Festivalrapport: Roskilde beleeft uitgelaten en zonnige editie

Roskilde Festival 2018
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Roskilde beleefde afgelopen week een uiterst zonnige editie. Een deftige line-up en uitgelaten bezoekers maakten de sfeer compleet. Roskilde 2018 was een muzikaal feestje.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Roskilde 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 7,6

Photo: Niek Bosma / Festileaks

Bij een festival van formaat als Roskilde hoort een deftige line-up, en dat is dit jaar ook aardig gelukt. Met de boekingen van onder meer Nick Cave & The Bad Seeds, Gorillaz, Bruno Mars, Massive Attack en Eminem heeft de organisatie waardige headliners weten te strikken. Voor laatstgenoemde was het optreden op Roskilde zelfs zijn eerste show in Denemarken ooit! Mads (23) uit Esbjerg kon – zoals vele anderen – zijn geluk niet op: “eindelijk heb ik Eminem live gezien. Mijn festival kan nu al niet meer stuk”.

Naast de populaire headliners waren ook de Deense acts erg in trek. Artiesten als Nephew, CV Jørgensen en Alex Vargas konden rekenen op volle festivalweides en uitpuilende tenten. Klassieke thuiswedstrijden met een opperbeste sfeer.

Randprogrammering: 6,8

Roskilde Festival 2018
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Waar het met de programmering wel snor zat, was de randprogrammering voor zo’n groot festival wat aan de magere kant. Toch was er buiten de muziek om het nodige te beleven. Zo kende Roskilde een centraal gelegen kunstzone waar bijzondere bouwwerken en muurschilderingen het terrein opfleurden. Je kon deelnemen aan kunstrondleidingen, zelf graffiti spuiten of een van de vele lezingen (o.a. van Chelsea Manning) bijwonen. De Zweedse Eleanora (25) was in ieder geval wel in haar nopjes: “soms is het lekker om even uit de drukte te kunnen ontsnappen. De lezingen zijn lekker kleinschalig en bovendien super interessant”.

Sfeer: 7,7

Roskilde Festival 2018
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Een hele dikke voldoende voor de festivalsfeer op Roskilde. En hoe kon het eigenlijk ook anders: met voornamelijk zonovergoten dagen en een lekker briesje was de basis voor de juiste vibe gelegd. Zonnebrand op de bakkes, kek brilletje op de neus en gaan! Handjes gingen gewillig de lucht in en artiesten kregen regelmatig vocale versterking vanuit het publiek. Roskilde was on fire.

Met ruim 100.000 bezoekers was het soms afgeladen vol op het festivalterrein. De grote mensenmassa en de soms lange wachtrijen mochten de pret echter niet drukken. “Iedereen komt hier om een feestje te bouwen”, aldus de Deense Lars. De uitdrukking ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd‘ ging de afgelopen dagen duidelijk op.

Locatie: 7,2

Roskilde Festival 2018
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Door de extreme droogte leek het festivalterrein dit jaar misschien wel meer op het decor voor een goede western dan een festivallocatie. Grote zandvlaktes, zon en opwaaiend zand waren prominent aanwezig. Hoewel soms vervelend voor de ogen en luchtwegen, gaf de zandmassa ook een unieke twist aan de locatie. Het idyllisch grasgroene Denemarken was even ver te zoeken.

Met maar liefst zeven stages behoort Roskilde tot een van de grootste festivals van Europa. Het blijft elk jaar een uitdaging om de vele tienduizenden bezoekers in hun behoeftes te voorzien. Zo waren de sanitaire voorzieningen een struikelblok op de afgelopen editie. De lange wachtrijen voor de toiletten zorgden ervoor dat zowel mannen als vrouwen elk geschikt plekje muur/omheining omtoverden tot provisorische wc. “De urine stroomt gewoon het terrein over. Echt heel smerig!”, vond Lynn – en met haar vele anderen. Een duidelijk puntje van aandacht dus.

Eten & Drinken: 7,1

Roskilde Festival 2018
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Culinair gezien staat Roskilde prima op de kaart. Naast de welbekende friet en burgers, kon je je ook uitleven op meer verfijnde gerechten. Wat te denken van pulled duck, romige risotto’s, Oosterse omeletten of overheerlijke pasteitjes, taartjes en andere deegwaren? Niet slecht, toch? Op drankgebied vonden – naast het bier – voornamelijk de vele cocktails gretig aftrek. Ongetwijfeld de invloed van het mooie weer.

Het rapportcijfer had mogelijk nog hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat hoge prijzen en lange rijen roet in het eten gooiden. Met name de niet-Scandinaviërs zagen hun banksaldo met rasse schreden slinken gedurende de festivaldagen. Zo was de Duitse Emmy (30) na 20 minuten wachten € 4,- lichter voor een gewoon bakje koffie: “Het lijkt hier Starbucks wel, alleen dan zonder alle extra’s”. Ook de etensprijzen konden flink oplopen. Zo legde je voor een goedgevulde pita, wok, of pizza al snel € 11,- neer. Relatieve meevaller: een halve liter bier had je voor € 6,- in je handen.

Logistiek: 6,6

Roskilde Festival 2018
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Nog een categorie die duidelijk twee kanten kent. Wat betreft de kampeermogelijkheden op het festivalterrein waren de meningen verdeeld. Waar de campings met vooropgezette tenten er netjes uitzagen, leek de reguliere camping soms een waar slagveld. Met grote zandvlaktes, duizenden tenten,  bergen afval en een soms penetrante urinegeur had het terrein wel wat weg van een vluchtelingenkamp. “De camping is echt een gigantische bende”, zuchtte de Deense Lara (28). De Engelse Terry (21) had er niet zo’n moeite mee: “Dit hoort er gewoon bij”. Voor de een de ware festivalervaring, voor de andere toch een kleine nachtmerrie.

Op het punt van bereikbaarheid scoort Roskilde echter prima. Het festival kent dit jaar voor het eerst een eigen station, waar treinen bijna de klok rond af- en aanrijden. ’s Nachts rijden de treinen zelfs door naar Kopenhagen, waar zowel door buitenlanders als locals dankbaar gebruikt van wordt gemaakt. “Na een dag festival is niets zo fijn als kunnen slapen in je eigen bed”, meent de 45-jarige Sarah uit Kopenhagen. Naast de directe treinverbinding is het festivalterrein ook prima per bus en voet te bereiken vanaf het plaatselijke hoofdstation. Een Roskilde-roadtrip behoort ook nog tot de opties.

Wij besloten Roskilde dit jaar met de trein te bezoeken. Met een Interrail-pas kun je eenvoudig en goedkoop de tofste festivals met elkaar combineren. Zo reizen wij aankomend weekend door naar het Duitse Melt Festival. Zien we jullie daar?

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

 

 

Roskilde Festival Logo

Roskilde Festival 2024

Locatie
Denemarken
Roskilde, Denemarken
Datum 3-6 juli 2024
Line-up
SZA
Doja Cat
Skrillex
SZA, Doja Cat, Skrillex +64 meer
Tickets Kopen