Orbit Festival 2023: een divers festival op een idyllische locatie

Orbit Festival 2023
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

‘Variety is our identity’ is het motto van het jonge festival. Dat weet Orbit Festival 2023 tijdens de tweede editie goed over te brengen. Naast een gevarieerd muziekprogrammering, aangevuld met kunst- en lichtinstallaties, kan het publiek vooral genieten van de vele gezichten van de bijzondere locatie en elkaar.

De weersvoorspellingen waren op voorhand niet al te best. Dat stelde een tafel bij de festivalentree duidelijk tentoon met een bonte verzameling paraplu’s die bezoekers daar moesten achterlaten. Totaal onnodig, want gedurende de middag weet de zon door te breken en is het heerlijk vertoeven in en rond het Fort bij Vechten.

Wij waren voor het eerst op dit jonge festival en werden bij het betreden van het festivalterrein meteen betoverd door deze bijzondere plek én de aankleding ervan. In tegenstelling tot in de club (initiatiefnemer Club Was), voel je hier geen beperkingen tot vaste ruimtes. Hoewel omgeven door water en geflankeerd door de muren van een vesting, nodigt het terrein overal uit tot dwalen.

Orbit Exal Carista
Photo credit: Martijn Kuyvenhoven / Orbit Festival 2023

Diversiteit in podia en muziek

Orbit werkt deze editie samen met dezelfde partners als vorig jaar. Het festival bestaat daarmee uit vijf muziekpodia en diverse kunstwerken verspreid over de locatie. Zo wordt podium Binary gehost door IsBurning, het lgbtqia+ evenement dat ooit begon in Trouw Amsterdam. De vloer staat vol met kleurrijke mensen dansend op de zomerse klanken van o.a. Carlos Valdes (organisator van IsBurning), die voor deze gelegenheid b2b draait met Samuel Deep.

Wanneer we besluiten verder te ontdekken, komen we bij de Exal stage terecht. Dit podium valt ponder de hoede van UnitedIdentities, het platenlabel van Carista. Aan beide zijden van de dansvloer zijn verhogingen neergezet, waardoor hier juist weer een gevoel van een clubvloer wordt gecreëerd. De zon staat inmiddels al een stuk lager aan de hemel, maar weet door de bomen nog door te dringen en zorgt voor een natuurlijke lichtspel op de dansvloer. Ngoni Egan b2b Thrills in +41 krijgen vooral vooraan bij de dj booth mensen uitzinnig aan het dansen. Wanneer echter Carista en Josey Rebelle na die set, hun opwachting maken is het geen houden meer aan.

Main stage Orbit
Photo credit: Martijn Kuyvenhoven / Orbit Festival 2023

Euforisch publiek bij de main stage

De drukte is echter de gehele dag en avond het grootst bij de main stage: Zodiac. De dansende menigte wordt gadegeslagen door andere festivalgangers die zich verschanst hebben op een buitenmuur van het Fort om zo lang mogelijk van de zon te kunnen genieten. Maar nog voordat de zon daadwerkelijk niet meer voelbaar is, weten Elias Mazian en Moxie met hun b2b-set de meeste van hen naar beneden te trekken om zich te mengen in het publiek.

Als Ben UFO het stokje overneemt om 19.30, lijken steeds meer mensen zich te begeven naar Zodiac. Hoewel het nog niet (helemaal) donker is, wint de verlichting op en rond de main stage steeds meer aan kracht. De sfeer van het terrein verandert, de euforie bij het publiek versterkt. Vanaf het moment dat Job Jobse de allerlaatste set van de dag start, zie je bijna continu over het gehele veld een zee van handen in de lucht meedansen.

Orbit Transit
Photo credit: Martijn Kuyvenhoven / Orbit Festival 2023

Het Fort als ideale festivalsetting

Naast een divers muziekprogramma, is er op het festival ook een duidelijke focus op kunst- en lichtinstallaties. Hiervoor wordt samengewerkt wordt met Uncloud: een non-profitorganisatie voor hedendaagse kunst en muziek, gevestigd in Utrecht. Wanneer je bij daglicht de diverse paden afloopt, kom je al diverse interactieve installaties tegen. Zo ook ‘Ataro’: een meeslepend licht- en geluidsinstallatie van zes meter hoog. Een interface tussen natuur en machine, die functioneert als een digitaal kampvuur. Die als het ware een rituele ruimte biedt om je weer tot jezelf te helpen komen.

Fort bij Vechten is het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat sinds 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hoewel de locatie al op zichzelf een bijzondere is, weet het festival door het gebruik van licht én rook daar een extra dimensie aan te geven. Wanneer de zon ondergaat, waan je je plotseling in een mystieke of sprookjesachtige omgeving, waar alles anders lijkt dan bij daglicht. Het is bijna zonde dat het festival middenin de zomer plaatsvindt. De eindtijd (23:00) van evenement geeft het publiek veel te weinig tijd om van de nacht te kunnen genieten op deze bijzondere plek.