag werd dan ook vrijgegeven:

1. Kings of Leon 2. Muse 3. Mumford and Sons 4. Red Hot Chili Peppers 5. Linkin’ Park 6. Foo Fighters 7. Green Day 8. 30 Seconds To Mars 9. White Lies 10. Paramore 11. Pearl Jam 12. The Script 13. Snow Patrol 14. System of a Down 15. Arctic Monkeys 16. Arcade Fire
17. Editors 18. Metallica 19. The Killers 20. Volbeat

Puur kijkend naar de wens van het – commerciëlere – grote publiek had Pinkpop een knaller van jewelste te pakken. Jan zal met zijn lang gewenste (en goed betaalde) komst van Coldplay, Kings of Leon en Foo Fighters menig zakdoekje hebben gezalfd, al dagdromend over zijn geweldige programma. “Jongens en meisjes, het is ons alwéér gelukt!” (kwak)

En dan de aankomende editie. Natuurlijk is de komst van Bruce Springsteen en The Cure van nostalgische waarde en zullen veel festivals jaloers over hun schouder meekijken. Voeg daar nog wat (licht) beukwerk van Linkin’ Park aan toe en we mogen weer niet klagen. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het hier de voorkeur van de bezoeker en dus de uitslag van De Gouden Tip betreft.

Jan wist ons wel te melden dat met Mumford & Sons de nummer twee van de einduitslag is gecontracteerd. De nummer één (Muse) werd tevens verklapt maar bleek een onhaalbare kaart voor niet alleen Pinkpop, maar ook voor alle andere organisatoren. Hoe zit het dan met de rest van de lijst? Bleek deze onhaalbaar? Is de organisatie deze “toevallig” vergeten vrij te geven?

Is de samenstelling van het programma voor 2012 daarom gebaseerd op de voorkeur van het publiek? Of toch stiekem op die van Ome Jan….

In het laatste geval is één ding in ieder geval duidelijk. Jan; je wordt oud.

Of dit goed is of slecht, daar oordeel je toch gewoon zelf over.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2025

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 20-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen